A HDD (hard disk drive) korábbi nevén winchester az adatok tárolására szolgáló eszköz. Az otthoni felhasználásra legelterjedtebb a 2.5” és 3.5” méret. Léteznek külső és belső használatúak, utóbbi a számítógép, notebookba kerül beépítésre, amíg az előbbi hordozható több eszközre könnyen rácsatlakoztatható. A beépíthetőek általában SATA (I, II, III) csatlakozásúak, a hordozhatóak esetében a lassabb USB áll rendelkezésre. Az 5400 vagy 7200 fordulattal pörgő lemezek az olvasófej miatt sérülékenyek.

A HDD modern megfelelője az SSD (Solid State Drive), amelynek technológiája nem tartalmaz mozgó egységet ezért kevésbé sérülékeny. Az adathozzáférés mechanikai olvasófej hiánya miatt egyenletesebb és gyorsabb, mint a merevlemezek esetében és halkabb. Lényegesen drágább a hagyományos HDD-vel szemben, ezért főleg több tároló esetén használják rendszermeghajtónak. Hátránya, hogy korlátozottak az újraírások száma.

Mi az a „cache”?

Az írás és olvasási sebességet gyorsító segéd tárhely a cache. A kiírandó adatmennyiséget a rendszer itt tárolja, majd megfelelő mennyiségű adat után egyszerre írja ki a lemezre ezért gyorsítótárnak is hívják. Manapság a megnövekedett kapacitás miatt 8, 16, 32, 64 Mb nagyságúak.

Mekkora tárkapacitásúak?

A HDD esetében 40 GB-tól 8 TB-ig, SSD esetében (2 hatványai) vagyis 64 – 128 – 256 – 512 – 1024 Gb méretűek. Egy átlagos DVD-vel összehasonlítva (4,7 GB) egy 1 TB-os HDD kicsivel több, mint 217 db- DVD-nek felel meg.

 

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakoz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!