Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Átalakítás mesterfokon: mini, micro, nano SIM kártya

Régen mennyivel könnyebb volt, vettünk egy készüléket, áthelyeztük a már meglévő SIM kártyánkat és máris nyomkodhattuk/használhattuk az új készülékünket. Manapság ez már nem ennyire egyszerű, hiszen készülék típusa válogatja, hogy milyen méretű SIM kártya használható. Természetesen a mobilszolgáltatóknál minden méretű kártya elérhető, de ha nem újonnan vásárolunk, a csere költséges lehet, ezért a házi átalakításnak nem csak a készülékváltás, hanem költségcsökkentés is fontos indoka lehet.

Fontos! Az otthoni SIM kártya átalakítás bár nem bonyolult, el lehet rontani, és akkor használhatatlanná válhat a kártyánk. Mielőtt belekezdünk a vágásba ellenőrizzük le, hogy a jelenlegi kártyánk mekkora méretű, illetve az új készülékünk mekkora méretű kártyát igényel. Mindenki csak saját felelősségére végezze el, felelősséget nem vállalok.

Milyen méretű SIM kártyák léteznek?

5 Tovább

Meddig tervezzünk egy-egy technikai eszközzel?

Gondolom, senkinek sem mondok azzal újat, hogy a mai gyártók termékei nem örökéletűek, másodlagos szempont az élettartam ezért nem is készülnek tartós készülékek. Persze utóbbi érthető, hiszen a gyártóknak nem érdekük az "örökélet", a mesterséges fogyasztásgenerálás sokkal kifizetőbb a számukra - nekünk meg bosszantó. A különböző technikai eszközök ezen a téren kimagasló értékromlással bírnak és az árukat tekintve azért ez egy kicsit dühítő.

A legmodernebb eszközök még jó esetben sem tekinthetőek "jó befektetésnek", hiszen értékromlásuk a kocsikkal vetekszik, persze arányosítva. A mobilok és tabletek elértéktelenedése hihetetlen gyors, de a notebookok is határozottan vesztenek az eredeti értékükből. A különböző "okos" tévék esetében viszonylag jobb a helyzet, de azért itt sem számolhatunk a régi televíziók hosszú élettartalmával.

Nem akarok vitát kezdeményezni a prémiumtermékek árazásával kapcsolatban, de azért többnyire megállapítható, hogy ezek a termékek valamivel jobban tartják az értéküket, legalábbis lassabb az értékromlásuk, mint egy közép illetve alsókategóriás kütyü esetében. Persze a technika fejlődése azért itt is közrejátszik, hiszen nem feltétlenül éri meg egy drága prémiumkészüléket vásárolni, mivel tudás szinten gyorsan veszít az értékéből.

0 Tovább

Fölösleges funkciókért vásároljunk drágább készüléket?

A tudatos vásárlásról már sokszor írtam illetve különböző példákat mutattam be, de egy emberi tényezővel még nem foglalkoztam. Egy készülék vásárlásánál vannak adott paraméterek, amelyek általában - sajnos - nem kötöttek. Fontos eldönteni, hogy mennyit szánunk az "új szerzeményre", de több esetben is előfordulhat, hogy bizonyos funkció miatt többet költünk egy készülékre, ami sok esetben teljesen felesleges.

Mit csinálunk vásárlásnál?

Szerintem a legjobb meghatározás erre a kérdésre az a "sakkozás", ugyanis a számtalan specifikációjú készülék közül adott elvárásnak a legjobban megfelelő eszközt keressük. Sajnos ez a magatartás nem véletlen, hiszen ugyanazon árkategóriában nagyon szélsőséges tulajdonságú készülékek kaphatóak, ha nem figyelünk, könnyen pórul járhatunk.

Az előző hetekben készülékvásárláson gondolkodtam és saját magamon vettem észre, hogy olyan tulajdonságokért fizetnék többet, amelyeket valószínűleg soha nem használnék. Érdemes arra figyelni, hogy az eredeti elképzeléssel ellentétesen egy drágább készüléken gondolkodunk mondván "Egyszer még jó lesz…" inkább mérlegeljünk.

Nézzünk mobilos példát:

Kiválasztunk egy készüléket mondjuk 1 GB RAM-al, de a másik "drágább" mobil 2 GB-al rendelkezik és elgondolkozunk a vásárlásán. Érdeme feltenni a következő kérdéseket magunknak:

  1. Szükség van a nagyobb RAM-ra?
  2. Kihasználnám a nagyobb RAM-ot?
  3. Mire fogom használni?

Általánosságban ez a három kérdés feltehető minden többlettulajdonságot kínáló drágább készüléknél. Legyen szó ROM-ról, LTE-ről, NFC-ről, HD minőségről, amennyiben ezeket a funkciókat eredetileg nem akartuk vélhetően csak a jó marketing áldozatává váltunk.

Fontos!

1 Tovább

Mikor érdemes SSD-re váltani?

Korábban már írtam a HDD és SSD-ről, de konkrétan nem fogalmaztam meg, mikor érdemes váltani a régebbi merevlemezről (HDD) az egyre jobban elterjedő SSD-re. Számtalan érv szól a "szilárdtest-meghajtó" (Solid State Drive) mellett, de a lényegesen magasabb árazásuk, még mindig gátat szab a gyors elterjedésnek, bár egyre olcsóbban hozzá lehet jutni egyre nagyobb tárhelyet kínáló eszközökhöz.

Nem megszokott módon először a hátrányokkal kezdem. A HDD-k esetében manapság már minimum 250 GB tárhelyet kínáló típusok érhetőek el, SSD-nél még mindig "csak" 60-120-250 GB-os darabokról beszélhetünk (persze van nagyobb is, de azok már majdnem egy teljes számítógép árába kerülnek). Árazás tekintetében egy GB (gigabájt) kapacitásra levetítve a két fajta tárolóeszközt összehasonlítva lényeges az eltérés, az SSD többszörös áron kínál egy GB tárkapacitást. A másik hátránya - mert szerencsére csak kettő van - az újraírás kapacitása, ami egy SSD esetében korlátozott. Egy márkásabb darabnál több millió ciklusról beszélhetünk, de egy olcsóbb esetében pár százezerről. Egyik eszköznél sincs örök élet, de a szilárdtest-meghajtót lényegesen kevesebbszer írhatjuk újra, mint egy HDD-t.

A hátrányokat olvasva, sokakban felmerülhet az a kérdés, hogy miért is éri meg akkor SSD-re váltani. Erre egyszerű válaszolni, mivel a HDD-vel szemben rengeteg előnye van:

1 Tovább

Webshopban vásárolni biztonságos?

Sokan tartózkodnak a webshopos vásárlástól, pedig ez az online lehetőség lényegesen jobb konstrukciót kínál egyes esetekben, mint a hagyományos személyes vásárlástípus. A mai bejegyzésben a webshopok által nyújtott előnyökkel és hátrányokkal fogok foglalkozni.

Mi az a webshop?

Érdemes tisztázni, hogy mi is az a webshop. Olyan online felület, ahol egy forgalmazó árukat/termékeket kínál eladásra és egyben megvásárlásuk is csak ezen a felületen keresztül lehetséges. Persze vannak átfedések, de az igazi webshop az, amikor konkrét üzlet nincs csak a webes felület. Ez a terület egyre népszerűbb, ami által sok már üzlettel rendelkező vállalat is elindítja saját webáruházát, de ez esetben némileg más a szabályozás, tehát ebben a bejegyzésben ezzel nem fogok foglalkozni.

Milyen előnyei vannak a webes vásárlásnak?

0 Tovább
«
123

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek