Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kérdések és válaszok – összeállítás

Sokszor kapok olyan kérdéseket, amelyek érdekesek illetve sokunkat érdekelhet, de a megválaszolásuk rövid, egy teljes bejegyzést nem fednek le. A mai bejegyzésben ezeket a "rövidválaszos" kérdéseket szedtem össze.

Miért fagy az okosmobilom?

A mobilfagyásnak többfajta okozója lehet. Az egyszerűbb és könnyebben észrevehető, hogyha hardveresen gyenge a készülék és sajnos ezzel nem lehet semmit sem kezdeni. A másik gyakori jelenség, hogy a kütyü újkori állapotában még megfelelően működött, de elkezdett lefagyni/újraindulni. Ennek rendszerint valamilyen felhasználó beavatkozás az okozója (applikáció telepítés illetve eltávolítás), amennyiben nem tudjuk megtalálni a kiváltó okot érdemes a "gyári beállítások visszaállítása" menüponttal próbálkozni (ilyenkor minden adatunk törlődik). Amennyiben a probléma továbbra is fennáll, forduljunk a márkaszervizhez.

Miért nem működik az okosmobilomon, ami eddig működött?

Az előzőek érvényesek itt is, amennyiben az újkori állapotban működött az adott funkció, akkor a fizikai hibát kizárva a telepített applikációkban keresendő a hiba. Gyakori probléma, hogy a különböző Task Killer applikációk olyan funkciókat is blokkolnak, amelyek miatt működési problémák léphetnek fel.

Miért lassú a böngésző? (mobil/tablet)

Az internetsebesség nagymértékben meghatározza a böngészési sebességet. Amennyiben kizárható a lassú internetkapcsolat érdemes többfajta böngésző applikációt is kipróbálni (Chrome, Opera, Dolphin, stb.). Ezeken kívül még érdemes odafigyelni arra, hogy a háttérben automatikusan szinkronizáló applikációk (e-mail, facebook, stb.) is okozhatják a lassulást, de a több ablak egyidejű megnyitása is a kiváltó okok közé sorolható illetve itt is sokat számít a megfelelő hardveres teljesítmény.

Hol tudom letölteni…?

0 Tovább

Webshopban vásárolni biztonságos?

Sokan tartózkodnak a webshopos vásárlástól, pedig ez az online lehetőség lényegesen jobb konstrukciót kínál egyes esetekben, mint a hagyományos személyes vásárlástípus. A mai bejegyzésben a webshopok által nyújtott előnyökkel és hátrányokkal fogok foglalkozni.

Mi az a webshop?

Érdemes tisztázni, hogy mi is az a webshop. Olyan online felület, ahol egy forgalmazó árukat/termékeket kínál eladásra és egyben megvásárlásuk is csak ezen a felületen keresztül lehetséges. Persze vannak átfedések, de az igazi webshop az, amikor konkrét üzlet nincs csak a webes felület. Ez a terület egyre népszerűbb, ami által sok már üzlettel rendelkező vállalat is elindítja saját webáruházát, de ez esetben némileg más a szabályozás, tehát ebben a bejegyzésben ezzel nem fogok foglalkozni.

Milyen előnyei vannak a webes vásárlásnak?

0 Tovább

Elázott a kütyüm! Mit tegyek?

Kétfajta felhasználó létezik, akinek már elázott egyszer valamilyen készüléke, és akinek el fog ázni. Használatukból eredően könnyen "baleset" történhet, főleg notebook, mobil és táblagép esetében. Mindegyik használati cikk és rugalmas felhasználásuk miatt - nincsenek fix helyhez kötve - üdítőital, kávé és egyéb folyadékok áldozatává válhatnak. A legóvatosabb felhasználó is belefuthat egy intenzív esőbe, ahol a készüléke menthetetlenül elázik.

A folyadék mennyiségétől függően többfajta variáció létezhet.

1 Tovább

Felhasználói szintek és a problémák

Minden felhasználónak érdemes reálisan tisztában lenni azzal, hogy mennyire ért illetve nem ért a számítástechnikához, mivel így elkerülhető, hogy a tudatlanságból súlyos károkat okozzunk. Kicsit elrugaszkodott témával készültem mára. Sokszor szembesülök azzal, hogy felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen kategóriába tartoznak és ezzel rengeteg galibát okoznak saját maguknak.

Milyen kategóriák léteznek?

Szerintem három főkategória létezik a profi, félprofi és amatőr illetve külön csoportot alkotnak a laikusok. Utóbbi a legveszélyesebb, mivel nem minden esetben van vele tisztában, hogy nem ért az adott területhez.

A probléma ott kezdődik, amikor nem tudjuk, hogy nem értünk hozzá. Általánosságban előjövő terület a BIOS beállítása vagy "okos" készülékeknél a "ROM-változtatás". Nem megfelelő tudás esetén könnyű hatalmas galibát okozni, ami jobbik esetben orvosolható persze súlyos összegekért, rosszabbik esetben javíthatatlanul tönkremegy a készülék.

0 Tovább

Mivel védjem a számítógépem?

Fontos kérdés, és nem szabad félvállról venni a számítógép védelmét. Rengeteg kártékony programkód kering a világhálón és nem megfelelő védelemmel könnyen a kiberbűnözők célpontjaivá válhatunk. A vírusok és kémprogramok a legkülönbözőbb módon fejthetik ki káros hatásaikat és ezek ellen szükséges a védelem.

Az eltérő vírusok többfajta módon hatással lehetnek a számítógépünkre, kezdve a böngésző lassulásától a random új ablakok megnyílásán vagy tömegesen kéretlen e-mail küldésén át akár a teljes rendszer befagyásáig. Szintén veszélyforrás a különböző adattároló és küldő kémprogramok, amelyeknek különösebb hatásuk nincs az alap használatra (pont ezért veszélyesek), de a háttérben az általunk bevitt karaktereket lementi és elküldi, ami által a készítői megszerezhetik akár a bankkártya adatainkat és egyéb személyes információinkat.

Antivirus vs. aktív védelem

3 Tovább
«
12

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek