Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mennyit telefonálunk?

A napokban gondolkodtam el azon, hogy vajon Magyarországon mennyit telefonálunk, de pontos adat nélkül nehéz lett volna erről egy érdekes cikket készíteni. Teljesen véletlenül tegnap a Telekom sajtóközleménye pont erről szólt, illetve a GSM 20. évfordulójáról. Mivel szerintem keveset tudunk erről a területről, ezért a mai bejegyzésben a telefonos szokásainkról fogok írni.

Korábban a táskaméretű telefonok több mint 4 kg-os tömegüket nem mondanám mobiltelefonnak, inkább egy jó edzőtársnak. Magyarországon 1989. december 4-én a Westel Rádiótelefon Kft. megalakulásával kezdődött el a rádiótelefon szolgáltatás, amely eredetileg 450 MHz frekvenciatartományra volt tervezve NMT (Nordic Mobile Telephony) rendszerre.

A digitális alapokon nyugvó GSM rendszer bevezetése elsőként a Pannon GSM nevéhez fűződik 1994. március 26-án indult el, a Westel 900 kicsit lemaradva március 31-én vezette be. Az analóg NMT 450-hez képest a GSM jobb minőségű beszédkódolást, nagyobb hálózati kapacitást és világméretű roming lehetőségét biztosított.

20 éves a GSM és az eltelt idő alatt rengeteget változott a felhasználása, a szokásaink is módosultak, hétköznapi kellékké vált a mobiltelefon, aminek a táskaméret elhagyásához nagymértékben hozzájárult a GSM bevezetése.

Mennyit beszéltünk az elmúlt 20 évben?

0 Tovább

Hóhelyzetben is okosan

Aktuális téma és szeretnék segíteni minden közlekedőnek, hogy hogyan használjuk "okos" eszközünket a tájékozódásra illetve a gyors reagálásra. Tavaly hihetetlen hómennyiség esett rövid idő alatt az országra és sokan az autójukban ragadtak információ és tájékoztatás nélkül. A történtekből okulva és a technika elterjedésével a katasztrófavédelem is cselekedett, illetve az emberek is tudatosabbak lettek. Használjuk ki okosmobilunkat, telepítsünk pár ingyenes alkalmazást és ezzel is elősegíthetjük azt, hogy elkerüljük a hó fogságát.

Néhány alkalmazást szeretnék bemutatni, ami segítségünkre lehet.

Tájékozódjunk előre!

Mielőtt útnak indulunk, nézzük meg milyen előrejelzés várható. Az [origo] időjárás nevű applikációja erre kiválóan alkalmas, beállítható hogy GPS helyzetmeghatározása alapján töltse be a térség aktuális információit, vagy kézi beállítással több régió is megadható, így hosszabb utakra is tervezhetünk. A főképernyő animációval szemlélteti mire számíthatunk, illetve az országos térképen a tájegységet érintve fontosabb információkat jeleníti meg az adott részről. Térkép nézetben az országon átvonuló csapadékmennyiséget 3 óránkénti időközökkel előrevetítve láthatunk vagy akár a hőmérsékletet, felhőzetet is nyomon követhetjük. Elérhető: Android, iOS

Remek alkalmazás és szintén ingyenes az időkép applikáció, ami hasonló az előbb bemutatotthoz, de bővített információkat is tartalmaz. Lokalizáció GPS segítségével itt is elérhető illetve kézi megadásra is van lehetőség. Az előrejelzés részletes és szöveges leírást is tartalmaz az adott régióhoz, a térképes nézet hasonló az origo alkalmazásához. Egyedi információt nyújt a webkamerás nézet, ahol élőben (előző 10 perc gyorsítva) nézhetjük a fejlesztő cég által kihelyezett webkamerákat, térképen elhelyezett nyilakkal választhatjuk ki a nekünk lényeges régiókat. A hírek menüpont szintén a tájékozódást segíti, mivel böngésző megnyitása nélkül tölti be a friss híreket. Elérhető: Android, iOS, WindowsPhone

0 Tovább

Hogyan óvjuk meg az akkumulátorunkat?

Sokszor írtam már különböző akkumulátorokkal kapcsolatban, mégis rendre előjön ez a kérdés. Fontos, hiszen költséges eszközről van szó, legyen az mobil vagy notebook. A régi már-már begyepesedett gondolat, - ami manapság inkább károkat okoz - hogy az akkumulátorokat időnként teljesen le kell meríteni illetve, hogy nem szabad állandóan töltőn hagyni őket HIBÁS!. A régi típusoknál tényleg szükség volt ezekre a lépésekre, de a mai modern Lithium Ion és Lithium Polymer esetében teljesen máshogyan kell kezelni a töltés kérdését. Nem szeretnék a mély fizikai illetve kémiai tulajdonságokba belemenni, ezért csak felszínesen válaszolok néhány kérdésre.

Hogyan töltsem a készülékeimet?

5 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek