Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ingyenesen letölthető a Microsoft Office Mobile

Az elmúlt napokban publikált cikkeim alapján sokakban felmerülhet, hogy túl sokat foglalkozok a Microsoft cég fejlesztéseivel, de rögtön a poszt elején leszögezem, ez csak a véletlen műve, nincs benne semmi szándékosság.

Nem készültem mára hosszú bejegyzéssel, viszont a tartalma szerintem sokunkat érinthet. Ingyenessé vált a Microsoft Office programcsomagja Android operációs rendszert futtató okostelefonokra, szigorúan otthoni felhasználásra. A hír magában azért érdekes, mivel eddig csak az Office 365-re előfizető felhasználóknak volt elérhető, aminek éves díja közel 30.000 Ft. A gyártó hirtelen üzletpolitikai váltását az elmaradó eladások illetve a rivális Apple iPad-ra kiadott programcsomag elérhetővé válása befolyásolta - szerintem.

0 Tovább

Word „élőfej és élőláb” – gyorstalpaló

A Word szövegszerkesztő program használata nem bonyolult, de vannak praktikái, amiket érdemes elsajátítani. A cikksorozat negyedik bejegyzésében az élőfej és élőláb beállításait fogom ismertetni, hiszen használata nagymértékben megkönnyíti a dokumentumkészítést, ráadásul a megfelelő külső megjelenés szerkesztéséhez is remekül használható. Eddig megismerkedhetünk az alapokkal, a stílusbeállításokkal és a táblázatkezeléssel.

Az élőfej és élőláb a dokumentum lapjainak kezdetét és végét jelenti, egy oldalon beállítva az összes lapon megjelenik, enyhén átlátszó módon (nyomtatásnál nincs halványítás). Oldalszámozáshoz, dátummegjelöléshez automatikus beépülő modul használható, de szinte bármi elkészíthető adott méretekben. Különböző fontosabb megjelölésekhez (pl.: készítő neve, cégnév, dokumentum megnevezése, projektnév, stb.) érdemes használni, mivel így nem kell állandóan leírnunk, illetve a kész dokumentumot olvasónak is egy segítséget nyújt.

0 Tovább

Word táblázatkészítés – gyorstalpaló

A Word szövegszerkesztő program alapjaival és a "stílusokkal" az előző bejegyzésekben foglalkoztam, a cikksorozatot folytatva ma a táblázatkészítés fontosabb pontjait fogom bemutatni a szokásos egyszerű és érthető leírással.

A Wordben nem csak a hagyományos értelembe vett táblázatok - nyers adatfelsorolás - esetében érdemes táblázatot készíteni, tartalmuk szinte bármi lehet, viszont az Excel-el ellentétben itt nem lehet műveleteket végrehajtatni - függvényeket megadni (erről egy későbbi bejegyzésben majd írok még). Hasznos és egyben kényelmes táblázatot készíteni képek beszúrásánál is, de rövid felsorolásnál az egymás mellé való elhelyezésnél is remek megjelenést kínál.

Fontos megjegyezni az eltérő elnevezéseket, mivel szerkesztésnél fontos, hogy tudjuk mit kell módosítanunk ahhoz, hogy az általunk elvárt megjelenés készüljön el. A táblázat a teljes táblázatot jelenti, azaz szerkesztésével az egész terület módosul. A sor és oszlop értelemszerűen a sorokat és oszlopokat jelöli, főleg törlésnél és kiemelésnél fontos. A cellák (vagy cella) az adott táblázaton belüli szegélyekkel elválasztott terület (több esetén cellák) a "rubrikák" szerkesztésével felülírható a táblázat alapbeállításai ezáltal, egy másfajta megjelenés készíthető egy adott szakaszra, alapesetben mindig cellákat szerkesztünk.

