Kétségtelen tény, hogy az elektronikus világ fejlődik, és ebbe beletartozik az e-könyvolvasó is. A hagyományos könyvek és az e-bookokat összehasonlítani szerintem könnyű, de a kérdés továbbra is az, hogy megéri-e váltani, érdemes-e beruházni egy új technikai eszközre. Összeszedtem néhány érvet és ellenérvet az e-könyvolvasókkal szemben.

A könyv megfogható, lapozható, van egy kultusza, szokások társulnak az olvasásuk mellé, ellenben sok helyet foglalnak illetve drágábbak, mint az elektronikus változat. Az e-bookok könnyűek, mobilisek, akár több száz könyv elfér egy modellben, viszont a hosszú üzemidő dacára energiát igényelnek, ráadásul egy teljesen más érzést generálnak, mint a hagyományos társuk és az a tény sem elhanyagolható, hogy valamilyen szinten kell hozzá egyfajta hozzáértés a számítástechnikához.

A két érzés nem ugyanaz, olyasmi mint az elektromos cigi és rendes cigi viszonya – persze ez egy eléggé lesarkított példa. Az igazi könyvszeretőket átszoktatni az elektronikus változatra nem mondom, hogy lehetetlen, de azért nem könnyű feladat. A könyvek jól mutatnak a polcon, többkötetes kiadásnál gyűjthetőek és a polcról bármikor leemelhetőek, az e-könyv ugyanezt az élményt nem tudja biztosítani, ráadásul a hagyományos lapozás hiánya kifejezetten negatív élményt kelt.

Az e-könyvolvasók mellett szól a sokrétű felhasználás, azaz a hagyományos értelembevett könyvolvasó mellett számtalan hasznos lehetőséget kínál, hiszen egyéb tartalmakat is képes megjeleníteni legyen szó újságról vagy egy tanulmányról, a lényeg a digitális kialakítás. A pozitívumok mellé sorolnám a több könyv egyidejű tárolását is (akár több százról is beszélhetünk), bár ezt az igazi könyvszeretők erősen vitatják.

Természetesen vannak ellenérvek is szép számmal, hiszen az elektronikus változat a hagyományos könyvet nem tudja helyettesíteni. Itt főleg kényelmi indokokról és megszokásokról van szó, kezdve a kijelzőtől az egész működtetésen át. Az átlagos 5-6 colos kijelzőméret  szerintem még mindig kisebb, mint egy hagyományos könyv (cc. 9 col), ami nagymértékben meghatározza a kényelmes használatot. A fizikai lapozás hiányát a legnehezebb megszokni, ráadásul több esetben a rossz szövegtördelés ellehetetleníti a normális megjelenést (bár ez utóbbi a szoftveres kialakítástól függ).

A szöveg megjelenítése szerencsére az e-papír miatt szinte ugyanazt az élményt biztosítja, mint a hagyományos könyv, vagy akár többet is a különböző megvilágításokkal bővített változatok esetében (rossz fényviszonyok mellett kifejezetten hasznos). A készülék megtérülése (egy normális darab 27e forinttól kezdődik) legális tartalmakról beszélve hosszú, mivel az ebook kiterjesztésű könyvek nem sokkal olcsóbbak a hagyományos változatnál.

Összességében szerintem azoknak való az e-könyvolvasó, akik valamilyen szinten érdeklődnek a technikai eszközök iránt – mint én is. A hagyományos könyveket leváltani szerintem még a jelen állapotok szerint nem lesznek képesek, de persze a fejlődés elkerülhetetlen, idővel már igazán jó alternatívát fognak nyújtani.

A Telekom kínálatában van egy érdekes e-könyvolvasó (Txtr Beagle 5), amelyet bár még nem teszteltem, a leírások alapján és az árazása tekintetében igazán jó megoldásnak tűnik, hiszen mindent tud, amire szükségünk lehet horribilis költségek nélkül.

A Kütyü tesztek blogon már volt szerencsém kétfajta eltérő típusú e-bookot tesztelni, amelyről ITT írtam.

Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!