Sokszor írtam már különböző akkumulátorokkal kapcsolatban, mégis rendre előjön ez a kérdés. Fontos, hiszen költséges eszközről van szó, legyen az mobil vagy notebook. A régi már-már begyepesedett gondolat, – ami manapság inkább károkat okoz – hogy az akkumulátorokat időnként teljesen le kell meríteni illetve, hogy nem szabad állandóan töltőn hagyni őket HIBÁS!.  A régi típusoknál tényleg szükség volt ezekre a lépésekre, de a mai modern Lithium Ion és Lithium Polymer esetében teljesen máshogyan kell kezelni a töltés kérdését. Nem szeretnék a mély fizikai illetve kémiai tulajdonságokba belemenni, ezért csak felszínesen válaszolok néhány kérdésre.

Hogyan töltsem a készülékeimet?

Lithium-os akkumulátorok esetében érdemes állandóan a töltőn hagyni – ha nem használjuk -, hiszen ezzel felesleges fogyasztástól (ciklus és kisülés) óvjuk meg a készülékünket, illetve csak teljesen feltöltve tároljuk.

Miért baj, ha teljesen lemerül?

A mélymerítés a régi típusoknál szükséges volt, de a modern változatoknak csak árt, csökkenti a teljesítményüket, ami idő előtti cseréhez vezethet. Természetesen elkerülhetetlen egyes esetekben, de az állandó mélymerítést kerüljük!

Hogyan növeljem az üzemidőt?

Triviálisnak tűnő kérdés, mégis egy feltöltéssel „kibírható” üzemidő növelése nem is olyan egyszerű feladat, a fogyasztás csökkentése lemondással jár. Talán notebookok esetében egyszerűbb a kérdés, mivel ezeknél a készülékeknél az „energiaséma” relatív jól szabályozza a fogyasztást ezért a CPU és egyéb „nagyfogyasztókat” saját maga szabályozza. A felhasználó amivel sakkozni tud, az a kijelző fényereje, a különböző vezeték nélküli technológiák (WIFI, Bluetooth, stb.) ki/be kapcsolása és a csatlakoztatott eszközök leválasztása (pl.: egér, HDD, stb.).

„Okos” mobilok és táblagépeknél már nehezebb dolgunk van. A kijelző és a GPS nagyfogyasztóknak számítanak, de telefonálás és a WIFI sem elhanyagolható, mint ahogyan a 3G/4G kapcsolódás sem. A gyártók többsége előretelepít valamilyen energiagazdálkodást segítő alkalmazást, de több esetben is túl sok lemondással jár a használatuk. Nehéz okosnak lenni, mivel egy telefon esetében mindenki jogosan várja el, hogy telefonálni lehessen vele. A WIFI/Bluetooth, 3G/4G, GPS lekapcsolása rengeteg energiát megspórol, de akkor az „okos” részét nem tudjuk használni. Érdemes a fényerőt automatikusara állítani, illetve ha ilyen lehetőség nem áll rendelkezésre, akkor kézileg 50% alá beállítani.

Tipp: érdemes egy hordozható akkumulátort beszerezni, amellyel kényelmesen élvezhetjük telefonunk és táblagépünk összes tulajdonságát. Korábbi tesztem egy ilyen készülékről ITT olvasható.

(Az eltérő akkumulátorok miatt a gyártók külön rendelkezhetnek a töltés illetve a használattal kapcsolatban. Jelen cikk csak egy ajánlás, minden esetben érdeklődj a készüléked gyártójánál az akkuhasználattal kapcsolatban)

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!