Az interneten történő szörfölésről nem minden esetben szeretnénk, hogy mentés készüljön, azaz más is megtekinthesse, hogy milyen oldalakat néztünk meg. Az előzmények menüpontban minden általunk megnyitott weboldal megtekinthető, ami sokszor hasznos, de érdemes megjegyezni, hogy hogyan kerülhető meg ez a funkció. A direkt törlés feltűnő lehet, ami magyarázkodásra kényszeríthet minket, a legjobb taktika, hogyha a böngészőnk semmit se ment.

Ajándékkeresésről legfőképpen sem szeretnénk, ha bizonyíték maradna, de a munkahelyen az interneten eltöltött időt sem nézik jó szemmel a munkáltatók. Titkolózni nem szép, de a böngészők lehetőséget adnak arra, hogy teljes inkognitóban internetezzünk.

Chrome-ban „inkognitóablak” Frirefox-ban „privát ablak” néven érhető el a teljes anonimitás.

Miért jó a privát böngészés?

Aktiválás követően egy új ablak nyílik meg, ahol egyéni logó jelzi, hogy a „speciális” böngészés aktiválva van.

A böngésző ilyenkor nem tárolja:

-          előzményeket

-          sütiket (cookie)

-          kereséseket

-          űrlapokat

-          ideiglenes fájlokat

Egyszerűen megfogalmazva az általunk megnyitott és használt weboldalakról nem készül mentés, a visszakeresés nem lehetséges. Az automatikusan belépő oldalak (pl.: Google, Facebook, Postr, stb.) privát böngészésnél kilépett állapotban vannak, de természetesen a fiókjainkhoz ugyan úgy hozzáférhetünk.

Minden letöltött fájl és könyvjelző viszont tárolásra kerül, amire érdemes odafigyelni.

Nem támogatom a munkáltató előtti titkolózást, hiszen sokszor a szabályok mögött nyomós indokok vannak, illetve rengeteg helyen nem az előzményeket nézik meg, hanem egyéb segédprogrammal vizsgálják a munkamenetet. A privát böngészés kifejezetten meglepetéseknél jöhet jól, hiszen interneten keresni a megfelelő ajándékot vagy megrendelni manapság egy általános és gyakori megoldás.

Remélem tudtam segíteni.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!