Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kütyük, a rejtett áramfogyasztás hátterében

Magas a villanyszámla? Érthetetlen fogyasztásnövekedés? Számoljunk a rejtett áramfogyasztókkal!

A modernkor vívmányai sajnos vagy szerencsére - mindenki maga döntse el - árammal működnek, viszont sokan nem számolnak azzal, hogy a bedugva felejtett töltők illetve standby állapotban hagyott készülékek felesleges fogyasztóként üzemelnek. A tudatos felhasználás nem csak a vásárláskor fontos, a mindennapi használatnál is lényeges az energiatakarékosság. Utóbbi fontos az ökológiai lábnyomunk csökkentése miatt is, de a pénztárcánkra is jótékony hatást gyakorol.

Mi az a standby?

A készülékeink kikapcsolásával "standby" állapotba kerülnek, azaz nem szűnik meg teljesen a fogyasztás. Leggyakoribb mindenki által ismert megjelenítési formája a tévékészülékeknél tapasztalható, a kikapcsolást követően általában egy LED világításával ismerhető fel. Amolyan készenléti megoldás arra, hogyha újra használni akarjuk, egyszerűen bekapcsolható legyen. Sajnos ebben az állapotban még a modern készülék is energiát fogyaszt.

Spórolás, de hogyan?

9 Tovább

Felhasználói szintek és a problémák

Minden felhasználónak érdemes reálisan tisztában lenni azzal, hogy mennyire ért illetve nem ért a számítástechnikához, mivel így elkerülhető, hogy a tudatlanságból súlyos károkat okozzunk. Kicsit elrugaszkodott témával készültem mára. Sokszor szembesülök azzal, hogy felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen kategóriába tartoznak és ezzel rengeteg galibát okoznak saját maguknak.

Milyen kategóriák léteznek?

Szerintem három főkategória létezik a profi, félprofi és amatőr illetve külön csoportot alkotnak a laikusok. Utóbbi a legveszélyesebb, mivel nem minden esetben van vele tisztában, hogy nem ért az adott területhez.

A probléma ott kezdődik, amikor nem tudjuk, hogy nem értünk hozzá. Általánosságban előjövő terület a BIOS beállítása vagy "okos" készülékeknél a "ROM-változtatás". Nem megfelelő tudás esetén könnyű hatalmas galibát okozni, ami jobbik esetben orvosolható persze súlyos összegekért, rosszabbik esetben javíthatatlanul tönkremegy a készülék.

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek