Az USB (Universal Serial Bus) egy csatlakozási megoldás, amelynek sikertörténete 1996-ig vezethető vissza. Az első 1.0 verzió központosított specifikációja bár nem terjed el néhány hibás rész miatt, viszont az 1.1 igazi sikert aratott.

Az elterjedésének egyik legfőbb indoka a sokrétű felhasználhatóság, könnyen képes adatkapcsolatot létesíteni a különböző eszközök között (pl.: nyomtató, merevlemez, telefon, stb.). A mindenki által ismert „Type A” a számítógépek elterjed USB csatlakozója, aminek formája nem változott a típusszámok növekedésével. Említésre méltó még a „Type B” amit általában nyomtatók csatlakozójaként ismerhettünk meg. A mobiloknál és fényképezőgépeknél régebben elterjed „mini USB” robosztus külsejéről ismerhető fel, de mára felváltotta a szabványos és egységes „micro USB” vékonyabb kialakítása.

1998-as megjelenésű USB 1.1 az akkori követelményeknek maradéktalanul megfelelő maximum 12 Mbit/s sebességre volt képes. Az adatállományok növekedésével szükségessé vált egy gyorsabb adatkapcsolatot biztosító szabvány, amely 2000-ben USB 2.0 néven jelent meg. Névleges maximális teljesítményével 480 Mbit/s negyvenszer gyorsabb adatmásolást tett lehetővé. A digitális korban a fényképek, filmek és különböző adatok másolására megfelelt, ráadásul kompatibilis maradt a korábbi verzióval – azaz az USB 1.1 és USB 2.0 oda-vissza használható.

Közel 8 évet kellett várni egy újabb szabvány véglegesítéséhez, mivel a felhasználó igények lényegesen megnőttek. Az adatállományok párszáz megabájtról több gigabájtra gyarapodtak, a korábbi csúcsteljesítmény elavulttá vált. A HD filmek korában már elképzelhetetlen a régi szabvány, a 2008-as megjelenésű USB 3.0 hihetetlen 5 Gbit/s névleges maximális sebességre képes, ami közel tízszeres növekedést jelent. A kompatibilitás továbbra is megmaradt azaz a régi szabványok az újjal is működnek, mint ahogyan az új a régiekkel. Nem kötelező, de általában kék színnel jelölik az új szabványnak megfelelő USB-t.

A szemléltetés érdekében egy DVD (4.7 GB) méret átmásolásának ideje a különböző típusok szerint.

USB 1.1 – 3209 másodperc

USB 2.0 – 80 másodperc

USB 3.0 – 8 másodperc

A különbség tehát a verziószámok között a sebességben mutatkozik meg, az eredeti 1.5 MB/s mára 625 MB/s sebességre gyorsult. Ennek köszönhetően egyszerűbbé vált az adatok másolása és nem került feláldozásra a kompatibilitás. Hazánkban még csak most kezd elterjedni, egy egészen más dimenziót jelent.

Remélem sikerült bemutatnom az USB verziószámok közötti különbséget.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!