Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tippek Windows XP-t használóknak

Korábbi cikkemben már beszámoltam arról, hogy a Microsoft leállította a nagy népszerűségnek örvendő Windows XP terméktámogatását, azaz április 8. után már nem ad ki rá frissítéseket, ami nagymértékben megnöveli a biztonsági kockázatot. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy új operációs rendszert vásároljon, illetve számtalan olyan program létezik, ami az újabb (Vista, Win7; Win8) rendszereken nem üzemel, még kompatibilis futtatási módban sem, ezért most szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik nem váltottak.

Frissítés, frissítés, frissítés….

Nagyon fontos, és nem szabad elhanyagolni a rendszereink frissítését. Az XP-re kiadott update töltsük le és telepítsük, hiszen nélküle az amúgy is sebezhető rendszerűnk szinte védtelen. Természetesen frissíteni nem csak az operációs rendszerűnket kell, hanem az összes többi programunkat is, ezek közül a legfontosabb a böngésző (lehetőleg kerüljük az Explorert), illetve szintén idetartozó Java és Adobe Flash player. Az Adobe Reader sem elhanyagolható, hiszen rengeteg tartalmat töltünk le pdf. formátumban az internetről.

Biztonsági mentés!

2 Tovább

Befellegzett a Windows XP-nek?

A hír igaz, négy nap múlva leállítja a Microsoft a Windows XP terméktámogatását és ezzel meghatározza az életciklusát, vagyis annak lejáratát (és ez nem áprilisi tréfa). Nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg számítógépen még a mai napig XP fut, a döntéssel potenciális veszélynek lesznek kitéve 2014. április 8-tól. A döntéssel egy sor egyéb tényezőt is generált a gyártó, hiszen a frissítés nem csak hibajavításra való, hanem biztonsági megoldásokat is tartalmaz.

A Windows XP a 2001-es megjelenésével egy meghatározó operációs rendszerré vált, amit a Microsoftnak nem sikerült túlszárnyalnia egészen a Windows 7 megjelenéséig. A Vista mint próbálkozás nagy bukás lett és a két rendszer megjelenése között eltelt idő (6 év) is jelentős, utána már csak a kapkodás volt a fejlesztők részéről. A legújabb Windows 8 rendszert nem mondanám bukásnak, de már a tabletek piacán vélhetően nem fog úgy elterjedni, mint annakidején a PC világában.

A terméktámogatás elengedhetetlenül fontos a biztonság szempontjából, hiszen egy támogatás nélküli operációs rendszer sebezhetősége magas, az új támadások ellen már nem képes védekezni. Sokan félvállról veszik a frissítés fontosságát mindaddig, amíg nem járnak pórul, vagyis nem lesznek "áldozatok".

0 Tovább

Helyesírás ellenőrzés, csak okosan

A mindenki által szeretett és használt Word helyesírás ellenőrzője inkább vicces, mintsem hasznos. Hamis illúziót kelt, hiszen a felhasználó azt hiheti, hogy a helyesírási hibákat megfelelően javítja, de a valóság mást mutat. Alapvető hibákat nem jelez, viszont helyes leírásokat rendre aláhúz és hibásnak jelöl, ez egy baráti levélnél még belefér, de egy komoly üzleti levélnél illetve fontos dokumentumnál hatalmas probléma. Mondanom sem kell, hogy nekem, mint bloggernek is rengeteg fejfájást okoz, mivel a kütyüs "szakzsargont" nem ismeri, viszont a betűkihagyásokat rendre nem jelzi, ami kellemetlen, hiszen az olvasók jogosan várják el a helyes leírást.

Milyen megoldás létezik?

A helyesírási hibák kiszűrésére kell egy alapképzés, hogy legalább érezzük, valami nem stimmel. A Word hibás jelzése nem feltétlenül pontos, ezért érdemes ellenőrizni. Jómagam az MTA helyesírás ellenőrzőjét használom, amellyel bár csak egy-egy szót ellenőrizhetünk, mégis kiváló segítséget nyújt. Hivatalosan a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete készítette a weboldalt és számtalan segítséget nyújt. Egy-egy szóról eldönthetjük, hogy külön vagy egybe kell-e írni, megállapíthatjuk, hogy a szavunk helyes vagy helytelen, de névkereső és elválasztás funkciója is van.

