A napokban gondolkodtam el azon, hogy vajon Magyarországon mennyit telefonálunk, de pontos adat nélkül nehéz lett volna erről egy érdekes cikket készíteni. Teljesen véletlenül tegnap a Telekom sajtóközleménye pont erről szólt, illetve a GSM 20. évfordulójáról. Mivel szerintem keveset tudunk erről a területről, ezért a mai bejegyzésben a telefonos szokásainkról fogok írni.

Korábban a táskaméretű telefonok több mint 4 kg-os tömegüket nem mondanám mobiltelefonnak, inkább egy jó edzőtársnak. Magyarországon 1989. december 4-én a Westel Rádiótelefon Kft. megalakulásával kezdődött el a rádiótelefon szolgáltatás, amely eredetileg 450 MHz frekvenciatartományra volt tervezve NMT (Nordic Mobile Telephony) rendszerre.

A digitális alapokon nyugvó GSM rendszer bevezetése elsőként a Pannon GSM nevéhez fűződik 1994. március 26-án indult el, a Westel 900 kicsit lemaradva március 31-én vezette be. Az analóg NMT 450-hez képest a GSM jobb minőségű beszédkódolást, nagyobb hálózati kapacitást és világméretű roming lehetőségét biztosított.

20 éves a GSM és az eltelt idő alatt rengeteget változott a felhasználása, a szokásaink is módosultak, hétköznapi kellékké vált a mobiltelefon, aminek a táskaméret elhagyásához nagymértékben hozzájárult a GSM bevezetése.

Mennyit beszéltünk az elmúlt 20 évben?

Mivel a Telekom remekül összeszedte, ezért idézek a sajtóközleményükből:

„20 év alatt a mobiltelefonos kapcsolattartás és élménymegosztás életünk meghatározó tevékenységévé vált, egyre nagyobb szeletét foglalja el mindennapjainknak. A mobiltelefon térhódítását és meghatározó szerepét jól mutatja a jelenleg több mint 11,5 millió mobil-előfizetés Magyarországon. Ha összeadjuk azokat a perceket, amelyeket a Telekom (és jogelődjei, a Westel, a Westel 900 és a T-Mobile) ügyfelei 20 év alatt beszéltek*, hihetetlennek hangzó számokat kapunk eredményül: Összesen körülbelül 81,6 milliárd percnyit beszélgettek, ez 1,36 milliárd órát tesz ki, ami egyenlő 155 ezer évvel, mindemellett mintegy 9 milliárd SMS-t váltottak egymással a Telekom mobil ügyfelei.

A GSM rendszereken, így a legnagyobb mobilszolgáltatónak az Ericsson által szállított hálózatában is, kezdetben még csak hangalapú szolgáltatásokat és rövid szöveges üzenet szolgáltatást (SMS) lehetett nyújtani, a csomagkapcsolt adatszolgáltatások – a rádiós adatátviteli technológia fejlődésével – csak az ezredforduló után indultak diadalútjukra.
2001-ben a mobilinternettel elérhető sebesség 9,6 kbps volt. A Telekom 4G hálózatán ennél jelenleg 6250-szer gyorsabb adatletöltési sebességet lehet elérni, akár okostelefonon is. Egy sztenderd méretű DVD filmet az akkori technológiával 45 nap alatt lehetett volna letölteni, ma ez 10 percet vesz igénybe.
A mai mobilhálózatok, köztük a jelenleg legkorszerűbb és leggyorsabban fejlődő 4G rendszerű, a korábbiakhoz képest már szupergyors adatátviteli megoldásokat kínálnak, eleget téve a felhasználók gyorsuló ütemben növekvő adatigényének. Az Ericsson nemzetközi Mobilitási Jelentése szerint egy év leforgása alatt, 2012 negyedik negyedéve és 2013 negyedik negyedéve között, a globális mobil adatátviteli forgalom 70%-kal nőtt; a mobilinternet-előfizetések száma egyre gyorsabban nő és ez megalapozza az előfizetésenkénti átlagos adatmennyiség folyamatos növekedését is.

*A Telekom (és mobil rádiótelefon szolgáltatást nyújtó jogelődjei) ügyfeleinek kimenő hívásaiból összeadódó perceket vettük számba

- Vállalati Kommunikációs Igazgatóság (Magyar Telekom) –„

 

Csak a Telekomnál 115 ezer év beszélgetés történt összesítve, ami belegondolva hihetetlen mértékű. Manapság a mobilinternet az okostelefonok elengedhetetlen részét képzi, aminek a 4G térhódítása is hozzájárul. Persze az emberi kapcsolatokat nagymértékben befolyásolta az elmúlt 20 év mobil térhódítása, vélhetően negatív irányba, de a technika fejlődése óhatatlanul változásokat generál.

Remélem érdekesnek találtad a bejegyzést!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!