A CD (Compact Disc) azaz magyarosítva kompakt lemez bemutatása szerintem nem szükséges, hiszen mindenki ismeri, szinte mindenki használta, forradalmasította az adattárolást. Egy lemez durván 120 mm átmérőjű és 1.2 mm vastagságú, összesen körülbelül 700 MB adat tárolására képes. A technológiát már az 1970-es években kidolgozták, de az első hanglemezre 1979-ig várni kellett. 1982-ben került először kereskedelmi forgalomba és bár főleg a hanglemez utódjaként emlegették sikereit inkább adathordozóként érte el.

Kezdetben ténylegesen zeneszámok tárolására alkalmazták. 1985-ben jött a CD-ROM amit csak olvasni lehetett és 1990-ben a CD-RW ami újraírható volt.

A bevezetésével és elterjedésével megjelentek az optikai meghajtók, amelyek lassan alaptartozékává váltak a személyi számítógépeknek. A technika mélységébe nem szeretnék belemenni (mert ez nem egy szakmai blog), egy másfajta jelenségről szeretnék írni. Vajon meddig lesz még kapható CD? Manapság mennyire használt még ez a technika?

Biztos, hogy még messze van az a pont, hogy teljesen megszűnjenek a CD-k, hiszen még a mai napig kaphatóak. Az egy másik kérdés, hogy használatuk mellett már elég kevés indok szól, mivel az alternatív megoldások lényegesen jobb és stabilabb adattárolást tesznek lehetővé. Az internet széleskörű elterjedésével az online tartalmak megjelenésével, egyre jobban szorulnak a háttérbe a kompakt lemezek.

Vitathatatlan előnyük, hogy relatív nagyon olcsón kínálnak 700 MB tárhelyet, ráadásul a sorozatgyártása előre feltöltött adatokkal is egyszerű. Hátrányuk a sérülékenység, a mai technikához képest macerás használat és a körülményes hordozhatóság. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az új technikai eszközök egyre könnyebbek és vékonyabbak, ezáltal a CD-k olvasására használatos optikai meghajtók is kiszorulnak robosztus termetük miatt.

A pendrive, SD kártya, SSD és még számtalan adattároló eszköznek egyre nagyobb a térhódítása, ráadásul biztonságosabb adattárolást nyújtanak, többszöri felhasználás mellett is. A CD karcolódása több esetben is a teljes adatvesztéshez vezet, összevetve egy pendriv-al egyáltalán nem kényelmes a használata és ennek az olvashatóság szempontjából is fontos szerepe van, hiszen egy pendrive USB-n történő kapcsolódása lényegesen egyszerűbb.

A CD-k túlélési faktorában kulcsfontosságú, hogy a DVD-k használata bár csökken, de még határozottan jelen vannak. Ennek azért van fontos szerepe, mert egy DVD olvasó képes CD-t is olvasni, ezáltal a két adattároló szorosan összefügg. Jelenleg megbecsülni még elég nehéz lenne, hogy mikor fog végérvényesen kihalni a kompakt lemez, de előbb utóbb a floppy sorsára fog jutni.

A különböző driverek, hanganyagok és adatok tárolása már nem CD-n történnek, hiszen lényegesen egyszerűbb megoldások érhetőek el. Zenehallgatásra a mobil, tablet és MP3 lejátszók belső memóriát vagy microSD-t használnak, de az online tartalommegosztás is remek alternatíva. Az elmúlt két-három évben egyszer sem használtam CD-ROM-ot, de még DVD-t sem. Persze ez nem tekinthető általánosnak, de a trend a kihalásuk felé irányul.

Minden háztartásban jelen vannak még a CD-k, de használatuk már nem indokolt, viszont díszítésre kiválóan használhatóak, mint arról a Színes Ötletek blog már korábban is írt (ITT olvasható).

Notebookok esetében az optikai meghajtó felesleges helyfoglalása már engem is inspirált, amelyről ITT írtam.

Remélem érdekesnek találtad a bejegyzést!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!