Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Átalakítás mesterfokon: mini, micro, nano SIM kártya

Régen mennyivel könnyebb volt, vettünk egy készüléket, áthelyeztük a már meglévő SIM kártyánkat és máris nyomkodhattuk/használhattuk az új készülékünket. Manapság ez már nem ennyire egyszerű, hiszen készülék típusa válogatja, hogy milyen méretű SIM kártya használható. Természetesen a mobilszolgáltatóknál minden méretű kártya elérhető, de ha nem újonnan vásárolunk, a csere költséges lehet, ezért a házi átalakításnak nem csak a készülékváltás, hanem költségcsökkentés is fontos indoka lehet.

Fontos! Az otthoni SIM kártya átalakítás bár nem bonyolult, el lehet rontani, és akkor használhatatlanná válhat a kártyánk. Mielőtt belekezdünk a vágásba ellenőrizzük le, hogy a jelenlegi kártyánk mekkora méretű, illetve az új készülékünk mekkora méretű kártyát igényel. Mindenki csak saját felelősségére végezze el, felelősséget nem vállalok.

Milyen méretű SIM kártyák léteznek?

5 Tovább

Videoszerkesztés ingyenesen és egyszerűen

Normális videoszerkesztő programot találni nem egyszerű, főleg olyat, amellyel egy kezdő is könnyedén elboldogul. Profi programokból nincs hiány, de ezek többnyire angol nyelvűek és használatukhoz szükséges egy alaptudás a vágás és animációk területén, ráadásul egy-egy licencért horribilis összegeket kérnek el a gyártók. Többnyire egy átlagos felhasználónak nincs szüksége profi programra, a családi videók szerkesztéséhez illetve YouTube-ra szánt tartalmakhoz elég egy egyszerű videoszerkesztő program is.

Létezik egy kevésbé ismert szerkesztő program, amely ingyenes, magyar nyelvű és még a használata is egyszerű - kezdőknek kifejezetten ajánlott. A Movie Maker a Microsoft terméke és Windows operációs rendszer alatt érhető el (WIN7, WIN8, WIN 8.1). A következőkben felületesen bemutatom a program egyes tulajdonságait.

Nagy előnye, hogy a profi programokkal ellentétben a Movie Maker relatív gyenge hardveres tulajdonságokkal rendelkező számítógépen is futtatható - bár gyengébb számítógépnél a feldolgozás és az utasítás végrehajtás lényegesen lassulhat. Minimális rendszerkövetelménynek 1.6 GHz-es Pentium 4 processzor, 1 GB RAM, DirectX 9.0c és Shader Model 2 támogató grafikus kártya van meghatározva - de érdemes ennél erősebb specifikációjú gépet használni.

1 Tovább

Képszerkesztés egyszerűen és ingyen

Képek, megjelenítések, ábrák megörökítése illetve szerkesztése a számítógépen nem csak drága és bonyolult programokkal oldható meg a Windows beépített alkalmazásai segítségünkre lehetnek. A Photoshop remek program, de használata tanulást igényel illetve licence díjas ráadásul többnyire nincs is rá szükség, képkivágásra és színkezelésre egyszerűbb programok is léteznek.

Az alap képernyőmentő - amit szerintem mindenki ismer - a print screen azaz a billentyűzeten elhelyezett "Prt Sc" jelölésű gomb (jobb felső tartományban keresendő). A gomb lenyomásával a teljes kijelzőről készít a rendszer egy képernyőfelvételt, amely utána beilleszthető különböző programokba. Hátránya, hogy csak teljes képernyőt tud lementeni, illetve felhasználni csak segédprogrammal (pl.: paint) lehetséges.

Az előbbinél szerintem egy fokkal jobban használható, sokak által nem ismert Windows alapprogram a "képmetsző", amellyel egy konkrét területet lehet kimetszeni és egyből lementeni mindenfajta segédprogram nélkül többfajta fájltípusba. Legegyszerűbben megnyitni a Windows keresőt használva lehet, "képmetsző" névre rákeresve.

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek