A mindenki által szeretett és használt Word helyesírás ellenőrzője inkább vicces, mintsem hasznos. Hamis illúziót kelt, hiszen a felhasználó azt hiheti, hogy a helyesírási hibákat megfelelően javítja, de a valóság mást mutat. Alapvető hibákat nem jelez, viszont helyes leírásokat rendre aláhúz és hibásnak jelöl, ez egy baráti levélnél még belefér, de egy komoly üzleti levélnél illetve fontos dokumentumnál hatalmas probléma. Mondanom sem kell, hogy nekem, mint bloggernek is rengeteg fejfájást okoz, mivel a kütyüs „szakzsargont” nem ismeri, viszont a betűkihagyásokat rendre nem jelzi, ami kellemetlen, hiszen az olvasók jogosan várják el a helyes leírást.

Milyen megoldás létezik?

A helyesírási hibák kiszűrésére kell egy alapképzés, hogy legalább érezzük, valami nem stimmel. A Word hibás jelzése nem feltétlenül pontos, ezért érdemes ellenőrizni. Jómagam az MTA helyesírás ellenőrzőjét használom, amellyel bár csak egy-egy szót ellenőrizhetünk, mégis kiváló segítséget nyújt. Hivatalosan a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete készítette a weboldalt és számtalan segítséget nyújt. Egy-egy szóról eldönthetjük, hogy külön vagy egybe kell-e írni, megállapíthatjuk, hogy a szavunk helyes vagy helytelen, de névkereső és elválasztás funkciója is van.

Link: http://helyesiras.mta.hu/

Szintén hasznos, hogy a számok betűvel történő leírásának helyes alakját is képes megmutatni, de a sokat vitatott dátumformátumok helyes megfelelőjéről is informálódhatunk. Az ABC rendezés hasznos, de azért ezt illik tudni.

A helyesírás nem minden, szerintem sokkal nagyobb a veszélye a betűkihagyásnak ugyanis rengeteg olyan eset létezik, amikor a kihagyott betű esetében is értelmes szót kapunk. Ráadásul a hibát nehéz észrevenni, többszöri átolvasásra is elkerülheti a figyelmünket, aminek egyik okozója maga az emberi agy.

Egy remek példa a jelenségre:

„A cmabritgei emegyeten kéüszit eikgy tnuamálny áitllsáa sznreit a szvkaaon Bleül nicsn jlneestögfée akann, mkénit rdeeözndenk el a btüek: eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen. Ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlö, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jlneeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals.”

Ez ellen védekezni nehéz, illetve rutinos szemek kellenek hozzá. Talán az egyedüli hathatós megoldás a különböző szövegfelolvasó programok (online pl.: Google), de még így is könnyen hiba maradhat az írásunkban, nálam is többször előfordult már. A legjobb a dupla védelem, azaz használni az online felolvasót és egyben lektorálásra megkérni egy ismerőst.

Összességében a bejegyzést azért készítettem el, hogy felhívjam a figyelmet a Word helyesírás ellenőrző hibáira. Remélem hasznosnak találtad a cikket!

Word szövegszerkesztő programot bemutató „gyorstalpaló” bejegyzéseim:

Word alapok - gyorstalpaló

Word „stílusok” - gyorstalpaló

Word táblázatkészítés – gyorstalpaló

Word „élőfej és élőláb” – gyorstalpaló

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!