Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi a RAM és ROM?

A RAM (Random Access Memory) egy írható és olvasható adattároló eszköz, amely csak addig tárolja az adatokat ameddig a számítógép felszültség alatt van. Alapvető eszköz, a számítógép sebességét nagyban befolyásolja. Fő funkciója a CPU által végrehajtandó programok és feldolgozásra váró adatok tárolása. A RAM jóval lassabb, mint a CPU, de ezt cache (gyorsítótár) beépítésével küszöbölik ki (korábbi írásom a CPU-ról ITT olvasható).

A ROM (Read-Only Memory) egy olyan memóriatípus, ami csak olvasható adatokat tartalmaz. Az adatok a felvitel (beégetés) után már nem módosítható, áramtalanításnál sincs adatvesztés. Általában a BIOS és firmware illetve programok beállításainak értékeit tartalmazza. Mivel a ROM lassan olvasható ezért manapság automatikusan a számítógép a jóval gyorsabb RAM-ba másolja az adatait.

Mi a RAM meghatározó paraméterei?

0 Tovább

Mi az a CPU?

A CPU (Central Processing Unit) legegyszerűbben processzornak hívják, a készülék "agyát" képviseli. Központi feldolgozó illetve végrehajtó eszköz, amely az utasításokat hajtja végre. Asztali számítógéptől kezdve a mobil és táblagépeken át mindegyik eszközben megtalálható, csak a kialakítása és teljesítménye eltérő.

Mi az a cache?

A merevlemezek esetében itt is megtalálható a gyorsítótár (cache) ami a rendszermemória elérését segíti. A modern processzor elengedhetetlen részét képzi és általában két részből áll, egy kisebb és gyorsabb első szintű (L1) illetve egy nagyobb másodszintű (L2).

Mi az órajel (MHz, GHz)?

0 Tovább

Mi a HDD és SSD?

A HDD (hard disk drive) korábbi nevén winchester az adatok tárolására szolgáló eszköz. Az otthoni felhasználásra legelterjedtebb a 2.5" és 3.5" méret. Léteznek külső és belső használatúak, utóbbi a számítógép, notebookba kerül beépítésre, amíg az előbbi hordozható több eszközre könnyen rácsatlakoztatható. A beépíthetőek általában SATA (I, II, III) csatlakozásúak, a hordozhatóak esetében a lassabb USB áll rendelkezésre. Az 5400 vagy 7200 fordulattal pörgő lemezek az olvasófej miatt sérülékenyek.

A HDD modern megfelelője az SSD (Solid State Drive), amelynek technológiája nem tartalmaz mozgó egységet ezért kevésbé sérülékeny. Az adathozzáférés mechanikai olvasófej hiánya miatt egyenletesebb és gyorsabb, mint a merevlemezek esetében és halkabb. Lényegesen drágább a hagyományos HDD-vel szemben, ezért főleg több tároló esetén használják rendszermeghajtónak. Hátránya, hogy korlátozottak az újraírások száma.

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Legfrissebb bejegyzések

2014.01.21.

Utolsó kommentek