1 Tovább

Féljünk a hirdetésektől?

Alapvetően a mobilos/tabletes környezetbe letölthető applikációk (játékok, alkalmazások) ingyenes verzióiban találkozhatunk számtalan reklámmal, amelyeknek megjelenítése elbizonytalaníthatja a felhasználókat. Sajnos van egy olyan rossz beidegződés, hogy a reklámok vírusokat tartalmaznak, és mondjuk ezen az egyes megjelenítések "kétes" kialakítása sem segít.

A reklámmentes appok többnyire fizetős kivitelben vannak, azaz az alapprogramért fizetnünk kell. Természetesen vannak kivételek, de azok is többségében trial verziók (azaz nem teljes).

A reklámok szerintem két csoportra oszthatóak, az egyik a normális médiaügynökség által kihelyezett (leggyakrabban Google) hirdetései, a másik a programkészítő egyéb applikációit hirdető reklámok. Utóbbi a veszélyesebb (természetesen csak átvitt értelembe) mivel ezeknek a megjelenítése nincs szabályozva ellenben a médiaügynökségek hirdetéseinek megjelenítésének szigorú követelményei vannak (elhelyezés, méret, stb.).

1 Tovább

Gyerekeknek okosmobil?

A mai bejegyzésben egy társadalmi jelenségről - szerintem problémáról - szeretnék írni. Minden szülőnek más az elképzelése arról, hogy mikor illetve milyen típusú mobiltelefont kell/érdemes vásárolni a gyermekének, annyi bizonyos, hogy egyesek nagyon rosszul kalkulálják az okosmobilok hatását.

Mikor én még fiatal voltam - no nem mintha most annyira idős lennék - a tizenéveseknek nem volt telefonjuk, "okos" funkciókról nem is álmodozhattunk. Persze nem szeretnék álszent lenni, vágytam én rá fiatalon is, de az akkori butafonok az SMS és híváson kívül egy-egy hamar megunható játékot nyújtottak csak. Internetről, chat applikációkról, facebookról még álmodozni se tudtunk, hiszen ezek nem voltak.

Megváltozott a világ, fejlődünk, halad a technika - gondolom ez mindenkinek feltűnt. A tizenévesek (8-14 éves kor) már "okos" telefonnal járkálnak, állandóan nyomkodják a figyelmük egy meghatározó részét elveszi/elvonja a modernkor vívmánya. Nehéz kérdés egy szülőnek, hogy milyen készüléket adjon a gyerekének, hiszen valamilyet adni kell, hogy elérhető legyen. Utóbbival szerintem nincs is semmi probléma, mivel nem rossz dolog, hogy a gyerek bármikor elérhető - rosszabb esetben ellenőrizhető.

Nem szabad azt a fajta társadalmi jelenséget sem elfelejteni, hogy a gyerekek között kiközösítésre kerülhet, akinek nincs okostelefonja, facebook fiókja. A szülői szerep ezen a téren nagyon fontos, mivel az internet ezáltal a facebook is nem gyerekeknek való terület. A kontroll kell és szükséges ahhoz, hogy elkerülhető legyen a gyerekek fejlődését negatívan befolyásoló tényezők.

Egy kis kitekintés után, nézzük konkrétan az általános iskolásokat (6-14 éves kor). Alatta butaság lenne bármilyen jelenségről beszélni (ovis mobillal???) felette meg már természetes a megléte. Konkrét területet vizsgálva is érdemes két csoportot alkotni, felsős és alsós szemszögből. Lehet rosszul gondolom, de az alsós réteg a relatív könnyebb okosmobil vásárlása szempontjából (6-10 éves kor). Miért?

0 Tovább
«
12

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek