Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

4G a metrón, de csak óvatosan

A 4-es metróvonal átadásával két nagy hazai szolgáltató is bejelentette, hogy a vonalon elérhető lesz a 4G/LTE hálózat is. A hír örömteli, hiszen mint sokszor leírtam, a sebességkülönbség a 4G javára lényegesen jobb, ami már normális mobilinternetes sebességet tesz lehetővé. A Telekom közleményéből kiderül, hogy az M2 és M3 metró vonalán jelenleg is elérhető a leggyorsabb internetet kínáló LTE hálózat, de az M1-es szakaszra is kiépítik és várhatóan áprilistól használható lesz. Az új vonalra nem teljesen egyértelmű, hogy már elérhető vagy elérhető lesz, mindenesetre dolgoznak a fejlesztésen. A Telenor közleményében világosan fogalmaz, azaz március 28-tól használható a 4G a 4-es metró vonalán.

Számtalan pozitív előnye van annak, hogy a föld alatt a tömegközlekedést igénybevevő utasoknak elérhető a Magyarországon kínált leggyorsabb mobilinternet. Az online tartalmak terjedésével a megfelelő internetsebesség elengedhetetlen. Ami elsőre eszembe jutott az a rádiózás élménye, hiszen a hagyományos FM rádió megoldás a föld alatt nem igazán üzemel, viszont az új fejlesztéssel akár interneten is hallgathatjuk kedvenc csatornánkat ráadásul jó minőségben. Jómagam rádió párti vagyok, de az előre beállított YouTube lejátszás is ezáltal zökkenőmentes, főleg azoknak, akik nem szeretnek bíbelődni a zenék átmásolásával.

0 Tovább

Meddig tervezzünk egy-egy technikai eszközzel?

Gondolom, senkinek sem mondok azzal újat, hogy a mai gyártók termékei nem örökéletűek, másodlagos szempont az élettartam ezért nem is készülnek tartós készülékek. Persze utóbbi érthető, hiszen a gyártóknak nem érdekük az "örökélet", a mesterséges fogyasztásgenerálás sokkal kifizetőbb a számukra - nekünk meg bosszantó. A különböző technikai eszközök ezen a téren kimagasló értékromlással bírnak és az árukat tekintve azért ez egy kicsit dühítő.

A legmodernebb eszközök még jó esetben sem tekinthetőek "jó befektetésnek", hiszen értékromlásuk a kocsikkal vetekszik, persze arányosítva. A mobilok és tabletek elértéktelenedése hihetetlen gyors, de a notebookok is határozottan vesztenek az eredeti értékükből. A különböző "okos" tévék esetében viszonylag jobb a helyzet, de azért itt sem számolhatunk a régi televíziók hosszú élettartalmával.

Nem akarok vitát kezdeményezni a prémiumtermékek árazásával kapcsolatban, de azért többnyire megállapítható, hogy ezek a termékek valamivel jobban tartják az értéküket, legalábbis lassabb az értékromlásuk, mint egy közép illetve alsókategóriás kütyü esetében. Persze a technika fejlődése azért itt is közrejátszik, hiszen nem feltétlenül éri meg egy drága prémiumkészüléket vásárolni, mivel tudás szinten gyorsan veszít az értékéből.

0 Tovább

Miért drágák a kütyük?

A címben szereplő kérdés érdekes, de nem egyszerű megválaszolni. Nem csak hazai vonatkozásban drágák az "okos" készülékek, külföldön bár valamennyivel olcsóbbak még így is jelentős összegeket képviselnek. Sokszor találkozom azzal a kijelentéssel, hogy "túlárazottak" ezek a készülékek, amellyel valamelyest egyet is értek. Konkrétan nem az előállítás költségéről vagy az egyéb járulékos kiadásokról szeretnék írni, egyszerűen a magyar viszonyokra szeretném rávezetni az árazás kérdését.

Két fontos pillére van az árkalkulációnak - és ez márkától független - az egyik az árfolyam a másik az általános forgalmi adó, azaz ÁFA.

Miért számít az árfolyam?

Gondolom, senkinek nem írok azzal újat, hogy a különböző technikai eszközök (pl.: notebook, tablet, mobil, stb.) legtöbbje külföldről származik. Ezeknek a megvételét a hazai forgalmazók nem forintban, hanem valamely külföldi ország fizetőeszközével teljesítik. Minden egyéb tényezőtől eltekintve (pl.: árrés, behozatal költség, stb.) az egyik legmeghatározóbb az árazásban a forint árfolyama. A hazai fizetőeszköz (forint) gyengülése drágulást jelent, amit a kereskedők/forgalmazók keményen meg is jelentetnek az árképzésükben.

A számok nyelvére lefordítva a következőt jelenti dollárral számolva.

5 Tovább

Kütyüpletykák és a hatásaik

A leendő felhasználók egyre tudatosabban vásárolnak, a kiszemelt készülékről alaposan utánaolvasnak. Ezzel természetesen semmi probléma sincs, sőt (!) fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mire számíthatunk a kütyüvel kapcsolatban. Az internet jó is meg rossz is. Jó mert könnyen elérhetőek az információk, de egyben rossz mivel nem feltétlenül van minden egyes vélemény mögött önzetlen jó szándék.

Nem mindenki kütyümániás, ezért a legjobb és legmegfelelőbb készülék kiválasztása érdekében a lehető legtöbb információt próbáljuk megszerezni, ami sokszor ártalmas lehet. Utóbbiak a pletykák, amik nem feltétlenül leellenőrizhető forrásból származnak, viszont hajlamosak vagyunk elhinni - a negatív vélemény jobban megmarad, mint a pozitív.

A területet két kategória osztanám. Az egyik a hivatalos, félhivatalos, amatőr tesztoldalak/blogok, ahol az esetek többségében korrekt vélemények olvashatóak hátrányuk, hogy általában egy szemszögből készülnek illetve sokszor túl specifikusak szakzsargonokkal telitűzdeltek. Reális képet tudunk ezekből a leírásokból kialakítani, már ha megértjük a tartalmát. Jómagam is ezért kezdtem el írni a Kütyü tesztek blogot, hogy egy átlagos felhasználónak érthető teszteket készítsek - persze hátrány itt is van, kevés tesztelhető kütyü kevés tesztet jelent.

A másik kategória a lényegesen veszélyesebb fórumos hozzászólások. Előnyt jelent, hogy egy esetleges gyári hiba könnyen kiderülhet, viszont a vélemények nem ellenőrizhetőek illetve rengeteg ellenérdekelt is hozzászól tényleges tapasztalat nélkül pusztán a negatív hangulatkeltésért. Ráadásul azzal a tényezővel is számolni kell, hogy az elégedetlenek sokkal könnyebben osztják meg a véleményüket, mint az elégedettek - ez az életben annyit jelent, hogy egy pozitív véleményre tíz negatív jut.

Mi számít rossznak?

0 Tovább

Kütyük, a rejtett áramfogyasztás hátterében

Magas a villanyszámla? Érthetetlen fogyasztásnövekedés? Számoljunk a rejtett áramfogyasztókkal!

A modernkor vívmányai sajnos vagy szerencsére - mindenki maga döntse el - árammal működnek, viszont sokan nem számolnak azzal, hogy a bedugva felejtett töltők illetve standby állapotban hagyott készülékek felesleges fogyasztóként üzemelnek. A tudatos felhasználás nem csak a vásárláskor fontos, a mindennapi használatnál is lényeges az energiatakarékosság. Utóbbi fontos az ökológiai lábnyomunk csökkentése miatt is, de a pénztárcánkra is jótékony hatást gyakorol.

Mi az a standby?

A készülékeink kikapcsolásával "standby" állapotba kerülnek, azaz nem szűnik meg teljesen a fogyasztás. Leggyakoribb mindenki által ismert megjelenítési formája a tévékészülékeknél tapasztalható, a kikapcsolást követően általában egy LED világításával ismerhető fel. Amolyan készenléti megoldás arra, hogyha újra használni akarjuk, egyszerűen bekapcsolható legyen. Sajnos ebben az állapotban még a modern készülék is energiát fogyaszt.

Spórolás, de hogyan?

9 Tovább
«
12

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek