Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az SD kártyáról röviden

Az SD (Secure Digital) egy memóriakártya, amelynek többfajta változata van méret és tárterület szempontjából. 2000-ben hozták létre és az azóta eltelt több mint egy évtized alatt egy meghatározó tárolóeszközzé vált. Manapság sokrétű felhasználása miatt, megtalálható a mobilok, tabletek és fényképezőgépek memóriamoduljaként, illetve számtalan eszközbe építettek és építenek SD kártya olvasót (pl.: notebook, TV, nyomtató, stb.).

Az eltérő méretű készülékek miatt a normál mellett még két különböző méretű kártya került kialakításra. 2003-ban az alapszabványt követve méretben kisebb "mini" majd rá két évre a lényegesen jobban elterjedt "micro" méretűt hoztak létre. Utóbbi található meg szinte minden tablet és mobiltelefonban bővítőmemória szerepében. A különböző méretek szerencsére kialakításban kompatibilisek maradtak felfelé adapter használatával - tehát micro - mini - normál.

0 Tovább

Miért jó a HDMI csatlakozás?

Manapság szinte minden kütyün megtalálható valamilyen HDMI csatlakozó, háromfajta méretben létezik a normál "Type A", a kicsit kisebb mini és a gyakran mobiloknál alkalmazott micro kivitel. A szórakoztató elektronika egyik úttörője, a korábban használatos VGA (D-Sub) utódja. 2003-as megjelenése főleg a digitális tartalmak elterjedése, a komplexebb felhasználhatósága miatt vált esedékessé. Legnagyobb előnye a VGA kábellel szemben, hogy digitális jelet képes sugározni, azaz jelromlás nélkül képes közvetíteni a képi megjelenést.

A HDMI (High Definition Multimedia Interface) előnye, hogy tömörítetlenül képes audio és videó adatfolyam átvitelére, tehát egy kábelen képes akár HD minőséget és hangot egy megjelenítőre (TV, monitor, stb.) közvetíteni - ezzel is a kábelrengeteget lehet elkerülni. Ennek fontossága a szebb képi megjelenés miatt releváns, hiszen a megnövelt pixelszám azaz felbontás sem okoz problémát, tehát élesebb, színdúsabb videózást - mozizást - eredményez.

0 Tovább

Mi a különbség az USB 2.0 és 3.0 között?

Az USB (Universal Serial Bus) egy csatlakozási megoldás, amelynek sikertörténete 1996-ig vezethető vissza. Az első 1.0 verzió központosított specifikációja bár nem terjed el néhány hibás rész miatt, viszont az 1.1 igazi sikert aratott.

Az elterjedésének egyik legfőbb indoka a sokrétű felhasználhatóság, könnyen képes adatkapcsolatot létesíteni a különböző eszközök között (pl.: nyomtató, merevlemez, telefon, stb.). A mindenki által ismert "Type A" a számítógépek elterjed USB csatlakozója, aminek formája nem változott a típusszámok növekedésével. Említésre méltó még a "Type B" amit általában nyomtatók csatlakozójaként ismerhettünk meg. A mobiloknál és fényképezőgépeknél régebben elterjed "mini USB" robosztus külsejéről ismerhető fel, de mára felváltotta a szabványos és egységes "micro USB" vékonyabb kialakítása.

1998-as megjelenésű USB 1.1 az akkori követelményeknek maradéktalanul megfelelő maximum 12 Mbit/s sebességre volt képes. Az adatállományok növekedésével szükségessé vált egy gyorsabb adatkapcsolatot biztosító szabvány, amely 2000-ben USB 2.0 néven jelent meg. Névleges maximális teljesítményével 480 Mbit/s negyvenszer gyorsabb adatmásolást tett lehetővé. A digitális korban a fényképek, filmek és különböző adatok másolására megfelelt, ráadásul kompatibilis maradt a korábbi verzióval - azaz az USB 1.1 és USB 2.0 oda-vissza használható.

7 Tovább

Privát böngészés

Az interneten történő szörfölésről nem minden esetben szeretnénk, hogy mentés készüljön, azaz más is megtekinthesse, hogy milyen oldalakat néztünk meg. Az előzmények menüpontban minden általunk megnyitott weboldal megtekinthető, ami sokszor hasznos, de érdemes megjegyezni, hogy hogyan kerülhető meg ez a funkció. A direkt törlés feltűnő lehet, ami magyarázkodásra kényszeríthet minket, a legjobb taktika, hogyha a böngészőnk semmit se ment.

Ajándékkeresésről legfőképpen sem szeretnénk, ha bizonyíték maradna, de a munkahelyen az interneten eltöltött időt sem nézik jó szemmel a munkáltatók. Titkolózni nem szép, de a böngészők lehetőséget adnak arra, hogy teljes inkognitóban internetezzünk.

Chrome-ban "inkognitóablak" Frirefox-ban "privát ablak" néven érhető el a teljes anonimitás.

Miért jó a privát böngészés?

0 Tovább

Elázott a kütyüm! Mit tegyek?

Kétfajta felhasználó létezik, akinek már elázott egyszer valamilyen készüléke, és akinek el fog ázni. Használatukból eredően könnyen "baleset" történhet, főleg notebook, mobil és táblagép esetében. Mindegyik használati cikk és rugalmas felhasználásuk miatt - nincsenek fix helyhez kötve - üdítőital, kávé és egyéb folyadékok áldozatává válhatnak. A legóvatosabb felhasználó is belefuthat egy intenzív esőbe, ahol a készüléke menthetetlenül elázik.

A folyadék mennyiségétől függően többfajta variáció létezhet.

1 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek