Kétfajta felhasználó létezik, akinek már elázott egyszer valamilyen készüléke, és akinek el fog ázni. Használatukból eredően könnyen „baleset” történhet, főleg notebook, mobil és táblagép esetében. Mindegyik használati cikk és rugalmas felhasználásuk miatt – nincsenek fix helyhez kötve - üdítőital, kávé és egyéb folyadékok áldozatává válhatnak. A legóvatosabb felhasználó is belefuthat egy intenzív esőbe, ahol a készüléke menthetetlenül elázik.

A folyadék mennyiségétől függően többfajta variáció létezhet.

  1. A legjobb eshetőség, amikor csak felszínesen érintkezik a készülékünk a folyadékkal, azaz a belső elemekhez nem szivárog be. Ilyenkor egy egyszerű száraz ronggyal (zsebkendő) alaposan át kell törölni, esetleges ragacsos (cukros) folyadéknál gyógyszertári alkohollal le kell tisztítani.
  2. Valamivel nagyobb rizikót jelent, hogyha a belső egységbe is kerül a folyadékból. Itt sem mindegy, hogy mekkora mennyiségről beszélünk, pár cseppért nem feltétlenül kell pánikba esni. Szerencsés esetben egy egyszerű törlés és szárítással orvosolható maradandó károsodás nélkül a beázás.
  3. Lényegesen nagy folyadékmennyiség esetében, sajnos nem kerülhető el az ezzel foglalkozó szakszerviz segítsége. Jól szemlélteti a problémás beázást, hogyha a készülék megemelését követően a hangszóró és egyéb nyílásokból folyadék folyik ki.


Mi a teendő beázáskor?

A legfontosabb lépés, hogy áramtalanítsuk a készüléket. Erre nem csak saját védelmünk érdekében van szükség, hanem a készülék belső egységeinek megóvása szempontjából is fontos. A hálózati töltő eltávolításán kívül az akkumulátort is vegyük ki, amennyiben nincs rá lehetőség, feltétlenül kapcsoljuk ki. Gyengébb beázásnál érdemes próbálkozni egyszerű hajszárítóval, természetesen szigorúan hideg fokozatban.

A beázásnak súlyos következményei lehetnek, amelyek lehet nem is azonnal jelentkeznek, hanem csak hetek múlva. Az áramkörökre jutott víz hihetetlen károkat képes okozni főleg, ha az adott rész árammal van ellátva. Érdemes szakemberhez fordulni, hogyha a beázás nem felület jellegű, a legtöbbet az áramtalanítással tehetjük – az idő ellenünk dolgozik -.

Kevés ragacsos, cukros üdítőital illetve kávé esetében csekély beázás is problémás lehet, hiszen a folyadék elpárolgása után a megmaradó anyag használhatatlanná teheti a készülékünket. Ilyen esetben kizárólag akkor járhatunk sikerrel, hogyha az eredeti folyadékot el tudjuk távolítani – a szárítás ebben az esetben nem megoldás -.

A végére nem írok olyan nagy igazságokat, hogy „vigyázzunk a készülékeinkre”, mivel már én is jártam úgy, hogy leöntöttem a billentyűzetem, vagy esőben elázott a mobilom. Főszabály az áramtalanítás és ha nem is visszük szervizbe, csak akkor helyezzük újra áram alá, hogyha teljesen kiszáradt a készülék.

Remélem tudtam segíteni. Az esetlegesen felmerülő károkért a blog és a cikk szerzője nem vállal felelősséget.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!