A tudatos vásárlásról már sokszor írtam illetve különböző példákat mutattam be, de egy emberi tényezővel még nem foglalkoztam. Egy készülék vásárlásánál vannak adott paraméterek, amelyek általában – sajnos – nem kötöttek. Fontos eldönteni, hogy mennyit szánunk az „új szerzeményre”, de több esetben is előfordulhat, hogy bizonyos funkció miatt többet költünk egy készülékre, ami sok esetben teljesen felesleges.

Mit csinálunk vásárlásnál?

Szerintem a legjobb meghatározás erre a kérdésre az a „sakkozás”, ugyanis a számtalan specifikációjú készülék közül adott elvárásnak a legjobban megfelelő eszközt keressük. Sajnos ez a magatartás nem véletlen, hiszen ugyanazon árkategóriában nagyon szélsőséges tulajdonságú készülékek kaphatóak, ha nem figyelünk, könnyen pórul járhatunk.

Az előző hetekben készülékvásárláson gondolkodtam és saját magamon vettem észre, hogy olyan tulajdonságokért fizetnék többet, amelyeket valószínűleg soha nem használnék. Érdemes arra figyelni, hogy az eredeti elképzeléssel ellentétesen egy drágább készüléken gondolkodunk mondván „Egyszer még jó lesz…” inkább mérlegeljünk.

Nézzünk mobilos példát:

Kiválasztunk egy készüléket mondjuk 1 GB RAM-al, de a másik „drágább” mobil 2 GB-al rendelkezik és elgondolkozunk a vásárlásán. Érdeme feltenni a következő kérdéseket magunknak:

  1. Szükség van a nagyobb RAM-ra?
  2. Kihasználnám a nagyobb RAM-ot?
  3. Mire fogom használni?

Általánosságban ez a három kérdés feltehető minden többlettulajdonságot kínáló drágább készüléknél. Legyen szó ROM-ról, LTE-ről, NFC-ről, HD minőségről, amennyiben ezeket a funkciókat eredetileg nem akartuk vélhetően csak a jó marketing áldozatává váltunk.

Fontos!

Persze az előbbieket nem arra értem, hogyha egy adott árkategórián belül van egy több funkcióval illetve jobb specifikációval rendelkező készülék, hiszen ilyenkor értelemszerűen az erősebbet kell választani.

Tipp:

Vásárlás előtt üljünk le és írjuk össze, hogy mire szeretnék használni az új készüléket illetve, hogy ehhez kapcsolódóan milyen hardveres követelményeink vannak. Az előbbiekből adódóan van egy árkeret, amiben gondolkodhatunk ezt is írjuk le. Az elfogadható korrekciónak az eredeti elképzelt ár +/- 10% árkülönbségben határozzuk meg. (Mint egy bevásárló lista.)

Minden plusz tulajdonság jó valamire, de kérdéses, hogy kihasználnánk-e. Egy HDMI kimenet egy telefonnál hasznos annak, aki szeretné TV-re rákötni és úgy használni, ellenkező esetben egy felesleges általában árnövelő tényező. Ugyan ilyen az összes többi jól reklámozott többlettulajdonság is.

Aktuális példa:

A Samsung Galaxy S5 IP67-es azaz vízálló, de kérdés, hogy szükséges-e ez a plusz, vagy elégséges egy „hagyományos” készülék is. Szintén idesorolnám az Apple beépített ujjlenyomat olvasóját is, illetve a kamerába épített okosmobilt vagy az új szenzációt a hajlított kijelzőt (LG). Persze mindegyik egyedi, újszerű, de tegyük fel magunknak a kérdést: Megéri a többletköltséget?

Összességében saját példám miatt készítettem ezt a bejegyzést, hiszen én is simán beleesek abba a hibába, hogy a jó marketing csábítása eltérít az eredeti célkitűzéstől. „Fölösleges funkciókért vásároljunk drágább készüléket?” – mindig mérlegeljünk és jusson eszünkbe, a kevesebb néha jobb.

Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!