Táblázatot a beszúrás [1] menüpont alatt hozhatunk létre. A beillesztésre két egyszerű lehetőség is adott, vagy használjuk a felső "kijelölős" megoldást [2] vagy a táblázat beszúrása… [3] résznél számadatokkal adjuk meg, hogy hány cellát szeretnénk létrehozni. Alapvetően a teljes lap terjedelmében szétosztja a szélességet az oszlopok függvényében arányosan, de ez később módosítható.

0 Tovább

Videoszerkesztés ingyenesen és egyszerűen

Normális videoszerkesztő programot találni nem egyszerű, főleg olyat, amellyel egy kezdő is könnyedén elboldogul. Profi programokból nincs hiány, de ezek többnyire angol nyelvűek és használatukhoz szükséges egy alaptudás a vágás és animációk területén, ráadásul egy-egy licencért horribilis összegeket kérnek el a gyártók. Többnyire egy átlagos felhasználónak nincs szüksége profi programra, a családi videók szerkesztéséhez illetve YouTube-ra szánt tartalmakhoz elég egy egyszerű videoszerkesztő program is.

Létezik egy kevésbé ismert szerkesztő program, amely ingyenes, magyar nyelvű és még a használata is egyszerű - kezdőknek kifejezetten ajánlott. A Movie Maker a Microsoft terméke és Windows operációs rendszer alatt érhető el (WIN7, WIN8, WIN 8.1). A következőkben felületesen bemutatom a program egyes tulajdonságait.

Nagy előnye, hogy a profi programokkal ellentétben a Movie Maker relatív gyenge hardveres tulajdonságokkal rendelkező számítógépen is futtatható - bár gyengébb számítógépnél a feldolgozás és az utasítás végrehajtás lényegesen lassulhat. Minimális rendszerkövetelménynek 1.6 GHz-es Pentium 4 processzor, 1 GB RAM, DirectX 9.0c és Shader Model 2 támogató grafikus kártya van meghatározva - de érdemes ennél erősebb specifikációjú gépet használni.

1 Tovább

Word alapok - gyorstalpaló

A legtöbbet használt, ezáltal a legelterjedtebb szövegszerkesztő program a Microsoft Word valamely változata. Mivel használata az üzleti és a magánéletben is fontos ezért elindítok egy cikksorozatot, gyorstalpalót az alap és néhány fontosabb funkcióval kapcsolatban. Minden vasárnap fog megjelenni egy rövid ismeretterjesztő írás, a témák darabszámát tekintve - igénytől függően - a felmerülő kérdések függvényében változó, ezért konkrétan még nem tudom meghatározni. A szakzsargont továbbra is nélkülözni fogom, egyszerűen és érthetően fogom bemutatni a funkciókat.

A képi bemutatások a Microsoft Office Word 2007-es verziójával fog történni, remélem segítséget tudok majd nyújtani, az egyszerű elsajátításban, megértésben.

Alapok:

Az alap szövegszerkesztéshez elengedhetetlen néhány funkció ismerete. A mai bejegyzésben ezeket ismertetem: betűtípus, betűméret, betűszín, formázás, bekezdés illetve szövegelhelyezés.

Betűtípus [2]: Szerencsére a kreativitás és a dizájn szempontjából fontos számtalan betűtípus közül választhatunk. Használatánál kétfajta opcióra kell figyelnünk.

  1. Kijelölés nélkül a legördülő menüből választunk betűtípust, ez esetben a kurzor helyétől változik a betűtípus, az addig leírtakat nem változtatja.
  2. Adott tartalom, vagy a már leírt szövegrész módosításához ki kell jelölni a módosítani kívánt szakaszt és ezután a legördülő menüből választhatunk betűtípust.

Fontos: Figyeljünk arra oda, hogy egyes típusok az ékezetes karaktereket nem támogatja (főleg az "ő"; "ű"; "ó"; "ú" karaktereket), azaz ilyenkor a szövegrészt módosítja, de az ékezeteket nem, ami elég ronda megjelenést eredményezhet.

Pl.:

3 Tovább
«
12

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek