Időről, időre készülnek felmérések, amelyekből kiderül, hogy Magyarországon a legelterjedtebb jelszavak TOP3-as listáján toronymagasan az első az „123456” kombináció, de a „jelszo” és „12345” is elég gyakori. Az elején le kell szögeznem, hogy nincs feltörhetetlen jelszó, és a kiberbűnözök egyre profibbak ezen a területen.

Miért kell bonyolult jelszó?

Az idő kulcsfontosságú azaz, hogy mennyi idő alatt tudják megfejteni a jelszavunkat. Minél bonyolultabb, minél több karakterből áll, annál nehezebb a dolguk, és annál több időt igényel a feltörésük.

Honnan tudom, hogy megfelelő a jelszavam?

Amennyiben a TOP20-as listán megtalálod az általad használt jelszót megállapítható, hogy nem elég bonyolult.

(Forrás: CrySyS)

Különböző oldalakon lehet ellenőrizni a jelszavunk biztonsági szintjét illetve véletlenszerű „generált” jelszót is előállíthatunk (például ITT). Kerüljük az egymást követő (pl.: abc, 123, asd stb.) és az ismétlődő (pl.: aaa, 111, 000) karaktereket.

Milyen jelszót válasszak?

Elég bonyolult kérdés, főleg annak tudatában, hogy napjainkban egyre jobban megdől az a tévhit, hogy különböző karakterek beiktatásával megfelelő a védelem. Biztonságos jelszónak tekinthető (ne feledjük, nincs feltörhetetlen jelszó), amely legalább 8 karakterből áll és nincs benne értelmezhető összefüggő rész, plusz tartalmaz kis és nagy illetve szám karaktert. Minél több karakterből áll, annál nehezebb feltörni.

Ugyanazt a jelszót használjam mindenütt?

Veszélyes játék ugyan azt a jelszót használni minden egyes oldalon, ugyanis ilyenkor csak egy jelszót kell megfejteni és mindenhez hozzáférhetnek.

Hogy jegyezzek meg annyi különböző jelszót?

Nehéz kérdés, mivel én is sokszor belefutok abba, hogy elfelejtettem egy oldalhoz tartozó jelszavam. Egy jó stratégia, hogy megjegyzünk egy alap karaktersorozatot (legyen legalább 8) és elé, közé, illetve a végére az oldal linkjének első két karakterét hozzáírjuk, akár bontásban.

Vegyük példának egy 8 karakteres jelszót: Qo7b1@Lu

Nézzük a gyik.postr.hu oldallal a példát (tudom itt nincs erre szükség, de a példa kedviért használom).

  1. változat: gyQo7b1@Lu
  2. változat: Qo7b1@Lugy
  3. változat: gQo7b1@Luy
  4. változat: Qo7bgy1@Lu

Ilyen esetekben csak a „fő” jelszót kell megjegyezni, illetve azt, hogy hogyan használjuk az oldal linkjét. Természetesen annak veszélye itt is megvan, hogy a „kombinációt” megfejtve rájönnek a „cselre”, de lényegesen nagyobb biztonságot nyújt, mint a legkedveltebb „123456”.

Ezeken felül ajánlom, hogy a fontosabb oldalakon (pl.: internetbank) teljesen más jelszót használjunk, mint a kevésbé fontosakon.

A leírtak a teljesség igénye nélkül értendőek, csak iránymutatást tartalmaz. Az esetlegesen felmerülő károkért a cikk és a blog szerzője nem vállal felelősséget.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!