Az asztali számítógép és notebook működése közben rengeteg hő termelődik, erős igénybevétel során megnőhet a zajterhelés és a hőleadás. Egy asztali PC és egy notebook lényeges különbsége, hogy az utóbbiban általában egy hűtőventillátor van, amíg az előbbiben minimum kettő darab. A zajterhelés miatt nem elhanyagolható a ventillátorok darabszáma, hiszen minden mozgó elem hangot ad ki.

(Rend a lelke mindennek. Kép: Kütyü tesztek blog)

Visszavezethető szinte minden a zaj és túlzott hőleadás szempontjából a porra, azaz a számítógépben lerakodott koszra. Egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hiszen a por rossz hővezető, azaz akadályozza a működő eszközök optimális hőfokszabályzását.

Mi számít zajosnak?

Sajnos számtalan számítógép közül, rengetegben tapasztaltam, hogy az „újkori” állapotban is az alap zaj magas, a ventilátor vagy ventillátorok túl magas fordulatszámon üzemelnek. Csodát ne várjunk, az eredeti állapotot tudjuk csak visszaállítani, néhány egyszerű lépéssel.

Mi számít forrónak?

Az eltérő készülékek eltérő belső tulajdonságaik miatt konkrét hőfokot nem lehet megnevezni. Az alap rendszer jól szabályozott, tehát mindent megtesz a túlmelegedés ellen. Ennek egyik jele a CPU hűtőventillátorának megnövekedett fordulatszáma, ami által nő a hőkibocsájtás és a zajhatás. A tartós magasabb hőfokon való üzemeltetés korai öregedéshez vezethet az alkatrészekben.

Hogyan javítható a hőelvezetés?

Egyszerű tisztítással, poreltávolítással a problémák legnagyobb része megoldható. Sajnos sok esetben ez a CPU hűtőjének szétszerelésével jár, mivel a hűtőborda kitisztítása nehézkes beszerelt állapotban. Utóbbi műveletnél nem szabad elfelejteni a hőelvezető paszta újbóli felvitelét, ami a CPU és a hűtőborda megfelelő kapcsolatát segíti elő hőátadás szempontjából.

Egy egyszerű takarítással csökkenthetjük a készülékünk zajkibocsájtását (hiszen a ventilátornak nem kell olyan gyorsan pörögnie a megfelelő hőmérséklet eléréséhez), illetve a hőleadást is elősegíthetjük. Utóbbi egy notebook esetében a kényelmes használathoz elengedhetetlen, hiszen egy forró felület, zavaró hatású. A megnövekedett zajtartomány egyik okozója lehet a mechanikus hiba is, esetleges csapágyas ventilátor.

Részletese CPU tisztításról ITT olvashatsz.

Néhány egyszerű lépéssel egy felületes takarítást bárki el tud otthon végezni, és már ezzel is rengeteget segíthetünk a számítógépünkön, és a kényelmi érzet is lényegesen javulhat. Remélem tudtam segíteni!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!