Idegennyelven tanulni nem egyszerű, költséges és rengeteg időt igényel. Jómagam is már több programot kipróbáltam, kerestem a lehetőségeket, milyen módon tudnék megtanulni a legolcsóbban angolul, de mindeddig sikertelenül jártam. A napokban egyik ismerősöm felhívta a figyelmemet a duolingo nevű applikációra, ami mint utólag kiderült nem csak okoskészüléken érhető el, hanem webes felületen is. Általában szkeptikus vagyok az ilyesfajta ingyenes nyelvtanuló megoldásokkal, de gondoltam egy próbát megér. Előrevetíthetem, kellemeset csalódtam.

Nézzük röviden, mint takar a duolingo:

Először egy felhasználói fiókot kell létrehozni, ennek a többplatformos használat miatt van jelentősége illetve az elvégzett leckeanyagok mentése is indokolja. A felület magyar és interaktív, a kezdő szinttől kezdhetjük, és pontozásos rendszerben haladhatunk felfelé egyre bonyolultabb szintekig.

A szintek egymásra épülnek, minden megszerzett tudást apró léptékkel bővíti a következő lecke.

A kezdetektől kell felfelé haladni egy-egy szint több leckéből áll és mindegyiket teljesíteni kell az előrehaladáshoz (szintugrásra lehetőség van). Egy lecke több feladatból áll és a sikeres teljesítéshez adott leckén belül bizonyos hibahatáron belül kell teljesíteni, amelyet a felül elhelyezett szívecskék hivatott jelezni.

A feladatok sokszínűek. Képes ábrával az adott lecke szókészletét (egy-egy darab) ismerteti meg, majd ezekhez kapcsol többfajta feladatot. Fordítási feladattal angolról magyarra és magyarról angolra kell szavakat illetve mondatokat leírni, vagy az előre definiált szavakat összerendelni. Hallás után mondatokat kell leírni, illetve hangfelismerő segítségével különböző mondatokat kell visszadiktálni. A feladatok jól érthetőek és a fenti leírásban az új szavakat mindig kiemelve jeleníti meg, amelyről részletesebb információkat is kaphatunk.

Minden lecke egymásra épít, a már elvégzett feladatokban szereplőket újrafelhasználja, amelyek tudásként kezel, tehát plusz segítséget velük kapcsolatban már nem érhető el.

Amennyiben az összes életünket elveszítjük a feladatot nem teljesítettük, azaz újra el kell kezdenünk.

A feladatok nagyon interaktívak, minden szót hangosan lejátssz a program, ezáltal segítve a helyes kiejtés gyakorlását. Egyszerűen úgymond játékosan tanít, ami még az olyan nehézfejűeknek, mint én is, hatásos.

Miért ajánlom?

Először is és egyben a legfontosabb, hogy ingyenes, azaz a kipróbálásával senki sem veszít semmit sem. Szókincsgyakorlásra illetve a kiejtés helyes elsajátításában is rendkívül hasznosnak találom. A szintek egyre nehezebbek, ezért korábbi feladatokat érdemes többször elvégezni. Okosmobil és táblaképre is elérhető, azaz útközben a vonaton vagy a buszon is gyakorolhatunk, bár a kiejtés gyakorlása lehet a forgalom miatt nem a legideálisabb. Egyetlen hátránya, hogy csak angol nyelven képes oktatni (legalábbis magyar leírással csak angol érhető el).

Link: www.duolingo.com/hu ; Android; iOS

Remélem tudtam segíteni ezzel a rövid „kedvcsináló” bejegyzéssel!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!