Manapság szinte minden kütyün megtalálható valamilyen HDMI csatlakozó, háromfajta méretben létezik a normál „Type A”, a kicsit kisebb mini és a gyakran mobiloknál alkalmazott micro kivitel. A szórakoztató elektronika egyik úttörője, a korábban használatos VGA (D-Sub) utódja. 2003-as megjelenése főleg a digitális tartalmak elterjedése, a komplexebb felhasználhatósága miatt vált esedékessé. Legnagyobb előnye a VGA kábellel szemben, hogy digitális jelet képes sugározni, azaz jelromlás nélkül képes közvetíteni a képi megjelenést.

A HDMI (High Definition Multimedia Interface) előnye, hogy tömörítetlenül képes audio és videó adatfolyam átvitelére, tehát egy kábelen képes akár HD minőséget és hangot egy megjelenítőre (TV, monitor, stb.) közvetíteni – ezzel is a kábelrengeteget lehet elkerülni. Ennek fontossága a szebb képi megjelenés miatt releváns, hiszen a megnövelt pixelszám azaz felbontás sem okoz problémát, tehát élesebb, színdúsabb videózást – mozizást – eredményez.

A HDMI csatlakozók elterjedése szemmel látható, a notebookok egyik alap kimeneti forrása.

Leegyszerűsítve egy hagyományos – régi – analóg jelet közvetítő VGA kábel és egy „modern” digitális jelet közvetítő HDMI kábel észrevehető különbsége a megjelenítés. Fontos a technika támogatottság, azaz az adott eszközöknek támogatniuk kell a HDMI interfészt.

A különböző méreteket érdemes szemlőtt tartani, hiszen általában egy notebook, TV, monitor és projektor „Type A” típusú csatlakozóval rendelkezik. A különböző méretek az eltérő eszközök miatt fontos, ugyanis csak így vált lehetővé, hogy más „kisebb” kütyü is kapcsolódhasson HDMI-n keresztül. A mini leggyakoribb megjelenése a táblagépeknél ismert, amíg a micro a mobiltelefonoknál terjedt el. Átalakítóval az eltérő méretek kompatibilissé tehetőek egymással.

Technikai részlet: A kábel belsejében 19 eres kialakítású kábel biztosítja az akár 8 csatornás hang és az akár FullHD megjelenítést biztosító 165 MHz sávszélességet, összességében 5 Gbit/s sebességre képes.

Remélem tudtam segíteni a HDMI és VGA csatlakozás közötti különbség megértésében.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!