Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi a baj a noname márkájú mobilokkal?

A címben szereplő kérdésre a válasz, hogy egyáltalán semmi. Ezzel rövidre is zárhatnám a témát, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Minden fejlett kütyünél előfordulhat hibás termék, ez a gyártás illetve tömeggyártás egyik velejáró tényezője. A megfelelő minőségellenőrzés sem nyújt 100%-os biztonságot, ezért bárki belefuthat egy nem jól működő "hibás" készülékbe. A "kis" és "nagy" gyártók között nem csak az árcédula a különbség, minőségbeli eltérés is észlelhető, aminek a saját gyártósor megléte illetve a bérgyártás az egyik okozója. A "nagyobbak" megtehetik, hogy saját tervezésű házat készítenek, amíg a "kisebbek" egy már létezőt használnak általában.

Manapság a noname kifejezés összeforrt a kisgyártókkal tévesen, ugyanis nem egyenlő a kettő.

Mi a kisgyártó és a noname közötti különbség?

Hazai viszonyokat nézve, a kis és nagy gyártók alatt értem a magyar székhelyű cégeket, legalábbis amelyeknek van magyarországi "hivatalos" képviselete. A noname ezzel ellentétben többségében ázsiai országból érkező "ismeretlen" márkájú készülék, amelynek nincs magyar képviselete.

Noname és a problémák:

1 Tovább

Elázott a kütyüm! Mit tegyek?

Kétfajta felhasználó létezik, akinek már elázott egyszer valamilyen készüléke, és akinek el fog ázni. Használatukból eredően könnyen "baleset" történhet, főleg notebook, mobil és táblagép esetében. Mindegyik használati cikk és rugalmas felhasználásuk miatt - nincsenek fix helyhez kötve - üdítőital, kávé és egyéb folyadékok áldozatává válhatnak. A legóvatosabb felhasználó is belefuthat egy intenzív esőbe, ahol a készüléke menthetetlenül elázik.

A folyadék mennyiségétől függően többfajta variáció létezhet.

1 Tovább

Mire vigyázzunk használt mobiltelefon vásárlásánál?

Különböző aukciós és hirdető oldalakon rengeteg használt mobil keresi új gazdáját és amellett, hogy lényegesen olcsóbban vásárolható meg így egy-egy modell, árnyoldalával is számolni kell. Kérdést kaptam azzal kapcsolatban, hogy "mire kell figyelni egy használt mobil vásárlásakor?" - úgy gondolom, a téma megér egy bejegyzést.

Alapszabály!

  1. Látatlanban ne vásároljunk, illetve előre ne utaljunk sohasem! Egy használt készülék esetében mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy bekapcsolható és működőképes. A külső állapot nem mindig tükrözi a belsőt, lehet egy mobil kívülről hibátlan, de nem működő vagy kívülről kopott, de hibátlanul üzemelő, ezért nagyon fontos, hogy vásárlás előtt személyesen meg lehessen vizsgálni.
  2. Ellenőrizzük az IMEI számot. A készüléken található (általában az akkumulátor alatt) és a készülékben lévőnek egyezniük kell. A készülékben lévő IMEI számot legegyszerűbben a *#06# tárcsázásával hívható elő.
  3. Kössünk adásvételi szerződést, amelyben a készülék pontos nevét, szériaszámát és IMEI számát feltüntetjük, illetve az eladó nevét, lakcímét, személyazonosságát igazoló személyi számát felvezetjük.
  4. A készülékbe helyezzük be saját SIM kártyánkat és ellenőrizzük, hogy felcsatlakozik-e a hálózatra.

Az IME egy nemzetközi előfizető azonosító szám, mely minden GSM és UMTS telefonban megtalálható, valamint teljesen egyedi. Az IMEI szám rendszerint 15 vagy 17 számjegyből álló azonosító, mely tartalmazza a telefon típusát, modell és sorozatszámát.

1 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek