Operációs rendszer telepítése illetve újratelepítését követően vannak alapprogramok, amelyek szükségesek a rendszer megfelelő működéséhez. Mivel kérdést kaptam ezzel kapcsolatban, ezért összeszedtem melyek ezek a programok. Szerencsére viszonylag független a verziószám, mivel mindegyikre ugyanazok kellenek, csak az aktuális rendszerverzióval kompatibilist kell telepíteni.

Windows 8 rendszernél jóval gyorsabban végrehajtható a teljes telepítés (Windows 8.1-ről írt tesztem ITT érhető el), de WIN 7-nél sem bonyolult de időigényes, mint ahogyan a régebbi rendszereknél.

Minden esetben ajánlom a rendszertelepítő lefutását követően a „windows update” futtatását, ez verziószámtól függően hosszú időt vehet igénybe (attól függ mennyi frissítést kell letöltenie). Többszöri újraindítást követően is érdemes futtatni a frissítés keresése menüpontot, mivel sokszor belefutottam már én is abba a jelenségbe, hogy automatikusan nem jelezte.

Az operációs rendszer frissítése után érdemes a drivereket telepíteni, notebookok esetében könnyebb mivel csak a készülék gyártójának oldaláról kell letölteni a legfrissebbeket, asztali számítógép esetében külön-külön kell megkeresni – ha nincs telepítőlemezünk. /A driverek telepítése fontos a megfelelő működéshez!/

Miután a hosszú telepítések során túlvagyunk, még nem pihenhetünk, mert a normális használathoz rengeteg egyéb szoftvert kell telepíteni.

Legelőször válasszunk ki egy böngészőt és telepítsük, mindenki mást szeret, de egy Chrome és egy Firefox szerintem alapprogramnak számítanak.

Vírusirtó szintén az üzembiztos működéshez elengedhetetlen, ha tehetjük, válasszuk valamelyik nagyobb gyártó szoftverét (NOD 32, Norton, stb.).

Végezetül külön felsorolásban a szerintem fontos segédprogramok:

-          Office (Microsoft a legelterjedtebb)

-          Adobe Reader

-          Adobe Flash Player

-          Java

-          VLC (médialejátszó)

-          WinRAR

-          Daemon tools

-          SkyDrive vagy Google Drive vagy Dropbox (stb.)

-          levelező rendszer (outlook-on kívül gyakori a thunderbird)

Természetesen mindenkinek másfajta igényei vannak a számítógépének működésével kapcsolatban, de az alapprogramokra mindenkinek szüksége van. A Windows operációs rendszer alapvetően ezeket nem tartalmazza, nekünk kell őket beszerezni. Többségük ingyenes, de egy minőségi vírusirtó vagy egy teljes szövegszerkesztő már költséges kiegészítő, viszont meglétük fontos.

Szerinted melyek a fontos alapprogramok? Oszd meg kommentben!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!