Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ingyenesen letölthető a Microsoft Office Mobile

Az elmúlt napokban publikált cikkeim alapján sokakban felmerülhet, hogy túl sokat foglalkozok a Microsoft cég fejlesztéseivel, de rögtön a poszt elején leszögezem, ez csak a véletlen műve, nincs benne semmi szándékosság.

Nem készültem mára hosszú bejegyzéssel, viszont a tartalma szerintem sokunkat érinthet. Ingyenessé vált a Microsoft Office programcsomagja Android operációs rendszert futtató okostelefonokra, szigorúan otthoni felhasználásra. A hír magában azért érdekes, mivel eddig csak az Office 365-re előfizető felhasználóknak volt elérhető, aminek éves díja közel 30.000 Ft. A gyártó hirtelen üzletpolitikai váltását az elmaradó eladások illetve a rivális Apple iPad-ra kiadott programcsomag elérhetővé válása befolyásolta - szerintem.

0 Tovább

Google Maps is bolondozik

Bolondok napja alkalmából a Google 150 Pokémont helyezett el a világtérképén. Rajzfilm és játék is készült belőle, eredetileg a Nintendo cég médiaterméke (1996) volt. A játékban való részvételhez szükséges egy okoskészülék (Android, iOS) és a legfrissebb Google Maps applikáció. Amennyiben a feltételek adottak már csak a keresősávot kell megérinteni - várni egy kicsit - és a "Press Start" megnyomásával kezdődhet a keresgélés.

A játék lényege, hogy a világtérképen elhelyezett 150 darab Pokémont meg kell keresni és ezért összevissza kell keresgélni. A játék nem egyszerű, hiszen nem távolodhatunk el a térképtől nagyon, mivel akkor már nem láthatóak, tehát a kicsinyítéssel operálóknak ez rossz hír.

0 Tovább

Lehet probléma a Windows 8-al is?

Az egész hétvégét egy kedves ismerősöm gépével sikerült eltöltenem, mivel dicsekedtem azzal, hogy a Windows 8 mennyire jól sikerült és, hogy mennyire egyszerű használni. Tévedtem, vagy legalábbis most belefutottam egy elég idegesítő hibába, amit még normálisan kijelezni sem volt képes.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy ismerősöm újra akarta telepíteni az operációs rendszerét. Hencegtem azzal, hogy "könnyű, fél óra alatt megvan stb.", ezért - mivel ő kevésbé járatos a számítástechnikában - megkért, hogy csináljam meg neki. Korábban már írtam tesztet a WIN8 és WIN8.1-ről, tehát - bár én még Windows 7-et használok - ismereteimből kiindulva úgy gondoltam egyszerűen és gyorsan meg tudom csinálni neki, ezért elvállaltam. Nem mondom, hogy kár volt, de egy hétvégét elszúrtam vele, mivel nem ment olyan zökkenőmentesen, mint azt képzeltem.

A készülék egy fél éves közepes erősségű notebook előretelepített WIN8-al. A visszaállítás már WIN 8.1-ről indult, mivel időközben frissítés történt.

Az újratelepítést a gépház "frissítés és helyreállítás" menüpontjában található "tartalom és alkalmazások törlése, aztán Windows újratelepítése" funkcióval indítottam el, mint azt a gyártó is ajánlja. Rendben lezajlott a folyamat, a szokásos pár adat megadásával már készen is voltam. A durván fél óra megállta a helyét, eddig tankönyvszerű.

Alapesetben ilyenkor mindig a rendszer frissítésével kezdek, hiszen jó ezen túllenni, a biztonság szempontjából sem hátrányos, illetve a WIN 8.1 telepítéséhez szükséges - hiszen az újratelepítéssel visszaállt a sima WIN8-ra. Szokásos mozdulattal előhívtam az update részt és elindítottam a frissítések keresése menüpontot. Közel 1.5 GB frissítést talált, el is indítottam a letöltést. A probléma itt kezdődött.

0 Tovább

Word „Lap elrendezés” - gyorstalpaló

Relatív már elég sok mindent érintettem a Word szövegszerkesztő programmal kapcsolatban, az alapszerkesztéshez majdnem elegendő, viszont egy normálisan kinéző és formázott dokumentumhoz szükséges még a "Lap elrendezés" menüpont egyes részeinek ismertetése. Eddig bemutatásra kerültek az alapok, stílusok, táblázatkészítés és "élőfej és élőláb" főbeállításai.

A "lap elrendezés" menüpontban beállíthatjuk a margókat, a tájolást, méreteket és hasábokat, de akár színezhetjük az oldalakat illetve vízjellel láthatjuk el. A "behúzás" és "térköz" használata elengedhetetlen egy normálisan formázott dokumentumnál, mivel alapesetben a szövegek közötti távolságot nem enterrel, hanem a "térköz" opcióval kell módosítani illetve a behúzásokat nem space vagy tab-al, hanem a "behúzás" opcióval. Utóbbinak fontos szerepe van abban, hogy az esetleges átmentésnél az eredeti formázás megmaradjon, mivel ellenkező esetben a szövegtördelés széteshet.

0 Tovább

4G a metrón, de csak óvatosan

A 4-es metróvonal átadásával két nagy hazai szolgáltató is bejelentette, hogy a vonalon elérhető lesz a 4G/LTE hálózat is. A hír örömteli, hiszen mint sokszor leírtam, a sebességkülönbség a 4G javára lényegesen jobb, ami már normális mobilinternetes sebességet tesz lehetővé. A Telekom közleményéből kiderül, hogy az M2 és M3 metró vonalán jelenleg is elérhető a leggyorsabb internetet kínáló LTE hálózat, de az M1-es szakaszra is kiépítik és várhatóan áprilistól használható lesz. Az új vonalra nem teljesen egyértelmű, hogy már elérhető vagy elérhető lesz, mindenesetre dolgoznak a fejlesztésen. A Telenor közleményében világosan fogalmaz, azaz március 28-tól használható a 4G a 4-es metró vonalán.

Számtalan pozitív előnye van annak, hogy a föld alatt a tömegközlekedést igénybevevő utasoknak elérhető a Magyarországon kínált leggyorsabb mobilinternet. Az online tartalmak terjedésével a megfelelő internetsebesség elengedhetetlen. Ami elsőre eszembe jutott az a rádiózás élménye, hiszen a hagyományos FM rádió megoldás a föld alatt nem igazán üzemel, viszont az új fejlesztéssel akár interneten is hallgathatjuk kedvenc csatornánkat ráadásul jó minőségben. Jómagam rádió párti vagyok, de az előre beállított YouTube lejátszás is ezáltal zökkenőmentes, főleg azoknak, akik nem szeretnek bíbelődni a zenék átmásolásával.

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek