Az elmúlt napokban publikált cikkeim alapján sokakban felmerülhet, hogy túl sokat foglalkozok a Microsoft cég fejlesztéseivel, de rögtön a poszt elején leszögezem, ez csak a véletlen műve, nincs benne semmi szándékosság.

Nem készültem mára hosszú bejegyzéssel, viszont a tartalma szerintem sokunkat érinthet. Ingyenessé vált a Microsoft Office programcsomagja Android operációs rendszert futtató okostelefonokra, szigorúan otthoni felhasználásra. A hír magában azért érdekes, mivel eddig csak az Office 365-re előfizető felhasználóknak volt elérhető, aminek éves díja közel 30.000 Ft. A gyártó hirtelen üzletpolitikai váltását az elmaradó eladások illetve a rivális Apple iPad-ra kiadott programcsomag elérhetővé válása befolyásolta – szerintem.

A Microsoft Office Mobile használatának minimum rendszerkövetelménye a 4.0 verziószám, illetve az „otthoni felhasználás”. A közel 27 megabájtos applikációval Word, Excel és PowerPoint megtekintése és szerkesztése válik elérhetővé és ezek közül az utóbbi a mérvadó, hiszen több hasonló programnál maga a szerkesztés eléréséért kell külön díjat fizetni (természetesen a mentés opció működik).

A mobilos környezet persze egyáltalán nem ideális, hiszen a kisebb kijelző miatt szinte alkalmatlan a komolyabb szerkesztési műveletekhez. A Word egy elég lebutított felülettel rendelkezik, szerkeszthető, de hosszú gépelésre szerintem alkalmatlan (maga az apró virtuális billentyűzet miatt). A PowerPoint részt hasznosnak találtam, de a használhatóságát megkérdőjelezem, hiszen nem egy igazi diavetítő és a szerkesztési lehetőségek is elég korlátozottak.

Szándékosan hagytam a végére az Excelt. Tetszik, és véleményem szerint bőven felülmúlja a többi fizetős applikációt, már csak az ingyenessége miatt is. Rengeteg számadat beírását továbbra sem tartom megfelelőnek (szintén az apró virtuális billentyűzet miatt), de a függvénykezelés a megszokott magyar leírással előhívható, ami miatt szerintem rendkívül versenyképes applikáció, ráadásul az Office programcsaládon tanultaknak kifejezetten kényelmes.

Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, hiszen a már említett ingyenesség miatt ezt költekezés nélkül megteheti bárki (ha nem tetszik, csak le kell törölni). A skyonedrive beépített, azaz már meglévő profillal akár felhőben is dolgozhatunk, vagy a korábban másik platformon megírt anyagokat előhívhatjuk (persze ha előtte feltöltöttük). Az integráció kifejezetten jól működik, összességében szerintem használható, de legalábbis hasonló az OfficeSuit általam eddig használt applikációhoz (utóbbi 3.400 Ft).

Letölthető: Google Play

Remélem tetszett a bejegyzés!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!