Az Androidos készülékeknél én még sohasem találkoztam jól működő gyári fájlkezelő programmal, pedig az alapfunkciókhoz elengedhetetlen egy megfelelő applikáció. Sokat keresgéltem, számtalan programot kipróbáltam, de mindegyiknél volt valamilyen probléma mindaddig, amíg nem találtam rá a számítógépekből jól ismert Total Commander-re. Letisztult felülete és könnyed kezelhetősége mellett stabil applikáció, nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ingyenesen letölthető.

Világ életemben utáltam és ezáltal nem használtam a PC-s verziót ezért is furcsa, hogy az Android világában ennyire megszerettem. Utóbbihoz nagymértékben hozzájárult a stabil működés, hiszen senki sem szereti a folyton megálló illetve lefagyó programokat. Amint azt már említettem a letisztult felülete nagy segítség – még a kezdőknek is – hiszen könnyen megtalálható minden funkció, vagyis a fájlok másolása, létrehozása, áthelyezése, törlése, megnyitása (stb.).

A Total Commander a jól ismert dupla ablakos kinézetet kínálja, két felületen dolgozhatunk, ami nagymértékben könnyíti és gyorsítja a fájlokkal való műveleteket, hiszen eltérő mappák nyithatóak meg a két részen. Alapesetben a duplaablak csak széles kijelzőn látható (pl.: tablet vagy elfordított mobil), de az egyablakos megjelenítésnél is könnyen váltható a két rész között (felső nyilakkal).

A fájlok rendezése illetve kiválasztása könnyű, hiszen alapnézetből egyből elérhető a belsőmemória, SD kártya (ha van), fényképek és a letöltött fájlok. Szerencsére a könnyebb megtaláláshoz (mivel az Androidnak alapesetben elég sok fájlja látható) rendelkezésre áll kereső mező is, ahol többfajta beállításból választhatunk és kereshetünk – már ha tudjuk a keresendő fájl nevét.

Tipp:

Az Android eltérő néven címkéz, mint az a megszokott, íme néhány fontosabb:

-          DCMI – fényképek és videók ebben a mappában tárolódnak

-          Download – a letöltött fájlok gyűjtőhelye

-          Bluetooth – a bluetoothon letöltött fájlok mappája

Kétfajta módon hajthatunk végre műveletet egy-egy mappán vagy fájlon. Az alsó ikonokkal másolhatunk/áthelyezhetünk, törölhetünk illetve tömöríthetünk (a másik részen kijelölt helyre), de ha a mappát/fájlt hosszan nyomjuk szintén elérhetőek ezek a funkciók, kibővítve még a küldés, átnevezés és tulajdonságok menüponttal. Fontos, hogy műveleteket (főleg többnél) csak abban az esetben hajtja végre az applikáció, hogyha ki van/vannak jelölve az adott tartalom/tartalmak. Kijelölni a fájl illetve mappa ikonjával lehet, aminek tényét egy pipával jelzi a program.

Összességében a használata könnyű, magyar nyelvű menüvel rendelkezik és ingyenes fájlkezelő a Total Commander Androidos applikációja. Tablet és mobilra egyaránt elérhető, csekély 1.1 MB tárhelyet foglal el. Nem hardverigényes, gyengébb specifikációjú készüléken is normálisan használható. Rootolt készülékkel kibővített funkciók érhetőek el.

Letölthető: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ghisler.android.TotalCommander

Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!