Az egyik legvitatottabb kérdés szerintem az, hogy melyik böngészőt használjuk. A három legnagyobb közül választani sem egyszerű ugyanis a Microsoft-tól az Internet Explorer minden Windowsban előre telepítve megtalálható, viszont kevés kényelmi funkcióval rendelkezik. A Google Chrome böngészője a szinkronizálás mestere, de viszonylag hardverigényes illetve bővítmények terén lenne még hova fejlődnie. Az általam preferált Mozilla Firefox közel sem hibátlan, de valamiért jobban testre szabhatónak érzem, mint a többit.

Nézzünk néhány érvet és ellenérvet a három „nagy” böngészővel kapcsolatban.

Internet Explorer

Régen a biztonsági rések miatt rengeteg felhasználó elpártolt tőlük, ami a mai napig érezhető kiesést jelent akármennyire is biztonságosak a mai verziók. WIN 8 csempés rendszerében nagyon elegáns a használata, de ezenkívül még mindig rendkívül ormótlan és rosszul beállítható. Kezdjük talán a leghátrányosabb részével a „kereső” vizsgálatával. Természetesen értem, hogy a Google konkurens, de az alap Bing kereső valljuk be, nem adja ugyan azt az élményt. Ezeken túl a beállítása hihetetlen bonyolult, megtalálni olyan egyszerű részeket, mint például „előzmény”, „sütik” és hasonlók, kihívást jelent. A „felhasználóbarát” kialakítás fontos lenne, jelenleg több nehézségbe is ütközhetünk, ami miatt a „konkurencia” jobb választás lehet.

Chrome

A Google alapértelmezett böngészője, Androidon rohamosan terjed és rendkívül jó a szinkronizációs tulajdonságai. Egy felhasználói fiókkal (jellemzően gmail) a Chrome-ba bejelentkezve bármely készüléken elérhetővé válik minden mentett könyvjelző, felhasználónév és jelszó ezáltal lényegesen könnyítve a PC – Mobil – Tablet böngészési élményét. Hátránya, hogy hardverigényes és ez főleg az automatikusan a háttérben futó aktív böngésző okolható, ami akkor is fut, ha nem használjuk, ráadásul kikapcsolni körülményes. A személyre szabhatóság kicsit egysíkú és bővítmények terén sincs akkora választék, mint a Firefox esetében. Az a tény viszont vitathatatlan, hogy az „okos” készülékekre sokkal jobban illeszkedő illetve használható az applikációja, mint a Firefox böngésző.

Firefox

A kezdeti rengeteg dizájnelem és opcióválaszték mára egy letisztult egységes formává alakult át. Nem feltétlenül értettem egyet minden egyes frissítéssel, de összességében még mindig a legjobban testre szabható böngészőnek találom a Firefox-ot. Számtalan kiegészítő és bővítmény tölthető le hozzá ezzel is színesítve a felhasználói élményt. Bár többször tapasztalok random fagyást illetve a memóriát hihetetlen mértékben használja, számomra a Firefox böngésző a tökéletes választás a személyi számítógépek esetében. Viszonylag egyszerű a használata, könnyen megtalálható minden, de a Chrome előrehaladott többplatformos kialakítása miatt van mit behozniuk.

Rengeteg dologtól függ a böngészőválasztás, a felhasználói igények szerinti legjobb böngésző megtalálása szerintem lehetetlen feladat, mivel mindegyikben van valami, ami unszimpatikus lehet. Sok kis cég is próbálkozik a nagyokhoz felnőni, de inkább kisebb sikereket tudnak csak elkönyvelni. Az opera mobilos platformja specifikus és jól üzemel, de ez a rész csak egy nagyon kis szegmens.

Milyen böngészőt használsz? Meg vagy vele elégedve?

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!