Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tippek Windows XP-t használóknak

Korábbi cikkemben már beszámoltam arról, hogy a Microsoft leállította a nagy népszerűségnek örvendő Windows XP terméktámogatását, azaz április 8. után már nem ad ki rá frissítéseket, ami nagymértékben megnöveli a biztonsági kockázatot. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy új operációs rendszert vásároljon, illetve számtalan olyan program létezik, ami az újabb (Vista, Win7; Win8) rendszereken nem üzemel, még kompatibilis futtatási módban sem, ezért most szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik nem váltottak.

Frissítés, frissítés, frissítés….

Nagyon fontos, és nem szabad elhanyagolni a rendszereink frissítését. Az XP-re kiadott update töltsük le és telepítsük, hiszen nélküle az amúgy is sebezhető rendszerűnk szinte védtelen. Természetesen frissíteni nem csak az operációs rendszerűnket kell, hanem az összes többi programunkat is, ezek közül a legfontosabb a böngésző (lehetőleg kerüljük az Explorert), illetve szintén idetartozó Java és Adobe Flash player. Az Adobe Reader sem elhanyagolható, hiszen rengeteg tartalmat töltünk le pdf. formátumban az internetről.

Biztonsági mentés!

2 Tovább

4G a metrón, de csak óvatosan

A 4-es metróvonal átadásával két nagy hazai szolgáltató is bejelentette, hogy a vonalon elérhető lesz a 4G/LTE hálózat is. A hír örömteli, hiszen mint sokszor leírtam, a sebességkülönbség a 4G javára lényegesen jobb, ami már normális mobilinternetes sebességet tesz lehetővé. A Telekom közleményéből kiderül, hogy az M2 és M3 metró vonalán jelenleg is elérhető a leggyorsabb internetet kínáló LTE hálózat, de az M1-es szakaszra is kiépítik és várhatóan áprilistól használható lesz. Az új vonalra nem teljesen egyértelmű, hogy már elérhető vagy elérhető lesz, mindenesetre dolgoznak a fejlesztésen. A Telenor közleményében világosan fogalmaz, azaz március 28-tól használható a 4G a 4-es metró vonalán.

Számtalan pozitív előnye van annak, hogy a föld alatt a tömegközlekedést igénybevevő utasoknak elérhető a Magyarországon kínált leggyorsabb mobilinternet. Az online tartalmak terjedésével a megfelelő internetsebesség elengedhetetlen. Ami elsőre eszembe jutott az a rádiózás élménye, hiszen a hagyományos FM rádió megoldás a föld alatt nem igazán üzemel, viszont az új fejlesztéssel akár interneten is hallgathatjuk kedvenc csatornánkat ráadásul jó minőségben. Jómagam rádió párti vagyok, de az előre beállított YouTube lejátszás is ezáltal zökkenőmentes, főleg azoknak, akik nem szeretnek bíbelődni a zenék átmásolásával.

0 Tovább

Gyerekeknek okosmobil?

A mai bejegyzésben egy társadalmi jelenségről - szerintem problémáról - szeretnék írni. Minden szülőnek más az elképzelése arról, hogy mikor illetve milyen típusú mobiltelefont kell/érdemes vásárolni a gyermekének, annyi bizonyos, hogy egyesek nagyon rosszul kalkulálják az okosmobilok hatását.

Mikor én még fiatal voltam - no nem mintha most annyira idős lennék - a tizenéveseknek nem volt telefonjuk, "okos" funkciókról nem is álmodozhattunk. Persze nem szeretnék álszent lenni, vágytam én rá fiatalon is, de az akkori butafonok az SMS és híváson kívül egy-egy hamar megunható játékot nyújtottak csak. Internetről, chat applikációkról, facebookról még álmodozni se tudtunk, hiszen ezek nem voltak.

