Normális videoszerkesztő programot találni nem egyszerű, főleg olyat, amellyel egy kezdő is könnyedén elboldogul. Profi programokból nincs hiány, de ezek többnyire angol nyelvűek és használatukhoz szükséges egy alaptudás a vágás és animációk területén, ráadásul egy-egy licencért horribilis összegeket kérnek el a gyártók. Többnyire egy átlagos felhasználónak nincs szüksége profi programra, a családi videók szerkesztéséhez illetve YouTube-ra szánt tartalmakhoz elég egy egyszerű videoszerkesztő program is.

Létezik egy kevésbé ismert szerkesztő program, amely ingyenes, magyar nyelvű és még a használata is egyszerű – kezdőknek kifejezetten ajánlott. A Movie Maker a Microsoft terméke és Windows operációs rendszer alatt érhető el (WIN7, WIN8, WIN 8.1). A következőkben felületesen bemutatom a program egyes tulajdonságait.

Nagy előnye, hogy a profi programokkal ellentétben a Movie Maker relatív gyenge hardveres tulajdonságokkal rendelkező számítógépen is futtatható – bár gyengébb számítógépnél a feldolgozás és az utasítás végrehajtás lényegesen lassulhat. Minimális rendszerkövetelménynek 1.6 GHz-es Pentium 4 processzor, 1 GB RAM, DirectX 9.0c és Shader Model 2 támogató grafikus kártya van meghatározva – de érdemes ennél erősebb specifikációjú gépet használni.

Minden, ami az alap szerkesztéshez szükséges, tudja a program. Videót vághatunk (darabolhatunk), részeket emelhetünk ki, vagy egyszerű képeket szúrhatunk be a videónkba, a felvétel hanganyagának hangerejét csökkenthetjük, vagy növelhetjük, illetve némíthatjuk. Utólagos hanganyag beszúrására is lehetőség van, amelyet szellemesen „kísérőszöveg rögzítése” néven található, bár a használata nem kényelmes, mivel külső anyagból nem dolgozhatunk, beillesztésre nincs lehetőség.

Különböző animációk illeszthetőek be (pl.: áttűnés, tükrözés, elmosás, stb.) akár a videó elejére/végére, de két videó összeillesztéséhez is remekül használhatóak. Az animációk mellé pásztázás néven különböző mozgási effektusok aktiválhatóak és vizuális hatásként színezhetőek a videó szakaszok.

Az összeállítást gazdagíthatjuk különböző előre beállított sémákkal, amelyek szöveggel is kiegészíthetőek, akár előre beállított paraméterek szerint stáblistát is felvehetünk. Szövegdoboz segítségével képaláírások készíthetőek, de sajnos egyszerre egy időben csak egy szövegrész jeleníthető meg.

A sémák, animációk, szövegezések és szinte minden beállításnál elérhető külön időzítő funkció, amivel pontosítható a megjelenés ideje és hossza.

Persze vannak a programnak buta tulajdonságai is, például ilyen, hogy csak projektben tudunk dolgozni, amit alapértelmezettként ment, ennek a film tényleges változatának a mentésénél vannak hátrányai, mert ha nem figyelünk, könnyen félrenyomhatunk. Az elkészült film kimentésére a beállítások fülön található „film mentése” rész felel, ahol különböző felbontási beállításokból válogathatunk.

Címszavakban szinte minden tulajdonságát leírtam a programnak, nekem tetszik, ha videót kell szerkesztenem általában a Movie Makert használom, mert az egyszerűbb néha jobb. Tény, hogy megszokást igényel, főleg a különböző funkciók megtalálása az első „ismerkedésnél” problémás, de a magyar nyelvű menüje sokat segít a könnyű kezelhetőségben. Alapvetően minden egyszerű szerkesztési funkció elérhető, egy kis időráfordítással igazán elegáns videót készíthetünk.

Nem terveztem a mélyreható bemutatását a programnak, ezt a bejegyzést kedvcsinálónak szántam, akinek felkeltettem az érdeklődését töltse le és próbálja ki.

Bővebb információk: http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows-live/movie-maker#t1=overview

Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!