A hír igaz, négy nap múlva leállítja a Microsoft a Windows XP terméktámogatását és ezzel meghatározza az életciklusát, vagyis annak lejáratát (és ez nem áprilisi tréfa). Nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg számítógépen még a mai napig XP fut, a döntéssel potenciális veszélynek lesznek kitéve 2014. április 8-tól. A döntéssel egy sor egyéb tényezőt is generált a gyártó, hiszen a frissítés nem csak hibajavításra való, hanem biztonsági megoldásokat is tartalmaz.

A Windows XP a 2001-es megjelenésével egy meghatározó operációs rendszerré vált, amit a Microsoftnak nem sikerült túlszárnyalnia egészen a Windows 7 megjelenéséig. A Vista mint próbálkozás nagy bukás lett és a két rendszer megjelenése között eltelt idő (6 év) is jelentős, utána már csak a kapkodás volt a fejlesztők részéről. A legújabb Windows 8 rendszert nem mondanám bukásnak, de már a tabletek piacán vélhetően nem fog úgy elterjedni, mint annakidején a PC világában.

A terméktámogatás elengedhetetlenül fontos a biztonság szempontjából, hiszen egy támogatás nélküli operációs rendszer sebezhetősége magas, az új támadások ellen már nem képes védekezni. Sokan félvállról veszik a frissítés fontosságát mindaddig, amíg nem járnak pórul, vagyis nem lesznek „áldozatok”.

A Microsoft eredetileg úgy tervezte, hogy április 8-án a Security Essentials ingyenes vírusvédelmi szoftver támogatását is leállítja XP platformokon, de ezt később visszavonta és 2015. július 14-ig módosította.  Az update leállításával egy sor egyéb problémát is generált a vállalat, hiszen több biztonsági szoftvert fejlesztő cég is bejelentette, hogy leállítja XP platformon futó szoftverük támogatását – meghatározott időn belül -, ezzel is növelve a biztonsági kockázatot. Szerencsére az átállást elősegítendő néhány nagyobb cég (pl.: ESET, AVAST, AVG, F-Secure) még legalább 2 éves frissítést biztosítanak.

Fontos, hogy az operációs rendszer továbbra is működőképes marad, azaz a felhasználók továbbra is használhatják, a leállás csak a frissítést érinti, bár ez az utóbbi elmaradása a fentebb leírtak miatt nagymértékben növeli a biztonsági kockázatot.

Milyen alternatív megoldások léteznek?

A felhasználók válthatnak operációs rendszert vagy magasabb verziószámra vagy egy teljesen eltérőre.  Utóbbira jó példa a Linux, de sajnos ehhez egy alapvető számítástechnikai jártasság szükséges, ami az eredeti célcsoportnak (átlag felhasználó) nem ideális.

A verziószám növelése (Vista, WIN7, WIN8) egyes esetekben nem megoldható hardveres követelmény miatt, hiszen nem biztos, hogy amilyen specifikációjú készüléken futott az XP azon futna a WIN8. A Microsoft próbál segíteni az átállásban, erre egy diagnosztikai programot is készített, amelyet futtatva az adott számítógépen megállapítható, hogy kompatibilis-e a WIN8-al illetve a telepített programok kompatibilitását is vizsgálja.

Bővebben: http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows-8/upgrade-assistant-download-online-faq

Minden Kedves Olvasónak felhívom a figyelmét, hogy ne vegye félvállról az XP támogatásának a leállítását. A gyártó megoldása nem a legszebb, hiszen a világon még mindig az XP-t tartják a második legelterjedtebb operációs rendszernek (a Windows 7 után), de valamilyen szinten szükséges is, hiszen a technika a közel 13 év alatt hihetetlen módon fejlődött. Persze azon órákon át tudnék mérgelődni, hogyha már ilyen drasztikus lépéssel megszüntetik az egyik rendszerüket, miért nem biztosítottak egy előnyös kondíciót az átállóknak, hiszen az új rendszer magas beruházási költséggel jár együtt, de a profitorientálódás manapság túlzottan mérvadó – szerintem – és ellene tenni sem nagyon lehet, ez egy kényszerpálya. Annyi bizonyos a címre válaszolva, az XP-nek sajnos befellegzett.

Remélem érdekesnek találtad a bejegyzést!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!