Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Átalakítás mesterfokon: mini, micro, nano SIM kártya

Régen mennyivel könnyebb volt, vettünk egy készüléket, áthelyeztük a már meglévő SIM kártyánkat és máris nyomkodhattuk/használhattuk az új készülékünket. Manapság ez már nem ennyire egyszerű, hiszen készülék típusa válogatja, hogy milyen méretű SIM kártya használható. Természetesen a mobilszolgáltatóknál minden méretű kártya elérhető, de ha nem újonnan vásárolunk, a csere költséges lehet, ezért a házi átalakításnak nem csak a készülékváltás, hanem költségcsökkentés is fontos indoka lehet.

Fontos! Az otthoni SIM kártya átalakítás bár nem bonyolult, el lehet rontani, és akkor használhatatlanná válhat a kártyánk. Mielőtt belekezdünk a vágásba ellenőrizzük le, hogy a jelenlegi kártyánk mekkora méretű, illetve az új készülékünk mekkora méretű kártyát igényel. Mindenki csak saját felelősségére végezze el, felelősséget nem vállalok.

Milyen méretű SIM kártyák léteznek?

5 Tovább

Hogyan ellenőrizzem, hogy letiltották-e a mobilom?

Egy korábbi cikkemben foglalkoztam a használt mobilok vásárlásával (ITT olvasható) és ott felületesen írtam a letiltásról. Mivel ez a "jelenség" csak a szolgáltatói zárral ellátott mobiloknál léphet fel, ezért megkerestem a három nagy mobilszolgáltatót, hogy milyen információkat tudnak ezzel kapcsolatosan nyújtani.

Csak a Telekom válaszolt az e-mailemre röviden (2014.02.03-án), de vártam eddig, hátha a másik két szolgáltató is elküldi állásfoglalását - sajnos ez nem történt meg.

Nézzük a jó oldalát, bár nem küldött hosszú és részletes választ a Telekom, viszont a leírásából sok minden kiderül, amelyet most összeszedtem, ezáltal "védekezhetünk" a használt mobiltelefonok vásárlásánál az esetleges átverésektől.

"A Telekom nem forgalmaz használt mobil készülékeket, így azok ellenőrzésével sem foglalkozik. Ügyfeleink a nálunk újonnan vásárolt és azután elveszített vagy ellopott készüléküket a Telekom üzletekben tilthatják le.

Bárki aki valahol használt mobil készüléket vásárol, SIM kártya beillesztésével egyszerűen ellenőrizheti, letiltott-e az adott készülék. Letiltott készülékről ugyanis nem indítható hívás."

- Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága -

Alapvetően szűrni, csak SIM kártyával tudunk, de ezzel is csak az aktuális állapotot azaz, hogy aktív-e a készülék. Az elgondolás alapja az, hogy elveszett vagy ellopott készüléket az eredeti tulajdonos azonnal bejelenti, tehát a tiltás rögtön megtörténik. Persze a veszélye attól még fennáll, hogy csak késve jelentik be és a vásárlásnál még aktív készülék a vásárlás után kerül letiltásra.

0 Tovább

Mire vigyázzunk használt mobiltelefon vásárlásánál?

Különböző aukciós és hirdető oldalakon rengeteg használt mobil keresi új gazdáját és amellett, hogy lényegesen olcsóbban vásárolható meg így egy-egy modell, árnyoldalával is számolni kell. Kérdést kaptam azzal kapcsolatban, hogy "mire kell figyelni egy használt mobil vásárlásakor?" - úgy gondolom, a téma megér egy bejegyzést.

Alapszabály!

  1. Látatlanban ne vásároljunk, illetve előre ne utaljunk sohasem! Egy használt készülék esetében mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy bekapcsolható és működőképes. A külső állapot nem mindig tükrözi a belsőt, lehet egy mobil kívülről hibátlan, de nem működő vagy kívülről kopott, de hibátlanul üzemelő, ezért nagyon fontos, hogy vásárlás előtt személyesen meg lehessen vizsgálni.
  2. Ellenőrizzük az IMEI számot. A készüléken található (általában az akkumulátor alatt) és a készülékben lévőnek egyezniük kell. A készülékben lévő IMEI számot legegyszerűbben a *#06# tárcsázásával hívható elő.
  3. Kössünk adásvételi szerződést, amelyben a készülék pontos nevét, szériaszámát és IMEI számát feltüntetjük, illetve az eladó nevét, lakcímét, személyazonosságát igazoló személyi számát felvezetjük.
  4. A készülékbe helyezzük be saját SIM kártyánkat és ellenőrizzük, hogy felcsatlakozik-e a hálózatra.

Az IME egy nemzetközi előfizető azonosító szám, mely minden GSM és UMTS telefonban megtalálható, valamint teljesen egyedi. Az IMEI szám rendszerint 15 vagy 17 számjegyből álló azonosító, mely tartalmazza a telefon típusát, modell és sorozatszámát.

1 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek