Relatív már elég sok mindent érintettem a Word szövegszerkesztő programmal kapcsolatban, az alapszerkesztéshez majdnem elegendő, viszont egy normálisan kinéző és formázott dokumentumhoz szükséges még a „Lap elrendezés” menüpont egyes részeinek ismertetése. Eddig bemutatásra kerültek az alapok, stílusok, táblázatkészítés és „élőfej és élőláb” főbeállításai.

A „lap elrendezés” menüpontban beállíthatjuk a margókat, a tájolást, méreteket és hasábokat, de akár színezhetjük az oldalakat illetve vízjellel láthatjuk el. A „behúzás” és „térköz” használata elengedhetetlen egy normálisan formázott dokumentumnál, mivel alapesetben a szövegek közötti távolságot nem enterrel, hanem a „térköz” opcióval kell módosítani illetve a behúzásokat nem space vagy tab-al, hanem a „behúzás” opcióval. Utóbbinak fontos szerepe van abban, hogy az esetleges átmentésnél az eredeti formázás megmaradjon, mivel ellenkező esetben a szövegtördelés széteshet.

Margók [1]: A korábbi bejegyzésekben már utaltam rá, hogy a margóbeállítás kulcsfontosságú a lapelrendezés szempontjából, de egyben óvatosan kell használni, mivel a rossz beállítás nyomtatáskor okozhat kellemetlenséget. Alapvetően a Word – szerintem – túl nagy margófelületet használ, az alapértelmezettként beállított 2.5 cm-es távolság az oldal széleitől túl sok, érdemes kisebbre venni. A szimmetriára figyeljünk, azaz alul-felül és a két oldaltól való távolság ugyanakkora legyen.

Tájolás [2]: Álló vagy fekvő nézet állítható be, tartalomtól függően.

Méret [3]: A lapméret beállítása különböző értékek szerint, levélmérettől az A2-es lapméretig, de számtalan előre definiált beállításból választhatunk. Egyedi nyomtatáskor illetve tartalomnál hasznos.

Hasábok [4]: Adott méretű oldal osztható hasábokra különböző méretbeállításokkal. Választható egy-kettő-három mezős kinézet, de akár eltérő méretezés is.

Vízjel [5]: A vízjel használata kifejezetten előnyös, hiszen a tartalom mögé halványítva jelenít meg egy általunk kiválasztott szöveget, de akár kép beillesztésére is lehetőség van (minden oldalra érvényes). Tartalmunkat diszkréten, de egyben határozottan jelölhetjük meg ezzel a megoldással. Az egyéni vízjel menüpontban adható meg egyedi szöveg vagy illeszthető be kép. Arra érdemes odafigyelni, hogy a dokumentumba elhelyezett kép a vízjel fölött van, azaz ott megtörik, ami nem túl szép látvány.

Oldalszín [6]: A dokumentum lapjai színezhetőek, de ezt a funkciót nyomtatásnál nem érdemes használni, viszont egyes esetekben dekorációs szempontokból hasznos.

Oldalszegélyek [7]: A táblázatkészítésnél már írtam a különböző szegélybeállításokról, és szinte ugyanazon elv szerint szegély állítható be a teljes lapterületre. Vastagság, szín stílus egyedi kombinációja használható, akár egy-egy oldalra is.

Bekezdés [8]: A tartalom formázása elhelyezkedés szempontjából nem enterrel, space vagy tab használatával történik, hanem különböző bekezdési tulajdonságok megadásával. A módosítás választható a kijelölt szakaszra, de akár alapbeállításként is. A kivitelektől eltekintve érdemes szimmetrikusan állítani, azaz egységesen szétosztani az elosztást.

[*]: Az oldalbeállításnál a nyilat használva a teljes paletta megnyitható számtalan beállítási lehetőség érhető el ezáltal, illetve választható, hogy a teljes tartalomra legyen érvényes a módosítás vagy csak az adott ponttól.

[**]: A bekezdés menüpontnál az oldalsó kis nyilacskával előhívható egy bővített beállításokat kínáló felület.

Remélem tudtam segíteni!
Amennyiben hasznosnak találtad a bejegyzésem, kérlek oszd meg ismerőseiddel!

Egy hét múlva folytatása következik…

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!