Mindig megpróbálom a cikkeim elkészítésénél a költséghatékonyságot szemelőt tartani. A különböző navigáló, útvonaltervező programok esetében is érdemes az ingyenes lehetőségeket keresni, hiszen manapság már rengeteg applikáció érhető el a különböző okostelefonokra és táblagépekre, ráadásul relatív pontosan működnek.

Régebben még komoly összegeket kellett fizetni egy-egy PNA (Personal Navigation Assistant) készülékért, amelyek ráadásul másra nem voltak használhatóak és a térképszoftver frissítése is komoly pénzösszegekbe került és még mindig kerülnek. Bár vitathatatlanul sokkal pontosabb navigációra képesek, de még a TMC (Traffic Message Channel) meglétével is, könnyen dugóba kerülhettünk.

A rivális ingyenes navigálást kínáló alkalmazások rengeteg típusú készülékre elérhetőek, ráadásul számtalan többletfunkciókkal rendelkeznek. A közösségi információk gyűjtésével egy lényegesen reálisabb képet láthatunk a forgalom aktuális helyzetéről, mint egy TMC vevővel ellátott PNA esetében. Az előnyök mellett természetesen hátrányokkal is kell számolni, hiszen egy aktív GPS plusz általában erős fényerőre állított kijelző az akkut erősen igénybe veszi, ráadásul a szoftverek sajátossága, hogy mobilinterneten töltik le az aktuális térképrészletet és forgalmi információt.

Három elterjedt applikációt szeretnék bemutatni, amelyek használata sok bosszússágtól kímélheti meg az utazni vágyókat.

Google térkép

Sokak által ismert Google térkép nem csak helyszínek megtekintésére alkalmas, hanem navigációra is használható, ráadásul pontos és a magyar nyelvű operátor érthetően adja az utasításokat. A fogalmi helyzet előre megtekinthető és a program kalkulál is vele – kisebb nagyobb sikerekkel. Hátránya, hogy relatív nagy adatfogalmat generál és a gyors helyzetváltozásokra – a tervezettől való eltérésre – lassan reagál. A térképszoftvere friss az aktuális állapotokat tükrözi. Ami nagyon tetszik benne, hogy elég rugalmasan kezelhető a helyszínkeresés, azaz nem feltétlenül kell tudnunk a pontos címet. (Android, iOS, WindowsPhone)

Egérút

Magyar fejlesztők állnak mögötte, tehát már csak ezért is használom, kompakt és a dugókat rendkívül jól elkerüli. Nagyon nagy előnye, hogy kevés adatforgalmat generál, a térkép jól kezelhető és részlet gazdag, a különböző „akadályokat” ikonnal megjeleníti. A felülete natúr ténylegesen a navigációra összpontosít ezáltal sallangoktól mentes. A címkezelése relatív jó, bár kisebb kijelzőn a virtuális billentyű és a felajánlott cím nem minden esetben jól kezelhető. Az útvonal változásokra – újratervezés – jól reagál, viszont a magyar nyelvű utasításokat későn aktiválja, ezáltal sűrű utcáknál (pl.: Budapest) könnyen lemaradhatunk a fordulóról. Használata megszokást igényel, de a dugók elkerülésére kifejezetten jól használható. (Android, iOS, WindowsPhone)

Waze

A napokban bukkantam a Waze nevű útvonaltervezőre és egy teljesen egyedi megoldással találkoztam. Interaktív felülete az alkalmazást használók információiból „táplálkozik”. A térkép részletes relatív pontos, az útvonaltervezése az aktuális forgalmi viszonyoknak megfelelően történik. Saját profilt érdemes létrehozni, amellyel jelezhetjük az akadályokat a többi felhasználónak (baleset, veszély, rendőrség) és saját tapasztalatainkat is megoszthatjuk. A térképen a többi felhasználót is láthatjuk, akár közvetlenül is írhatunk nekik. Utóbbi az adatvédelem szempontjából nem feltétlenül tetszik, de ötletes, hiszen így ténylegesen élő információkat kaphatunk. A hatékony információáramlásban kifejezetten jó, hiszen láthatjuk azt is, hogy az esetleges kerülő úton mire számíthatunk. Előnye egyben a hátránya is, hiszen felhasználók nélkül elveszti a hatékonyságát. Adatfogalom tekintetében nem tudok nyilatkozni, mivel ahhoz hosszabb használatra van szükség. (Android, iOS, WindowsPhone)

Három program is ingyenes lehetőséget kínál arra, hogy a dugókat elkerülve tervezhessük meg az útvonalunkat, ezáltal is fölösleges üzemanyag égetéstől kímélve meg a pénztárcánkat és a környezetünket. Ajánlom minden autósnak, hogy próbálja ki valamelyiket, természetesen csak szivargyújtós töltővel párosítva, mivel mindhárom applikáció erősen használja az akkumulátort.

Az applikációk bemutatása a teljesség igénye nélkül értendőek, csak „kedvcsinálónak” szántam. Remélem hasznosnak találtad a bejegyzést.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!