Az egész hétvégét egy kedves ismerősöm gépével sikerült eltöltenem, mivel dicsekedtem azzal, hogy a Windows 8 mennyire jól sikerült és, hogy mennyire egyszerű használni. Tévedtem, vagy legalábbis most belefutottam egy elég idegesítő hibába, amit még normálisan kijelezni sem volt képes.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy ismerősöm újra akarta telepíteni az operációs rendszerét. Hencegtem azzal, hogy „könnyű, fél óra alatt megvan stb.”, ezért – mivel ő kevésbé járatos a számítástechnikában – megkért, hogy csináljam meg neki. Korábban már írtam tesztet a WIN8 és WIN8.1-ről, tehát – bár én még Windows 7-et használok – ismereteimből kiindulva úgy gondoltam egyszerűen és gyorsan meg tudom csinálni neki, ezért elvállaltam. Nem mondom, hogy kár volt, de egy hétvégét elszúrtam vele, mivel nem ment olyan zökkenőmentesen, mint azt képzeltem.

A készülék egy fél éves közepes erősségű notebook előretelepített WIN8-al. A visszaállítás már WIN 8.1-ről indult, mivel időközben frissítés történt.

Az újratelepítést a gépház „frissítés és helyreállítás” menüpontjában található „tartalom és alkalmazások törlése, aztán Windows újratelepítése” funkcióval indítottam el, mint azt a gyártó is ajánlja. Rendben lezajlott a folyamat, a szokásos pár adat megadásával már készen is voltam. A durván fél óra megállta a helyét, eddig tankönyvszerű.

Alapesetben ilyenkor mindig a rendszer frissítésével kezdek, hiszen jó ezen túllenni, a biztonság szempontjából sem hátrányos, illetve a WIN 8.1 telepítéséhez szükséges – hiszen az újratelepítéssel visszaállt a sima WIN8-ra. Szokásos mozdulattal előhívtam az update részt és elindítottam a frissítések keresése menüpontot. Közel 1.5 GB frissítést talált, el is indítottam a letöltést. A probléma itt kezdődött.

Vártam, vártam és csak vártam, de csak nem indult meg a százalékos letöltés kijelzés, vagyis mindvégig 0%-ot mutatott. Nem értettem, újraindítottam többször, frissítettem a gyártói drivereket, de még mindig semmi. Ezzel közel elment egy fél napom, amikor is feladtam és úgy döntöttem, rendben újratelepítem – megint – hátha valami rosszul települt (???). Meglepetésemre a folyamat nem indult el, semmi hibakód csak az értesítés, hogy „nem történt módosítás” illetve a szöveges „hiba” pirossal kiírása.

Ekkor már éreztem, hogy nem lesz sok pihenésem a hétvégén. Gondoltam teszek egy próbát a „speciális rendszerindítás” menüponttal, ahol szintén az újratelepítést szerettem volna elindítani. A folyamat persze nem indult el, de legalább kaptam egy hibakódot a „bűvös” 80070002 sokat nem mondó számjegyeket.

A számjegyekre rákeresve (a Google a barátunk) kiderült, hogy ez a hibakód Windows Update hibát jelenti. Bár ezzel nem voltam előrébb, illetve nem értettem mi köze van az újratelepítéshez, de továbbolvastam a Microsoft hivatalos oldalán található segítségnyújtást – ami meglepően felhasználóbarát kialakítású. Összességében egy Fixit nevű diagnosztikai és javító program futtatását javasolta a leírás, ami nem meglepő módon nem segített, de legalább a hibát felismerte. Továbbkeresgéltem és találtam egy szintén Windows operációs rendszerhez tartozó hasonló hibakódú segítséget. Utóbbi kicsit bonyolultabb volt, mivel az Update szolgáltatást le kellett tiltani a felügyeleti eszközökben illetve manuálisan bizonyos fájlokat törölni kellett, de ezzel sem sikerült orvosolnom a hibát, de legalább törölte a frissítés előzményeit.

A végső sikert egy hihetetlen kombináció a Fixit és a manuális törlés keveréke hozta meg, szigorúan újraindítással, de végezetül hajlandó volt a frissítést letölteni és telepíteni újratelepítés nélkül.

Vasárnap este lassan a cikk írásakor már majdnem hétfő hajnal van, és még csak most kezdek neki az egyéb programok telepítésének. Ezt a bejegyzést sem azért írtam meg, hogy kipanaszkodjam magam, egyszerűen szerettem volna felhívni a figyelmet a sebezhetőségre, hiszen ameddig jól működik addig könnyű használni, de ha valami hiba történik megoldás találni nagyon nehéz és időigényes. Abba a részébe belegondolni sem merek, hogy a számítástechnikában egy kevésbé járatos felhasználó, mit tudott volna csinálni. A világon közel 90% fölötti a Windows operációs rendszert futtató számítógépek, tehát a kiszolgáltatottság elég erős.

Remélem érdekesnek találtad a bejegyzésem!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!