A csúcsminőségű, tükörreflexes szupermakrós fényképezőgépek igazán szép képet tudnak készíteni, de a profi illetve félprofi felhasználókon kívül egy átlagos embernek teljesen feleslegesek ráadásul az esetek többségében a többlettulajdonságokat még ki sem tudjuk használni. Természetesen jók ezek a készülékek, de a többszázezres vagy milliós bekerülésük a családi nyaralás illetve kirándulás megörökítéséhez nem szükséges.

A mai bejegyzésben a még megfizethető kategóriájú digitális fényképezőgépekhez szeretnék tanácsot adni a megfelelő választáshoz. A tükörreflex vagy a cserélhető objektív nem fog szerepelni a leírásomban, hiszen ezeknek a kihasználásához nem egy átlag felhasználó szükséges.

Általánosságban mire figyeljünk?

Három főszempont szerint érdemes vásárolni. A felbontás, az optikai zoom képesség és a töltés, azaz energiaellátás, ami a kompakt fényképezőgépek legmeghatározóbb tulajdonságai felhasználás szempontjából. Ezeken túl még érdemes odafigyelni a kialakításra és a képstabilizátor megoldására.

A megapixelekről:

Kicsit túl van értékelve a különböző készülékek megapixel (MPX) tartománya, ugyanis sokan úgy gondolják, minél több annál jobb, de a valóságban ez nem így van. A megapixel értéke a felbontást jelöli, 10-12 MPX már plakátméret, tehát a 18 MPX-es kompakt fényképezőgépek felbontás szempontjából teljesen fölöslegesek. Összehasonlítás szempontjából egy fullHD tévé 1920x1080 pixel maximális felbontással rendelkezik, ami körülbelül 2.1 MPX-nek felel meg. Konklúzió, ne a megapixelek alapján döntsünk.

Zoom

Minden fényképezőgépnél meghatározó tulajdonság és a használat szempontjából is lényeges a zoom tartomány. Fontos, hogy optikai zoomról beszéljünk, mivel ez a képméret romlása nélkül hajtja végre a közelítést – az objektívvel – a digitális zoom a képméretet csökkentve közelíti „nagyítja”a képet. Az értékét egy szorzótényezővel határozzák meg a készülék specifikációs leírásban, 10-12-szeres érték már egész jó közelítést eredményez.

Képstabilizátor

Az amatőröknek – mint én is – az egyik leghasznosabb funkció a képstabilizátor, ugyanis segít korrigálni a bemozdulásokat. Az optikai jobb, mint a digitális, de a legjobb, hogyha mind a két opció elérhető.

Energiaellátás

Nehéz kérdés, mivel van aki az elemes és van aki a beépített akkus kivitelre esküszik. Én személy szerint az utóbbira szavazok, mivel teljesítményben általában lényegesen jobbak, illetve nem generál ez a megoldás pluszköltséget (egy minőségi tölthető akkumulátor legalább 10.000 Ft), viszont a tölthető elemek mellett szól a rugalmas elemcsere lehetősége.

Kialakítás

Általában nem szoktak vele törődni, pedig fontos, hogy a leendő vásárlónak kényelmes használatot biztosítson a készülék, amelyhez elengedhetetlen a gépház megfelelő kialakítása. A kezelőgombok és a vaku megfelelő elhelyezése, az exponáló gomb könnyed használata elengedhetetlen, de a súlykérdés is sok esetben mértékadó. Ezeket pusztán kép illetve specifikáció alapján nehéz eldönteni, ezért ajánlom, hogy minden esetben személyesen is vizsgáljuk meg vásárlás előtt a készüléket.

Én ezeket tartom fontosnak egy fényképezőgép kiválasztásánál, de még érdemes odafigyelni a kijelzőre vagy a zársebességre is, de a látószög sem elhanyagolható, illetve hasonlítsuk össze másik készülékkel is. Továbbiakban nem szabad elfelejteni, hogy végső árhoz – hacsak nem egy csomagot vásárolunk – hozzájön még a memóriakártya és egy méretben megfelelő tok is.

Korábban teszteltem egy kompakt fényképezőgépet, amelynek értékelése ITT olvasható.

Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!