Magas a villanyszámla? Érthetetlen fogyasztásnövekedés? Számoljunk a rejtett áramfogyasztókkal!

A modernkor vívmányai sajnos vagy szerencsére – mindenki maga döntse el – árammal működnek, viszont sokan nem számolnak azzal, hogy a bedugva felejtett töltők illetve standby állapotban hagyott készülékek felesleges fogyasztóként üzemelnek. A tudatos felhasználás nem csak a vásárláskor fontos, a mindennapi használatnál is lényeges az energiatakarékosság. Utóbbi fontos az ökológiai lábnyomunk csökkentése miatt is, de a pénztárcánkra is jótékony hatást gyakorol.

Mi az a standby?

A készülékeink kikapcsolásával „standby” állapotba kerülnek, azaz nem szűnik meg teljesen a fogyasztás. Leggyakoribb mindenki által ismert megjelenítési formája a tévékészülékeknél tapasztalható, a kikapcsolást követően általában egy LED világításával ismerhető fel. Amolyan készenléti megoldás arra, hogyha újra használni akarjuk, egyszerűen bekapcsolható legyen. Sajnos ebben az állapotban még a modern készülék is energiát fogyaszt.

Spórolás, de hogyan?

A TV esetében a főkapcsoló lenyomásával teljesen kikapcsolható a készülék. A töltők esetében az elosztóról való leválasztás egy megoldás, de a külön kapcsolóval rendelkező elosztó a legkényelmesebb.

Minden fogyaszt, ami bedugva vagy standby módban marad?

Sajnos igen, ami a standby esetében észrevehetőbb, mint mondjuk egy töltőnél. Minden feleslegesen bekapcsolt eszközünk fogyaszt, ilyen például a külső merevlemez is, amelynek a töltője is fogyaszt, de a bekapcsolva hagyott, de nem használt HDD is relatív sokat felemészt feleslegesen!

Milyen összegekről beszélhetünk?

Éves szinten vizsgálva az összes fogyasztáshoz képest elenyésző alig 1-2 százalékról beszélhetünk, viszont ami fontosabb, hogy ez teljesen felesleges ablakon kidobott pénz. Egyszerű megoldásokkal és kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhető. Az áramkörök lekapcsolásával még a kihúzogatás nem kellemes módját is orvosolhatjuk.

Bár nem a kütyü tesztek blogon vagyunk, azért teszteltem a nálam fellelhető fogyasztókat, amelynek az eredményét a következő táblázat hivatott bemutatni. A mérés nem tekinthető hitelesítettnek, illetve kerekített értékeket tartalmaz.

Az éves fogyasztásnál nem számítottam bele az aktív üzemidőket ez csak egy személtető táblázat, becslést tartalmaz! Az árnál 40 Ft/kWh értéket használtam. A különböző fogyasztói magatartások ettől eltérhetnek, mivel egy többtagú családnál több eszköz is fellelhető illetve a készülékek áramfelvétele is változó.

A mérés alapján egyértelmű, hogy a tévé és a hangszóró felesleges fogyasztása számottevő, de a töltők összes fogyasztása sem elhanyagolható. Bár összesítve éves szinten nálam „csak” 1000 Ft. a felesleges kiadások összege, egy teljes háztartás esetében ez az érték lényegesen magasabb lehet. A számok alapján egyszerűen mindenki kiszámolhatja, hogy a saját háztartásában a különböző technikai kütyüknek mekkora a fogyasztása kihasználatlanul.

Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!