Képek, megjelenítések, ábrák megörökítése illetve szerkesztése a számítógépen nem csak drága és bonyolult programokkal oldható meg a Windows beépített alkalmazásai segítségünkre lehetnek. A Photoshop remek program, de használata tanulást igényel illetve licence díjas ráadásul többnyire nincs is rá szükség, képkivágásra és színkezelésre egyszerűbb programok is léteznek.

Az alap képernyőmentő – amit szerintem mindenki ismer – a print screen azaz a billentyűzeten elhelyezett „Prt Sc” jelölésű gomb (jobb felső tartományban keresendő). A gomb lenyomásával a teljes kijelzőről készít a rendszer egy képernyőfelvételt, amely utána beilleszthető különböző programokba. Hátránya, hogy csak teljes képernyőt tud lementeni, illetve felhasználni csak segédprogrammal (pl.: paint) lehetséges.

Az előbbinél szerintem egy fokkal jobban használható, sokak által nem ismert Windows alapprogram a „képmetsző”, amellyel egy konkrét területet lehet kimetszeni és egyből lementeni mindenfajta segédprogram nélkül többfajta fájltípusba. Legegyszerűbben megnyitni a Windows keresőt használva lehet, „képmetsző” névre rákeresve.

A közismert paint-et nem kell bemutatnom, alap szerkesztésekre és korlátozott jelek beillesztésére alkalmas, gyorsan és egyszerűen használható – szintén alapprogram – viszont vannak idegesítő tulajdonságai. Színkezelésre és korrekcióra nem használható.

Végezetül nagyon hasznos a „Microsoft Picture Manager” nevű program, amely bár nem „alaptartozék” minden Microsoft Office programnál telepíthető. Egyszerűen szerkeszthető vele mindenfajta kép, színkezelésre, kivágásra, átméretezésre, automatikus javításra is használható. Képnézegető funkcióját is betöltheti, bár a nagyítás opciója nem a legjobb.

Az alap szerkesztési műveletekhez (méretezés, kivágás, színkezelés) nincs szükség profi méregdrága programokra. A Windows remek kisegítő lehetőségeket tartalmaz, ráadásul használatuk egyszerű külön tanulást nem igényelnek és magyar nyelvűek.

Update (9:00):

Egy kedves olvasó felhívta a figyelmemet két fontos lehetőségre, amit kihagytam.

  1. A képernyőmentőnél lehetőség van arra, hogy csak az aktív ablak kerüljön mentésre az ALT + print screen kombináció használatával, ezzel elkerülhető az egyéb (pl.: Asztal) nem fontos rész mentése.
  2. A „PhotoFiltre Studio” nevű program többlet tulajdonságokkal rendelkezik, ingyenes és magyar nyelvű. Hasonló a tulajdonságai a PhotoShop-hoz, maszkok készíthetőek és különböző effektusok. Eddig nem ismertem, gyorsan kipróbáltam, használata nem egyszerű, mivel viszonylag sok funkciót tartalmaz, de akik a képméretezés és színkorrekción kívül többet is szeretnének, ajánlom.

Használtad már valamelyiket? Mi a véleményed? Tudsz jobb ingyenes képszerkesztő programot? Oszd meg kommentben!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!