Különböző aukciós és hirdető oldalakon rengeteg használt mobil keresi új gazdáját és amellett, hogy lényegesen olcsóbban vásárolható meg így egy-egy modell, árnyoldalával is számolni kell. Kérdést kaptam azzal kapcsolatban, hogy „mire kell figyelni egy használt mobil vásárlásakor?” - úgy gondolom, a téma megér egy bejegyzést.

Alapszabály!

  1. Látatlanban ne vásároljunk, illetve előre ne utaljunk sohasem! Egy használt készülék esetében mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy bekapcsolható és működőképes. A külső állapot nem mindig tükrözi a belsőt, lehet egy mobil kívülről hibátlan, de nem működő vagy kívülről kopott, de hibátlanul üzemelő, ezért nagyon fontos, hogy vásárlás előtt személyesen meg lehessen vizsgálni.
  2. Ellenőrizzük az IMEI számot. A készüléken található (általában az akkumulátor alatt) és a készülékben lévőnek egyezniük kell. A készülékben lévő IMEI számot legegyszerűbben a *#06# tárcsázásával hívható elő.
  3. Kössünk adásvételi szerződést, amelyben a készülék pontos nevét, szériaszámát és IMEI számát feltüntetjük, illetve az eladó nevét, lakcímét, személyazonosságát igazoló személyi számát felvezetjük.
  4. A készülékbe helyezzük be saját SIM kártyánkat és ellenőrizzük, hogy felcsatlakozik-e a hálózatra.

 

Az IME egy nemzetközi előfizető azonosító szám, mely minden GSM és UMTS telefonban megtalálható, valamint teljesen egyedi.  Az IMEI szám rendszerint 15 vagy 17 számjegyből álló azonosító, mely tartalmazza a telefon típusát, modell és sorozatszámát.

 

Milyen veszélyekkel kell számolnunk?

Szerintem két fő veszélyforrás van használt mobiltelefon vásárlásánál. Az első az akkumulátor állapota, ami típusfüggően 5-15e Ft-ba kerülhet és ellenőrizni szinte lehetetlen. Ez egy kockázati faktor, amivel számolni kell. A másik főveszély - és ez megvétel után is előfordulhat - a letiltás, amely következtében használhatatlanná válik a készülék. Természetesen egyéb specifikus hibák is előjöhetnek, de egy alapos vétel előtti vizsgálattal nagyrészük kiszűrhető.

Mi az a letiltás?

A szolgáltatóknál vásárolt különböző hűségidejű készülékek esetében, amennyiben számlatartozás lép fel vagy a havi törlesztő részletet nem fizeti az ügyfél megfelelően akkor az adott mobilt letilthatják, ami következtében egyik magyar szolgáltató kártyájával sem fog működni. Ellopott készülékekkel is hasonlóan járnak el és IMEI szám alapján tiltják ki a hálózatból. A kártyafüggetlen mobilokat és az egyben kifizetett készülékeket – tudtommal - ez a korlátozás nem érinti.

Hogyan szűrhető ki a letiltott készülék?

Szürkefolt a kérdés megválaszolása, mivel konkrét információk ezzel kapcsolatban nem érhetőek el. Megkerestem a három nagy mobilszolgáltatót ezzel kapcsolatban, de a cikk publikálásig nem érkezett tőlük válasz (amennyiben a későbbiekben érkezne, természetesen leközlöm). Mindenesetre (bár nem tudom van-e rá lehetőség) IMEI szám birtokában az eredeti eladónál lehet érdeklődni.

Mi a szerepe az IMEI számnak?

Letiltott készülékeknél - mint fentebb írtam – az IMEI szám alapján kerül beazonosításra a mobil. Sokszor trükköznek azzal, hogy ezt a számot átírják, ezáltal használhatóvá válik a készülék, de ez egyben bűncselekményt is jelent, tehát jól ellenőrizzük.

Összességében az eladók többsége egyszerűen a megunt készülékén szeretne túladni, de fontos a veszélyekkel tisztába lenni, ezért is született ez a bejegyzés. Legyünk óvatosak, ha egy viszonylag új és drága mobilt számla nélkül és piacinál lényegesen olcsóbb áron kínálják. Ellenőrizzük a készüléket -ha kell - kérjük el az eredeti számlát, amelyből informálódhatunk, hogy van-e hűségidő még illetve a részletek rendesen ki lettek fizetve.

A bejegyzés már így is hosszabb lett, mint szerettem volna, amennyiben kérdés merül fel, esetleg kihagytam valamit írd meg kommentbe!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!