Sokan tartózkodnak a webshopos vásárlástól, pedig ez az online lehetőség lényegesen jobb konstrukciót kínál egyes esetekben, mint a hagyományos személyes vásárlástípus. A mai bejegyzésben a webshopok által nyújtott előnyökkel és hátrányokkal fogok foglalkozni.

Mi az a webshop?

Érdemes tisztázni, hogy mi is az a webshop. Olyan online felület, ahol egy forgalmazó árukat/termékeket kínál eladásra és egyben megvásárlásuk is csak ezen a felületen keresztül lehetséges. Persze vannak átfedések, de az igazi webshop az, amikor konkrét üzlet nincs csak a webes felület. Ez a terület egyre népszerűbb, ami által sok már üzlettel rendelkező vállalat is elindítja saját webáruházát, de ez esetben némileg más a szabályozás, tehát ebben a bejegyzésben ezzel nem fogok foglalkozni.

Milyen előnyei vannak a webes vásárlásnak?

Az egyik legmeghatározóbb előny az árkülönbség, amivel ezek a virtuális áruházak rendelkeznek. Elvi szinten a termékeiket olcsóbban tudják adni, mint egy hagyományos üzlettel rendelkező vállalat, hiszen nincs bérleti díj, rezsi és egyéb járulékos költség, ráadásul egy jól kialakított webáruház kevesebb munkaerőt igényel. Persze ezt az előnyt nem minden esetben sikerül érvényesíteni, mivel a nagy üzletláncok nagytételben vásárolnak, ami által jelentős árkedvezményeket kapnak, de a webshopoknál egy-egy tételnél kifoghatunk olyan kondíciót, ami lényegesen kedvezőbb, mint bárhol máshol.

Másik nagy előnye, hogy otthonról a számítógép előtt ülve bonyolíthatjuk le a vásárlásainkat, ami által időt spórolhatunk meg, ráadásul könnyebb a legjobb árat megkeresni, mint a hagyományos megoldásoknál.

Harmadik előnye a rugalmas kézhezvétel, azaz az általunk meghatározott átvételi lehetőséggel kaphatjuk meg a rendelésünket. Persze utóbbinak van negatív hatása is, hiszen az átlagember hétköznap napközben nem tartózkodik otthon, viszont a futárszolgálatok általában ekkor kézbesítenek és ennek a megoldásnak van némi többletköltsége is. Alternatív és egyre jobban terjedő megoldás a különböző Pick Pack Pont, amely a házunk közelébe egy meghatározott helyre szállítja a küldeményt ahol átvehetjük, ezzel is lényegesen rugalmasabbá téve a kényelmes rendelést és olcsóbb is a futárszolgálatnál.

Milyen hátrányai vannak?

Egyetlen hátránya van szerintem a webshopos rendelésnek (az előbb említett kézbesítésen kívül), méghozzá maga a virtuális tér. Elsőre bután hangzik, de a termék fizikai megfogásának a hiányát nagyon sokan negatív élményként éli meg. Sokkal könnyebben futhatunk bele abba, hogy a kiválasztott termék nem olyan, mint azt szeretnénk, aminek egyik legfőbb okozója, hogy személyesen nem vehettük kézbe, nem vizsgálhattuk meg a terméket.

Szerencsére előbbi esetnél lehetőségünk van a terméket visszaküldeni (8 napon belül) és az eladó köteles visszatéríteni a termék árát.

Biztonságos?

Magyar tulajdonú webshopok esetében rettentő szigorú szabályozás védi a fogyasztókat/vásárlókat. Kizárólag magyar viszonyokat nézve a webshopos vásárlástól nem kell félni, biztonságos és egyszerű, több jogunk és több kötelezettsége van az üzemeltetőnek, mint hagyományos vásárlás esetében.

Személy szerint csak ajánlani tudom ezt a fajta vásárlást és nem csak technika kütyüknél, nagybevásárlásnál is kényelmes webes felületen összeválogatni a bevásárlókosarat. Nemrégiben hazánkban is elindította az egyik nagy hipermarket a webáruházát és a műszaki boltok is nyitnak erre a területre. A fizetés általában mobilis, előre is utalhatunk, de átvételnél is fizethetünk. Érdemes kipróbálni!

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzésem!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!