Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megéri e-könyvolvasót venni?

Kétségtelen tény, hogy az elektronikus világ fejlődik, és ebbe beletartozik az e-könyvolvasó is. A hagyományos könyvek és az e-bookokat összehasonlítani szerintem könnyű, de a kérdés továbbra is az, hogy megéri-e váltani, érdemes-e beruházni egy új technikai eszközre. Összeszedtem néhány érvet és ellenérvet az e-könyvolvasókkal szemben.

A könyv megfogható, lapozható, van egy kultusza, szokások társulnak az olvasásuk mellé, ellenben sok helyet foglalnak illetve drágábbak, mint az elektronikus változat. Az e-bookok könnyűek, mobilisek, akár több száz könyv elfér egy modellben, viszont a hosszú üzemidő dacára energiát igényelnek, ráadásul egy teljesen más érzést generálnak, mint a hagyományos társuk és az a tény sem elhanyagolható, hogy valamilyen szinten kell hozzá egyfajta hozzáértés a számítástechnikához.

A két érzés nem ugyanaz, olyasmi mint az elektromos cigi és rendes cigi viszonya - persze ez egy eléggé lesarkított példa. Az igazi könyvszeretőket átszoktatni az elektronikus változatra nem mondom, hogy lehetetlen, de azért nem könnyű feladat. A könyvek jól mutatnak a polcon, többkötetes kiadásnál gyűjthetőek és a polcról bármikor leemelhetőek, az e-könyv ugyanezt az élményt nem tudja biztosítani, ráadásul a hagyományos lapozás hiánya kifejezetten negatív élményt kelt.

Az e-könyvolvasók mellett szól a sokrétű felhasználás, azaz a hagyományos értelembevett könyvolvasó mellett számtalan hasznos lehetőséget kínál, hiszen egyéb tartalmakat is képes megjeleníteni legyen szó újságról vagy egy tanulmányról, a lényeg a digitális kialakítás. A pozitívumok mellé sorolnám a több könyv egyidejű tárolását is (akár több százról is beszélhetünk), bár ezt az igazi könyvszeretők erősen vitatják.

8 Tovább

Meddig tervezzünk egy-egy technikai eszközzel?

Gondolom, senkinek sem mondok azzal újat, hogy a mai gyártók termékei nem örökéletűek, másodlagos szempont az élettartam ezért nem is készülnek tartós készülékek. Persze utóbbi érthető, hiszen a gyártóknak nem érdekük az "örökélet", a mesterséges fogyasztásgenerálás sokkal kifizetőbb a számukra - nekünk meg bosszantó. A különböző technikai eszközök ezen a téren kimagasló értékromlással bírnak és az árukat tekintve azért ez egy kicsit dühítő.

A legmodernebb eszközök még jó esetben sem tekinthetőek "jó befektetésnek", hiszen értékromlásuk a kocsikkal vetekszik, persze arányosítva. A mobilok és tabletek elértéktelenedése hihetetlen gyors, de a notebookok is határozottan vesztenek az eredeti értékükből. A különböző "okos" tévék esetében viszonylag jobb a helyzet, de azért itt sem számolhatunk a régi televíziók hosszú élettartalmával.

Nem akarok vitát kezdeményezni a prémiumtermékek árazásával kapcsolatban, de azért többnyire megállapítható, hogy ezek a termékek valamivel jobban tartják az értéküket, legalábbis lassabb az értékromlásuk, mint egy közép illetve alsókategóriás kütyü esetében. Persze a technika fejlődése azért itt is közrejátszik, hiszen nem feltétlenül éri meg egy drága prémiumkészüléket vásárolni, mivel tudás szinten gyorsan veszít az értékéből.

0 Tovább

Tároljam az adataimat felhőben?