Megváltozott a világ, fejlődünk, halad a technika - gondolom ez mindenkinek feltűnt. A tizenévesek (8-14 éves kor) már "okos" telefonnal járkálnak, állandóan nyomkodják a figyelmük egy meghatározó részét elveszi/elvonja a modernkor vívmánya. Nehéz kérdés egy szülőnek, hogy milyen készüléket adjon a gyerekének, hiszen valamilyet adni kell, hogy elérhető legyen. Utóbbival szerintem nincs is semmi probléma, mivel nem rossz dolog, hogy a gyerek bármikor elérhető - rosszabb esetben ellenőrizhető.

Nem szabad azt a fajta társadalmi jelenséget sem elfelejteni, hogy a gyerekek között kiközösítésre kerülhet, akinek nincs okostelefonja, facebook fiókja. A szülői szerep ezen a téren nagyon fontos, mivel az internet ezáltal a facebook is nem gyerekeknek való terület. A kontroll kell és szükséges ahhoz, hogy elkerülhető legyen a gyerekek fejlődését negatívan befolyásoló tényezők.

Egy kis kitekintés után, nézzük konkrétan az általános iskolásokat (6-14 éves kor). Alatta butaság lenne bármilyen jelenségről beszélni (ovis mobillal???) felette meg már természetes a megléte. Konkrét területet vizsgálva is érdemes két csoportot alkotni, felsős és alsós szemszögből. Lehet rosszul gondolom, de az alsós réteg a relatív könnyebb okosmobil vásárlása szempontjából (6-10 éves kor). Miért?

0 Tovább

Webshopban vásárolni biztonságos?

Sokan tartózkodnak a webshopos vásárlástól, pedig ez az online lehetőség lényegesen jobb konstrukciót kínál egyes esetekben, mint a hagyományos személyes vásárlástípus. A mai bejegyzésben a webshopok által nyújtott előnyökkel és hátrányokkal fogok foglalkozni.

Mi az a webshop?

Érdemes tisztázni, hogy mi is az a webshop. Olyan online felület, ahol egy forgalmazó árukat/termékeket kínál eladásra és egyben megvásárlásuk is csak ezen a felületen keresztül lehetséges. Persze vannak átfedések, de az igazi webshop az, amikor konkrét üzlet nincs csak a webes felület. Ez a terület egyre népszerűbb, ami által sok már üzlettel rendelkező vállalat is elindítja saját webáruházát, de ez esetben némileg más a szabályozás, tehát ebben a bejegyzésben ezzel nem fogok foglalkozni.

Milyen előnyei vannak a webes vásárlásnak?

0 Tovább

A CD-nek befellegzett?

A CD (Compact Disc) azaz magyarosítva kompakt lemez bemutatása szerintem nem szükséges, hiszen mindenki ismeri, szinte mindenki használta, forradalmasította az adattárolást. Egy lemez durván 120 mm átmérőjű és 1.2 mm vastagságú, összesen körülbelül 700 MB adat tárolására képes. A technológiát már az 1970-es években kidolgozták, de az első hanglemezre 1979-ig várni kellett. 1982-ben került először kereskedelmi forgalomba és bár főleg a hanglemez utódjaként emlegették sikereit inkább adathordozóként érte el.

Kezdetben ténylegesen zeneszámok tárolására alkalmazták. 1985-ben jött a CD-ROM amit csak olvasni lehetett és 1990-ben a CD-RW ami újraírható volt.

A bevezetésével és elterjedésével megjelentek az optikai meghajtók, amelyek lassan alaptartozékává váltak a személyi számítógépeknek. A technika mélységébe nem szeretnék belemenni (mert ez nem egy szakmai blog), egy másfajta jelenségről szeretnék írni. Vajon meddig lesz még kapható CD? Manapság mennyire használt még ez a technika?

Biztos, hogy még messze van az a pont, hogy teljesen megszűnjenek a CD-k, hiszen még a mai napig kaphatóak. Az egy másik kérdés, hogy használatuk mellett már elég kevés indok szól, mivel az alternatív megoldások lényegesen jobb és stabilabb adattárolást tesznek lehetővé. Az internet széleskörű elterjedésével az online tartalmak megjelenésével, egyre jobban szorulnak a háttérbe a kompakt lemezek.

0 Tovább
«
123

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek