Korábbi cikkemben már beszámoltam arról, hogy a Microsoft leállította a nagy népszerűségnek örvendő Windows XP terméktámogatását, azaz április 8. után már nem ad ki rá frissítéseket, ami nagymértékben megnöveli a biztonsági kockázatot. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy új operációs rendszert vásároljon, illetve számtalan olyan program létezik, ami az újabb (Vista, Win7; Win8) rendszereken nem üzemel, még kompatibilis futtatási módban sem, ezért most szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik nem váltottak.

Frissítés, frissítés, frissítés….

Nagyon fontos, és nem szabad elhanyagolni a rendszereink frissítését. Az XP-re kiadott update töltsük le és telepítsük, hiszen nélküle az amúgy is sebezhető rendszerűnk szinte védtelen. Természetesen frissíteni nem csak az operációs rendszerűnket kell, hanem az összes többi programunkat is, ezek közül a legfontosabb a böngésző (lehetőleg kerüljük az Explorert), illetve szintén idetartozó Java és Adobe Flash player. Az Adobe Reader sem elhanyagolható, hiszen rengeteg tartalmat töltünk le pdf. formátumban az internetről.

Biztonsági mentés!

Rendszeresen készítsünk biztonsági mentést a rendszerünkről, hiszen egy „elhalálozásnál” nagy segítséget nyújthat, illetve csökkentheti az adatvesztést. A mentések relatív nagy adattárt igényelhetnek, de ezen igazán nem érdemes spórolni.

Szoftveres védelem!

A különböző vírusvédelmi és behatolás megelőző programok használata javasolt, ingyenes vagy fizetős licence szempontjából a lényeg, hogy rendszeres frissítést kapjon, hiszen a kártevőket készítő csoportok leleményesek, egy-egy hibát kihasználva könnyen nagy károkat tudnak okozni.

Offline használat biztonságosabb, de a felesleges programok törlése még így is indokolt. Utóbbiak azontúl, hogy felesleges adathelyet foglalnak el, potenciális biztonsági kockázatot hordoznak, tehát érdemes őket eltávolítani. Az internetre nem csatlakoztatott számítógép esetében valamivel jobb a helyzet, de a megfelelő biztosításról így is gondoskodni kell.

Lehetőség szerint a tűzfal védelmét állítsuk szigorú üzemmódra, ezenfelül érdemes interaktív üzemmódot használni és kézi engedélyezéssel meghatározni melyik program kapcsolódhat az internetre.

Végezetül készítsünk hosszú távú költségtervet, amellyel ütemezhetjük a későbbi rendszercserét, hiszen több gyártó és fejlesztő cég már bejelentette, hogy idővel megszüntetik a saját programjuk támogatását XP operációs rendszert futtató számítógépeken, ezzel is növelve a biztonsági kockázatot. Érdemes két éves ciklusban gondolkodni, a váltás lehet Win7 vagy Win8 rendszerre, a lényeg, hogy új és támogatott legyen.

Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!