Régen mennyivel könnyebb volt, vettünk egy készüléket, áthelyeztük a már meglévő SIM kártyánkat és máris nyomkodhattuk/használhattuk az új készülékünket. Manapság ez már nem ennyire egyszerű, hiszen készülék típusa válogatja, hogy milyen méretű SIM kártya használható. Természetesen a mobilszolgáltatóknál minden méretű kártya elérhető, de ha nem újonnan vásárolunk, a csere költséges lehet, ezért a házi átalakításnak nem csak a készülékváltás, hanem költségcsökkentés is fontos indoka lehet.

Fontos! Az otthoni SIM kártya átalakítás bár nem bonyolult, el lehet rontani, és akkor használhatatlanná válhat a kártyánk. Mielőtt belekezdünk a vágásba ellenőrizzük le, hogy a jelenlegi kártyánk mekkora méretű, illetve az új készülékünk mekkora méretű kártyát igényel. Mindenki csak saját felelősségére végezze el, felelősséget nem vállalok.

Milyen méretű SIM kártyák léteznek?

Háromfajtát érdemes megemlíteni. A szerintem legelterjedtebb a mini SIM kártya, ezt a fajtát használták a régebbi készülékek, illetve még manapság is használatos. Az egyel kisebb méretű a micro SIM, a legkisebb a nano SIM kártya. Értelemszerűen fentről lefelé alakíthatunk, visszafelé csak adapterrel tudjuk használni a kisebb méretűeket.

Hogyan kell átalakítani?

Szerencsére a világháló nagy segítségre van, hiszen jelen esetben a YouTube hozott érdemleges találati pontot, egy teljes körű leírás videós magyarázattal készített az „ihackintosh” oldal.

Lépések:

  1. Töltsük le innen a sablont, és nyomtassuk ki 1:1 méretben.
  2. Válasszuk ki milyen méretről mekkora méretre szeretnénk alakítani. (Felülről lefelé: miniSIM – microSIM; miniSIM – nanoSIM; microSIM – nanoSIM)
  3. A kijelölt helyre illesszük a SIM kártyánkat.
  4. Egy vonalzó és alkoholos filctollal a vonalakat pontosan húzzuk be a SIM kártyán.
  5. Végezetül vágjuk ki.

 

Kivágásnál érdemes karcolatot készíteni egy sniccerrel, de alapvetően egy erősebb ollóval is megoldható (a papírvágó nem jó). Maga a kártya műanyag, a vágása nem nehéz, de könnyen csúszik, illetve mérete miatt a megfogás sem egyszerű. Legyünk óvatosak!

Végezetül a széleket reszeljük le, ha szükség van rá. Kész!

Forrás és videó bemutató ITT érhető el.

Mennyibe kerül a kártyacsere?

A legegyszerűbb megoldás, hogyha a szolgáltatónál kérjük a kártyacserét, de ezt nem minden szolgáltató biztosítja díjmentesen, illetve külön szabályozás vonatkozik a cserékre is.

Konkrét tapasztalatom nincs, hiszen én itthon alakítottam át a sajátomat a fentebb leírt módon, de a kérdés megválaszolásában azért az internet nagy segítségemre volt. A Telenor és a Vodafone külön díjat számít fel a cseréért, kivéve, hogyha az eredeti meghibásodott. Utóbbi szolgáltatónál kevés információ található, de elvileg kártyásoknak 5.000 Ft, előfizetőknek 7.000 Ft a csere díja. A Telenor lényegesen több információt közöl, hiszen náluk a régi SIM illetve a két évesnél öregebb kártyák cseréje díjmentes (a meghibásodott is), de a méretváltás miatti csere 3825 Ft.

A Telekom esetében felemás információk olvashatóak, hiszen sokan arról írnak, hogy ingyenes a csere, kivéve, hogyha rongálódott a kártya (pl.: megpróbáltuk átalakítani, de nem sikerült), de az én értelmezésemben (a hatályos díjszabás szerint) a csere díjköteles, ami 4.500 Ft-ba kerül. (48. oldal 5.2. pont közepe „SIM kártya cseréje/pótlása” (pl. rongálódás, micro SIM csere, lopás miatti pótlás)”). Viszont az oldalukon elérhető információk szerint, a meglévő előfizetésünk mellé, ha náluk vásárolunk olyan készüléket, ami eltérő SIM kártyát igényel, akkor a csere díjmentes.

Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!