Rengeteg érvet és ellenérvet lehet felsorolni a különböző felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban. Használatuk vitathatatlanul kényelmes megoldást kínál a különböző adataink tárolására, de a véges kapacitás illetve a költséges tárhely bővítés nagyban korlátozza a felhasználhatóságot. Biztonsággal nincs probléma, tehát nem kell félni, hogy a legféltettebb családi képeinket valaki megkaparintja, de az alacsony internetes sávszélesség komoly problémát okozhat.

Mi szól a használata mellett?

A felhőszolgáltatás egy virtuális adattár, azaz fizikailag nem kell magunkkal hordozni a különböző adattároló eszközöket és az adatainkat számtalan internetkapcsolattal rendelkező eszközön megtekinthetjük, bővíthetjük, szerkeszthetjük. Lopás, elemi kár, törés nem befolyásolja az adataink meglétét, azaz biztonságba tudhatjuk őket (pl.: családi fotók, fontosabb dokumentumok, stb.).

1 Tovább

Mi a baj a noname márkájú mobilokkal?

A címben szereplő kérdésre a válasz, hogy egyáltalán semmi. Ezzel rövidre is zárhatnám a témát, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Minden fejlett kütyünél előfordulhat hibás termék, ez a gyártás illetve tömeggyártás egyik velejáró tényezője. A megfelelő minőségellenőrzés sem nyújt 100%-os biztonságot, ezért bárki belefuthat egy nem jól működő "hibás" készülékbe. A "kis" és "nagy" gyártók között nem csak az árcédula a különbség, minőségbeli eltérés is észlelhető, aminek a saját gyártósor megléte illetve a bérgyártás az egyik okozója. A "nagyobbak" megtehetik, hogy saját tervezésű házat készítenek, amíg a "kisebbek" egy már létezőt használnak általában.

Manapság a noname kifejezés összeforrt a kisgyártókkal tévesen, ugyanis nem egyenlő a kettő.

Mi a kisgyártó és a noname közötti különbség?

Hazai viszonyokat nézve, a kis és nagy gyártók alatt értem a magyar székhelyű cégeket, legalábbis amelyeknek van magyarországi "hivatalos" képviselete. A noname ezzel ellentétben többségében ázsiai országból érkező "ismeretlen" márkájú készülék, amelynek nincs magyar képviselete.

Noname és a problémák:

1 Tovább

Milyen ingyenes navigációs programok léteznek?

Mindig megpróbálom a cikkeim elkészítésénél a költséghatékonyságot szemelőt tartani. A különböző navigáló, útvonaltervező programok esetében is érdemes az ingyenes lehetőségeket keresni, hiszen manapság már rengeteg applikáció érhető el a különböző okostelefonokra és táblagépekre, ráadásul relatív pontosan működnek.

Régebben még komoly összegeket kellett fizetni egy-egy PNA (Personal Navigation Assistant) készülékért, amelyek ráadásul másra nem voltak használhatóak és a térképszoftver frissítése is komoly pénzösszegekbe került és még mindig kerülnek. Bár vitathatatlanul sokkal pontosabb navigációra képesek, de még a TMC (Traffic Message Channel) meglétével is, könnyen dugóba kerülhettünk.

A rivális ingyenes navigálást kínáló alkalmazások rengeteg típusú készülékre elérhetőek, ráadásul számtalan többletfunkciókkal rendelkeznek. A közösségi információk gyűjtésével egy lényegesen reálisabb képet láthatunk a forgalom aktuális helyzetéről, mint egy TMC vevővel ellátott PNA esetében. Az előnyök mellett természetesen hátrányokkal is kell számolni, hiszen egy aktív GPS plusz általában erős fényerőre állított kijelző az akkut erősen igénybe veszi, ráadásul a szoftverek sajátossága, hogy mobilinterneten töltik le az aktuális térképrészletet és forgalmi információt.

Három elterjedt applikációt szeretnék bemutatni, amelyek használata sok bosszússágtól kímélheti meg az utazni vágyókat.

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek