Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tároljam az adataimat felhőben?

Rengeteg érvet és ellenérvet lehet felsorolni a különböző felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban. Használatuk vitathatatlanul kényelmes megoldást kínál a különböző adataink tárolására, de a véges kapacitás illetve a költséges tárhely bővítés nagyban korlátozza a felhasználhatóságot. Biztonsággal nincs probléma, tehát nem kell félni, hogy a legféltettebb családi képeinket valaki megkaparintja, de az alacsony internetes sávszélesség komoly problémát okozhat.

Mi szól a használata mellett?

A felhőszolgáltatás egy virtuális adattár, azaz fizikailag nem kell magunkkal hordozni a különböző adattároló eszközöket és az adatainkat számtalan internetkapcsolattal rendelkező eszközön megtekinthetjük, bővíthetjük, szerkeszthetjük. Lopás, elemi kár, törés nem befolyásolja az adataink meglétét, azaz biztonságba tudhatjuk őket (pl.: családi fotók, fontosabb dokumentumok, stb.).

1 Tovább

Hogyan tanulhatok ingyen angolul?

Idegennyelven tanulni nem egyszerű, költséges és rengeteg időt igényel. Jómagam is már több programot kipróbáltam, kerestem a lehetőségeket, milyen módon tudnék megtanulni a legolcsóbban angolul, de mindeddig sikertelenül jártam. A napokban egyik ismerősöm felhívta a figyelmemet a duolingo nevű applikációra, ami mint utólag kiderült nem csak okoskészüléken érhető el, hanem webes felületen is. Általában szkeptikus vagyok az ilyesfajta ingyenes nyelvtanuló megoldásokkal, de gondoltam egy próbát megér. Előrevetíthetem, kellemeset csalódtam.

Nézzük röviden, mint takar a duolingo:

Először egy felhasználói fiókot kell létrehozni, ennek a többplatformos használat miatt van jelentősége illetve az elvégzett leckeanyagok mentése is indokolja. A felület magyar és interaktív, a kezdő szinttől kezdhetjük, és pontozásos rendszerben haladhatunk felfelé egyre bonyolultabb szintekig.

0 Tovább

Mi a baj a noname márkájú mobilokkal?

A címben szereplő kérdésre a válasz, hogy egyáltalán semmi. Ezzel rövidre is zárhatnám a témát, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Minden fejlett kütyünél előfordulhat hibás termék, ez a gyártás illetve tömeggyártás egyik velejáró tényezője. A megfelelő minőségellenőrzés sem nyújt 100%-os biztonságot, ezért bárki belefuthat egy nem jól működő "hibás" készülékbe. A "kis" és "nagy" gyártók között nem csak az árcédula a különbség, minőségbeli eltérés is észlelhető, aminek a saját gyártósor megléte illetve a bérgyártás az egyik okozója. A "nagyobbak" megtehetik, hogy saját tervezésű házat készítenek, amíg a "kisebbek" egy már létezőt használnak általában.

Manapság a noname kifejezés összeforrt a kisgyártókkal tévesen, ugyanis nem egyenlő a kettő.

Mi a kisgyártó és a noname közötti különbség?

Hazai viszonyokat nézve, a kis és nagy gyártók alatt értem a magyar székhelyű cégeket, legalábbis amelyeknek van magyarországi "hivatalos" képviselete. A noname ezzel ellentétben többségében ázsiai országból érkező "ismeretlen" márkájú készülék, amelynek nincs magyar képviselete.

Noname és a problémák:

1 Tovább

Hogyan spórolhatok az adatforgalommal?

Az okostelefonok egyik előnye egyben nagy hátránya is, hiszen a sokrétű felhasználás egyik alapköve a folyamatos internetkapcsolat. Mint arról korábban írtam (ITT olvasható), Magyarországon a mobilszolgáltatóknál adatmennyiséget lehet vásárolni, azaz egy bizonyos adatfogalom után pluszdíj kerülhet felszámításra vagy a sebességet korlátozhatják - ami által szinte használhatatlanná válik az internetelérés. Érdemes jól gazdálkodni az adatokkal, az automatikus szinkronizáció, böngészés és e-mailezés gyorsan felemésztheti az internetkeretet.

A legegyszerűbb megoldás, hogyha mindig törekszünk arra, hogyha van elérhető WIFI hálózat kapcsolódunk rá (persze csak ha van hozzá engedélyünk). Ezzel elkerülhető rengeteg felesleges adatkommunikáció a mobilinternet terhére. Rengeteget spórolhatunk, hogyha kikapcsoljuk az automatikus szinkronizációt, bár ilyenkor a rendszer nem frissít több funkciót, ilyen például az e-mail, de ezt kézi indítással aktiválhatjuk.

Kerüljük a nagy adatforgalmat generáló applikációkat, legalábbis mobilinternet használatakor (pl.: skype) és videó telefonálni se ilyenkor kezdjünk. Telepítéseket és frissítéseket szigorúan tiltsuk le (erre lehetőség van az applikációk beállításánál), rengeteg helyen aktiválható, hogy csak WIFI-n legyen lehetőség ezekre.

Alapvetően egy okostelefon alaprendszere is bizonyos mennyiségű forgalmat generál, de ezzel kalkulálni kell, mivel letiltani szinte lehetetlen.

0 Tovább

Ébredj okosan

Gyűlölöm, utálom, idegesít és még számtalan jelzővel demonstrálhatom az alap Android ébresztő funkciója iránti érzéseimet. Nem lehet normálisan beállítani, ráadásul durva és egyben kellemetlen, hogy nincs fokozatos hangerővel történő dallam beállítás. Szerintem nem elhanyagolható tény, hogy az ember milyen kedvel ébred, és egy hangosan szóló zavaró dallamra nem éppen szerencsés felkelni - felriadni. A fejlesztők ezen a területen egyáltalán nem erőltették meg magukat, az alap sémán kívül "időbeállítás és szundi" más funkciót nem kapott. A hangerőnél választhatunk, hogy vagy felriadunk vagy fel sem ébredünk, de köztes állapot tapasztalatom szerint nincs.

A mai bejegyzéssel egy remek ingyenes applikációt szeretnék bemutatni, ami Android rendszereken kifejezetten ajánlott.

Fontos!

Okosmobil ide vagy okosmobil oda, egy olyan egyszerű funkciót nem képesek megoldani, hogy a kikapcsolt mobil ébresszen. Ez azért érdekes, mert egy egyszerű butafont gond nélkül ki lehetett kapcsolni éjszakára tudva azt, hogy reggel ébreszteni fog a megadott időben. Figyelem! Az okostelefonok általában nem ébresztenek kikapcsolt állapotban, tehát érdemes "repülőgép üzemmódra" állítani lefekvés előtt.

Számtalan alkalmazás tölthető le, bármely okostelefon operációs rendszerről legyen szó. Jelen esetben a Sleep as Android nevű alkalmazásról fogok írni - lévén, hogy Androidos vagyok - , de érdemes más rendszerrel is keresgélni.

Miért a Sleep as Android?

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek