Az okostelefonok egyik előnye egyben nagy hátránya is, hiszen a sokrétű felhasználás egyik alapköve a folyamatos internetkapcsolat. Mint arról korábban írtam (ITT olvasható), Magyarországon a mobilszolgáltatóknál adatmennyiséget lehet vásárolni, azaz egy bizonyos adatfogalom után pluszdíj kerülhet felszámításra vagy a sebességet korlátozhatják – ami által szinte használhatatlanná válik az internetelérés. Érdemes jól gazdálkodni az adatokkal, az automatikus szinkronizáció, böngészés és e-mailezés gyorsan felemésztheti az internetkeretet.

A legegyszerűbb megoldás, hogyha mindig törekszünk arra, hogyha van elérhető WIFI hálózat kapcsolódunk rá (persze csak ha van hozzá engedélyünk). Ezzel elkerülhető rengeteg felesleges adatkommunikáció a mobilinternet terhére. Rengeteget spórolhatunk, hogyha kikapcsoljuk az automatikus szinkronizációt, bár ilyenkor a rendszer nem frissít több funkciót, ilyen például az e-mail, de ezt kézi indítással aktiválhatjuk.

Kerüljük a nagy adatforgalmat generáló applikációkat, legalábbis mobilinternet használatakor (pl.: skype) és videó telefonálni se ilyenkor kezdjünk. Telepítéseket és frissítéseket szigorúan tiltsuk le (erre lehetőség van az applikációk beállításánál), rengeteg helyen aktiválható, hogy csak WIFI-n legyen lehetőség ezekre.

Alapvetően egy okostelefon alaprendszere is bizonyos mennyiségű forgalmat generál, de ezzel kalkulálni kell, mivel letiltani szinte lehetetlen.

A különböző böngészőprogramokban is megjelentek az adathasználat csökkentését elősegítő segédprogramok, amelyek tapasztalataim szerint jól használhatóak. A legnépszerűbb Chrome 50% megtakarítást ígér, de a szintén népszerű Opera böngésző is hatékony.

Részletesebben:

A Chrome-ban a fejlesztők elrejtették ezt a megoldást. Bekapcsolható a beállítások -> haladó -> sávszélesség kezelése -> adatfelhasználás csökkentése menüpontban. A nyilvános információk szerint, egy egyedi megoldással képes az oldalakat tömöríteni (gondolom, itt főleg a képekre értik), viszont az inkognitó és https esetében nem használható. Nyomon követhető, hogy mennyit spórolt meg a program, amelyet grafikonon is ábrázol.

Az Opera böngészőben a szellemes „Rally mód” nevet adták az adatforgalom csökkentésének, amely egyből elérhető, jól megtalálható (Opera gomb). Jelen esetben is a képek tömörítésével csökkenti az adatforgalmat, amelyről százalékosan nyújt információkat.

Teszt:

Bár nem a Kütyü tesztek blogon vagyunk, azért érdemes egy egyszerű teszttel összehasonlítani a két applikációt. Ugyanazokat az oldalakat nyitottam meg mindkét böngészőn normál nézetben, azonos megoldással.

Oldalak: origo.hu, investor.hu, life.hu, gadgets.postr.hu, gyik.postr.hu

Chrome:

(48% megtakarítás 5.03 MB/ 9.7 MB)

Opera:

(45% megtakarítás 7.8 MB/ 14.1 MB)

Egyértelmű győztes a Chrome, de a valós használat mellett az Opera is megállja a helyét. Alternatív megoldás még az oldalak mobilos nézetének betöltése, de ez sok esetben kényelmetlen.

A spórolás szinte minden esetben lemondással jár és olykor kényelmetlen ki-be kapcsolni az egyes funkciókat. Saját tapasztalatból tudom, hogy több száz megabájtot a mai gyors mobilinterneten (4G/LTE) könnyen el lehet „fogyasztani”, mivel a gyorsaság több oldal megtekintését és szélesebb körű használatot eredményez.

Remélem tudtam segíteni.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!