Rengeteg érvet és ellenérvet lehet felsorolni a különböző felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban. Használatuk vitathatatlanul kényelmes megoldást kínál a különböző adataink tárolására, de a véges kapacitás illetve a költséges tárhely bővítés nagyban korlátozza a felhasználhatóságot. Biztonsággal nincs probléma, tehát nem kell félni, hogy a legféltettebb családi képeinket valaki megkaparintja, de az alacsony internetes sávszélesség komoly problémát okozhat.

Mi szól a használata mellett?

A felhőszolgáltatás egy virtuális adattár, azaz fizikailag nem kell magunkkal hordozni a különböző adattároló eszközöket és az adatainkat számtalan internetkapcsolattal rendelkező eszközön megtekinthetjük, bővíthetjük, szerkeszthetjük. Lopás, elemi kár, törés nem befolyásolja az adataink meglétét, azaz biztonságba tudhatjuk őket (pl.: családi fotók, fontosabb dokumentumok, stb.).

Az adataink több készüléken elérhető – már amit feltöltünk – ezáltal többplatformos, azaz egy megkezdett munkát könnyen befejezhetünk egy másik számítógépen, illetve a képeinket könnyen megmutathatjuk bárki számára eszközfüggetlenül. A megosztás is lényegesen egyszerűbb, nem kell bajlódni az e-maileknél megszokott kb. 25 MB-os határral.

Mik az ellenérvek?

Ingyenesen maximum pár gigabájt érhető el a bővítése nagyon költséges. Egy családi nyaralásról készült fotósorozat és videók egy-egy felhasználóhoz kapcsolt tárhelyet teljesen megtölthet, ami azt eredményezi, hogy más adatunk nem fér el mellette. A feltöltés és letöltés ideje hosszú lehet, amit nagyban befolyásol az internet sávszélessége. A problémás a feltöltés, hiszen a pár Mbit/s-os sebességgel rendelkező felhasználónak egy gigabájtot feltölteni hosszadalmas – 1 Mbit/s sebességű feltöltésnél kb. 136,5 perc (több mint 2 óra) szükséges 1 GB feltöltéséhez.

Szépen lassan integrálódnak a különböző felhőszolgáltatások a mindennapjainkba. A google profillal együtt jár a Google Drive, illetve a Microsoft-os fiókkal a SkyDrive OneDrive, utóbbi kínálja a legnagyobb ingyenes tárhelyet, 7 GB-ot.  Különböző akciókkal lehetőség van ingyenes tárhely bővítésre, de komolyabb adatállomány tárolására még így sincs lehetőség. Alapvetően a szélesebb elterjedést az ár akadályozza, hiszen utóbbi szolgáltatásnál 200 GB bővítésért 1 évre 23.000 Ft-ot kérnek el, ami jobban belegondolva majdnem 1 TB-os külső merevlemez költsége.

Az adataink gyors mozgatására és megosztására a rugalmas hozzáféréshez kiválóan használható a felhőben való tárolás. A mobilitást elősegíti és biztonságos, hiszen nincs fizikai hatás. A különböző NAS megoldások szintén jó – és olcsóbb – megoldást nyújtanak, de ebben az esetben a biztonság lényegesen gyengébb. Érdemes mindenkinek megismerkednie a felhőszolgáltatások adta lehetőségeket.

Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!