Számtalan tényező befolyásolja a számítógépünk gyorsaságát, de egy mobil illetve tablet esetében is hasonló faktorok okozzák a „belassulást”. Arról már korábban is írtam, hogy a CPU és a RAM a folyamatok elvégzésének sebességét nagyban befolyásolják, ezáltal ezeknek a terheltsége kulcsszerepet játszik a lassú vagy belassuló számítógépnek. Egy kellően karbantartott gép esetében nem kell attól tartanunk, hogy lassulna, viszont hogyha hagyjuk, hogy a programok „átvegyék” az irányítást akkor sok kellemetlen meglepetéssel találkozhatunk.

Első körben nézzük a hardveres, azaz a fizikai eszközöket, amelyek a sebességet lényegesen befolyásolják. A CPU határozza meg leginkább azt, hogy milyen gyorsan képes egy folyamatot (programot) elvégezni/futtatni a számítógépünk. A RAM a processzort támogatja, túl alacsony tárolókapacitás esetén hátráltathatja a feldolgozásnak a sebességét. A HDD az adatállományok betöltésénél játszik kulcsszerepet, egy elavult háttértár nagymértékben lassíthatja a program adatállományának az elérését. A trió leggyengébb láncszeme minden esetben lassító tényező, ezért érdemes úgy választanunk, hogy az erőviszonyok megegyezzenek.

A hardveres tulajdonságokat nem minden esetben befolyásolhatjuk, ilyenkor jön jól, hogyha optimalizáljuk a programjainkat.  A lassú töltődésnek és késleltetett programindításnak egyik okozója lehet a leterhelt CPU illetve RAM. A háttérben futó alkalmazások sok esetben feleslegesen kötik le a számítógép kapacitásait, aminek a mindennapos használatban láthatjuk kárát.

Néhány nagyobb fogyasztó, amelyre nem feltétlenül gondolunk: felhőszolgáltatás (Dropbox, SkyDrive, Google Drive), levelezőprogram, Viber/Skype, vírusirtó, torrent, nyomtatószoftver, kiegészítő programok, böngésző, stb.

Természetesen egy vírusirtó vagy levelezőprogram futtatása egy felhasználói igény, mint ahogyan a böngésző is, de a különböző felhőszolgáltatások, nyomtatószoftver és a többnyire használaton kívüli gyártói kiegészítő programok feleslegesen használják a rendszer teljesítményét, ezzel is lassítva a gyors elérést, reagálást. Utóbbiak futtatása ráadásul többnyire fölösleges, de persze kényelmi funkció szempontjából fontos.

A Windows feladatkezelőjében informálódhatunk, hogy a futó programjainknak mekkora a rendszerigényük (elérés: CTRL + ALT + Delete).

Megfelelő teljesítmény mellett a különböző kényelmi funkciók futtatása nem okozhat problémát, a gond akkor kezdődik, hogyha egy megnyitott program csak lassan tud reagálni a bevitt műveletekre. Mivel általános segítségnyújtást nehéz adni a témában a konkrét gép ismerete nélkül, ezért azt javaslom, hogy az előbb hivatkozott feladatkezelőben lassulás esetén nézzünk körbe, főleg a „folyamatok” menücímke alatt. A számunkra felesleges programokat nyugodtan állítsuk le, természetesen odafigyelve, hogy az csak az általunk telepített és használt program legyen, különben egy rendszeralkalmazást deaktiválhatunk, aminek fagyás a következménye. Minden újraindításnál ezt a műveletet el kell végezni, tehát érdemes a nem használt programokat eltávolítani (programok eltávolításáról írt korábbi írásom ITT olvasható).

Remélem tudtam segíteni és hasznosnak találtad a bejegyzést.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!