A Word szövegszerkesztő program alapjaival és a „stílusokkal” az előző bejegyzésekben foglalkoztam, a cikksorozatot folytatva ma a táblázatkészítés fontosabb pontjait fogom bemutatni a szokásos egyszerű és érthető leírással.

A Wordben nem csak a hagyományos értelembe vett táblázatok – nyers adatfelsorolás - esetében érdemes táblázatot készíteni, tartalmuk szinte bármi lehet, viszont az Excel-el ellentétben itt nem lehet műveleteket végrehajtatni – függvényeket megadni (erről egy későbbi bejegyzésben majd írok még). Hasznos és egyben kényelmes táblázatot készíteni képek beszúrásánál is, de rövid felsorolásnál az egymás mellé való elhelyezésnél is remek megjelenést kínál.

Fontos megjegyezni az eltérő elnevezéseket, mivel szerkesztésnél fontos, hogy tudjuk mit kell módosítanunk ahhoz, hogy az általunk elvárt megjelenés készüljön el. A táblázat a teljes táblázatot jelenti, azaz szerkesztésével az egész terület módosul. A sor és oszlop értelemszerűen a sorokat és oszlopokat jelöli, főleg törlésnél és kiemelésnél fontos. A cellák (vagy cella) az adott táblázaton belüli szegélyekkel elválasztott terület (több esetén cellák) a „rubrikák” szerkesztésével felülírható a táblázat alapbeállításai ezáltal, egy másfajta megjelenés készíthető egy adott szakaszra, alapesetben mindig cellákat szerkesztünk.

Táblázatot a beszúrás [1] menüpont alatt hozhatunk létre. A beillesztésre két egyszerű lehetőség is adott, vagy használjuk a felső „kijelölős” megoldást [2] vagy a táblázat beszúrása… [3] résznél számadatokkal adjuk meg, hogy hány cellát szeretnénk létrehozni. Alapvetően a teljes lap terjedelmében szétosztja a szélességet az oszlopok függvényében arányosan, de ez később módosítható.

A beszúrás után felül két új menüpont jön létre „tervezés” és „elrendezés” néven. Ezek főleg a vizuális megjelenítést kedvelőknek hasznos, de alapesetben minden itt található rész külön is elérhető illetve létrehozható. (Érdemes kísérletezgetni a lehetőségek jobb átlátása miatt)

Főpontokban az alapszerkesztéshez szükséges beállítások:

-          Cellaszakasz vagy a teljes táblázat kijelölése után lehetőségünk van újabb sorok vagy oszlopok létrehozására. Jelöljük ki a bővítés helyét majd jobb klikk után a beszúrás menüpontban válasszuk ki az oszlop, sor vagy cella beszúrásának változatát (jobbra illetve balra).

-          Törlésnél szintén az előzőekben ismertetett műveletet kell végrehajtani, de itt a „cellák törlése” menüpontot kell kiválasztani. Fontos, a feljövő ablakban lévő felsorolás a törlési megoldásról, érdemes itt a teljes törlést választani és nem az eltolást.

-          A cellák felosztása illetve egyesítése a cellák kijelölésétől függ. Több cella összevonásánál az egyesítés érhető el – természetesen előtte ki kell jelölni –, felosztás egy cella esetében lehetséges és ezzel többfele oszthatjuk az adott részt.

Szegély, oldalszegély és mintázat:

A különböző szegélyek és háttérszínek kétfajta módon is beállítható. A táblázat tulajdonságai menüpontban a szegély és mintázat részen vagy a cella szegély és mintázat menüpontjában érhető el. Mindkét résznél ugyan azt a felületet hívhatjuk elő és számtalan beállítási formát kínál a különböző szegélyvastagságok és típusok illetve színezés terén.

Igazítás:

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az alapbeállításokban ismertetett jobb, közép és balra igazítást használják, de ez egy magasabb cellánál, ahol a betű kisebb, mint az adott tartomány nem túl szép megjelenést nyújt. Érdemes inkább a cella vagy cellák kijelölése után a jobb klikk cellaigazítás menüpontban a középre és jobbra, balra és középre igazítást használni.

Táblázat tulajdonságai:

A táblázat tulajdonságaiban az egész cellatartomány szerkeszthető különböző paraméterek szerint. Rendezhetjük, igazíthatjuk és méreteket állíthatunk be, amelyek a teljes táblázatra érvényesek nem a benne elhelyezett szöveg/kép vagy egyéb adatra. A sorok, oszlopok és cellák szintúgy szerkeszthetőek, és ebben az esetben is a teljes tartalomra értendőek a változások. A behúzásoknál figyeljünk oda, hogy a margóelállítás nyomtatáskor még gondokat okozhat, ha nem figyelünk oda a méretekre.

Továbbiakban ajánlom mindenkinek, hogy szánjon rá egy félórát a cikkben szereplők kipróbálására, hogy „éles” helyzetben már könnyen menjen a használata.

Remélem tudtam segíteni!
Amennyiben tetszett a bejegyzés kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!